Pauliina ja Tuuli iloitsevat kun mentoriparin ”match” onnistuu

Tuuli Shinyella ja Pauliina Muinonen

Amigo-tiimin toimisto-oven takaa löytyy kaksi lämpimästi hymyilevää kasvoa: Tuuli Shinyella ja Pauliina Muinonen. Heidän hoidettavanaan on Helsingin Diakonissalaitoksen Amigo-toiminta, jossa 16–29-vuotias nuori voi saada oman mentorin. Mentori on vapaaehtoinen valmennettu aikuinen, joka tapaa ja tukee nuorta yhden vuoden ajan. Mukana koko sen ajan ovat tietenkin Pauliina ja Tuuli.

 

Tuuli Shinyella on työskennellyt Amigossa koordinaattorina keväästä 2017 alkaen. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteilijä ja toiminut paljon järjestöissä ja kansalaistoiminnan parissa. Diakonissalaitoksella Tuuli työskenteli ennen Amigoa muun muassa Saimit-hankkeessa, jossa tarjottiin kotoutumista tukevaa mentorointia thaimaalaisille naisille.

– Työssäni minua ilahduttaa suuresti aina kun huomaan, että tekemämme ”match” on onnistunut. Soitamme mentoripareille aina kuukauden kuluttua mentoroinnin aloittamisesta ja kyselemme miten sujuu. Näissä puheluissa on aina pientä jännitystä ilmassa, ja on hienoa kuulla, kun mentorointi on lähtenyt hyvin käyntiin. Viime viikollakin sain soittaa useamman tällaisen iloisen puhelun, Tuuli kertoo.

Ihmisläheistä ja arvojen mukaista työtä

Pauliina Muinonen hyppäsi Amigon tiimiin viime syyskuussa. Sosiaalipsykologiaa pääaineena lukeneelle valtiotieteiden maisterille Helsingin Diakonissalaitos on ensimmäinen järjestöalan työpaikka.

– Olen suunnattomasti nauttinut ihmisläheisestä ja arvojeni mukaisesta työstä, Pauliina toteaa ja sanoo, että ehdottomasti parasta hänen työssään ovat ihmiset.

– Koen hyvin arvokkaana sen, että voin olla synnyttämässä yhteisöllisyyttä Amigon kautta. Kuten Tuuliaa, ilahduttaa minuakin toimivien mentoriparien ”matchaaminen”. Sen lisäksi minua ilahduttaa jo alkuhaastatteluvaiheessa tavata välittömiä vapaaehtoisia mentoreita ja nuoria, jotka kaipaavat elämäänsä keskustelukaveria ja seuraa erilaiseen tekemiseen.

Amigo-mentorina pärjää lähimmäisen taidoilla

Amigon nuoret ovat hyvin monenlaisia ja tulevat mukaan toimintaan erilaisten toiveiden kanssa. Tuulian ja Shinyellan mukaan Amigoon tarvitaankin erilaisia mentoreita, jotta kaikille löytyisi se sopiva pari – eri-ikäisiä miehiä ja naisia eri puolilta pääkaupunkiseutua halutaan mukaan.

– Tärkeää ominaisuus mentorissa on halu sitoutua toimintaan vuoden ajaksi sekä kyky kohdata toinen ihminen avoimin mielin. Mitään erityisosaamista emme mentorilta edellytä, vaan tavallisilla lähimmäisen taidoilla pärjää loistavasti.

Mentorointiin osallistuvien määrä kasvussa

Amigon toiminta rullaa tänäkin keväänä tuttuun tapaan uusia nuoria ja mentoreita matchatessä ja mukana jo olevien mentoriparien vuotta seuratessa. Lisäksi järjestetään tasaisin väliajoin mentoripareille kivaa yhteistä tekemistä, nyt tiedossa on muun muassa joogaa ja biljardia.

Uusille mentoreille järjestetään myös valmennuksia ja jo mukana oleville mentoripiirejä, joihin molempiin on tullut viime aikoina mukavasti osallistujia. Viime vuonna Amigossa aloitti yli 70 uutta mentoriparia, ja tänä vuonna osallistujien määrän uskotaan kasvavan.

– Toimintaa riittää ja otamme mielellämme mukaan uusia kasvoja ja Amigosta kiinnostuneita, Pauliina summaa ja kehottaa ottamaan heihin rohkeasti yhteyttä osoitteen amigo@hdl.fi kautta.

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit