Nuorten Vamos laajenee Rovaniemelle

16.2.2018

Nuoria vaikuttavasti tukeva Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos laajenee Rovaniemelle, jossa se pyrkii tavoittamaan kotiinsa syrjäytyneet nuoret.

 

Nuorten syrjäytymisen taustalla on usein mielenterveys- ja päihdeongelmia. Vaikka esimerkiksi psykiatrian palveluita on tarjolla, osa nuorista ei pysty hyödyntämään niitä vaan jää palveluiden ulkopuolelle. Kriittisiä kohtia ovat etenkin nivelvaiheet, kuten opiskeluun kiinnittyminen ja siirtyminen nuorten palveluista aikuisten palveluihin, kun nuori täyttää 18 vuotta.

”Nuorelta vaaditaan yhtäkkiä paljon enemmän itsenäisyyttä ja vastuunottoa, johon hän ei välttämättä pysty”, kertoo Sari Nyberg nuorten Vamoksessa tehdyistä havainnoista.

”Jos nuori ei pääse ulos, palvelu pitää viedä nuoren luokse”

Rovaniemellä Vamoksen toiminta alkaa 16.2.2018. Työmuotona on uusi Vamos Mindset -palvelu, joka tarjoaa tukea mielenterveysoireileville nuorille.

”Olemme innoissamme laajentumisesta”, Nyberg iloitsee.

Vamos Mindset toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa. Verkoston eri toimijoiden kanssa pyritään työpariuksiin, joiden avulla riskiryhmän nuoret löydetään ja heidät saadaan kiinnittymään tarpeen mukaisiin palveluihin. Tuki viedään nuoren kotiin, josta polkua lähdetään rakentamaan vertaistuelliseen ryhmätoimintaan.

”Tavoitteena on, että nuoren toimintakyky vahvistuu ja tämä kiinnittyisi uudelleen esimerkiksi mielenterveyspalveluihin. Mutta jos nuorella on vaikeuksia kotoa lähtemisestä, palvelu pitää viedä nuoren luo”, Nyberg painottaa.


Lisätietoja:

Sari Nyberg, palvelualuejohtaja, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos
050 502 7544, sari.nyberg@hdl.fi

Yhteydenotot Vamos Rovaniemeen:

Nuoret tai nuorten läheiset voivat helposti olla yhteydessä Vamos Rovaniemeen verkkosivujen kautta.


Vamos – työtä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hyväksi

Jo seitsemällä paikkakunnalla toimiva Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palvelu on 10 vuoden aikana auttanut jo yli 8000 nuorta takaisin kouluun ja töihin. Mielenterveysongelmista kärsiville nuorille suunnattu uusi Vamoksen Mindset -valmennus on osa hallituksen kärkihanketta (2017–2018), ja sitä toteutetaan yhteistyössä kaupunkien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä Oulussa Oulun Diakonissalaitoksen kanssa.

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit