Mentori-Pia: ”Tärkeintä on ottaa ihminen ihmisenä”

Mentorointi tuottaa parhaimmillaan onnsitumisenhetkiä mentorille ja mentoroitavalle

Pia Sippel vastaa puhelimeen kesälomalta sateiselta mökiltä, jossa viettää kesälomaa perheensä kanssa. Tämä perheenäiti on ollut vuoden Amigo-mentorina nuorelle miehelle. He ovat nähneet toisiaan pari kertaa kuukaudessa ja tapaamisissaan keskustelleet nuorelle tärkeistä asioista. Mentoriksi Pia päätyi, kun hänen työpaikkansa HR-päällikkö halusi kokeilla uutta tapaa tehdä yhteiskuntavastuullista toimintaa. Pia lähti avoimin mielin mukaan:

”Minä halusin vaan tutustua uuteen ihmiseen ja samalla toivottavasti antaa hyviä vinkkejä ja tukea nuoren asioihin.” Hän jatkaa, että rooli mentorina on antaa apua ja viedä toista eteenpäin elämässä, joten myös matkan varrella odotukset muokkaantuivat.

Pia, millaisia onnistumisen hetkiä olet kokenut Amigo-mentorina?

Onnistumisen tunne tuli, kun nuori itse sanoi saaneensa keskusteluista tosi mielenkiintoisia asioita pohdittavaksi, joita halusi miettiä itsekseen myöhemmin. Kannustin nuorta kirjoittamaan paperille ylös omista unelmista ja elämäänsä haluamistaan asioista. Nuori myös kirjoitti mitä voisi tehdä saadakseen elämäänsä näitä asioita. Se, että hän alkoi pienillä asioilla toteuttamaan näitä osoitti, että hän otti omilla teoillaan pikkuhiljaa vastuuta omasta elämästään. Mieleenpainuvin hetki oli se kun sain jakaa onnen, kun nuori oli saanut töitä ja kertoi siitä. On ollut ihana nähdä, kuinka nuori on löytänyt oman äänensä.

Mentoroinnissa on ollut kasvattavaa se, että vaikka kaikista asioista ei olla samaa mieltä ja osa ajatuksista on hyvin erilaisia, niin voi tulla toimeen ja oppia toiselta. Olen oivaltanut mentoroinnin kautta, miten haluan ohjata omia lapsiani tekemään itsenäisesti asioita. Antaa lapsen elää omaa elämää häntä tukien ja aktivoiden monipuoliseen tekemiseen. Liian valmiiksi tekeminen ei ole hyväksi lapselle.

Minkä olet kokenut haasteelliseksi mentorointiaikana?

Mentorointisuhteeseen sitoudutaan vuoden ajaksi, mutta noin kaksi kertaa kuussa nähdessä aika menee nopeasti ja vuosi on lyhyt aika. Ainoa haaste on ollut aikataulujen sovittaminen. Oli tärkeää sopia etukäteen aika kalenteriin, jotta yhteinen aika varmasti löytyy. Vielä edellisenä päivänä yhdessä varmistettiin, että huomenna nähdään.

Millainen ihminen mielestäsi sopisi Amigo-mentoriksi?

Kuka vaan. Mielestäni kuka tahansa voi ryhtyä mentoriksi, joka on kiinnostunut tutustumaan nuoreen ihmiseen ja haluaa kuulla hänen ajatuksiaan ja auttamaan ratkomaan hänen ongelmiaan. Varmasti jokaisella on antaa näkökulmia, kunhan on itsekin valmis oppimaan ja kyseenalaistamaan omia ajatuksiaan. Täytyy vain löytää hyvä match. Ne voivat olla epätavallisiakin yhdistelmiä, mutta täytyy olla avoin ja valmis oppimaan, kun kerran tällainen 40-vuotias perheenäitikin tulee toimeen nuoren kundin kanssa.

Hienoa on ollut, kun nuori on itse kiittänyt siitä, että häntä muistuttaa asioiden tärkeysjärjestyksestä ja vähän potkii oikeaan suuntaan. Eli niihin nuoren omien unelmien suuntaan.

Haastattelu alkaa lähestyä loppuaan. Pia vielä lisää, että alussa saattaa pelottaa uuden ihmisen kohtaaminen. Mutta tärkeintä on ottaa ihminen ihmisenä ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Vuoden aikana ehtii tutustua hyvin ja jakamaan toiselle juuri niitä asioita mitä itse haluaa.

Jos sinä kiinnostuit Amigo -mentoroinnista tai haluaisit tietää lisää, laita ihmeessä sähköpostia amigo@hdl.fi  !

(Artikkelin on kirjoittanut vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Riikka Jääskeläinen. Haastattelu on julkaistu Helsingin Diakonissalaitoksen vapaaehtoistoiminnan uutiskirjeessä 8/2017)

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit