Helsinki ryhtyy etsimään uusia ratkaisuja ruoka-avun tarjoamiseen

6.3.2018

Leipäjonot Helsingin diakonissalaitos

Helsingin kaupunki ryhtyy aktiivisesti etsimään uusia ratkaisuja ruoka-avun järjestämiseen. Ratkaisuja etsitään Helsingin Diakonissalaitoksen fasilitoimissa työpajoissa, jotka aloitettiin 1.3.

 

Kaupunki on kutsunut yhteiseen työhön ja suunnitteluun mukaan sosiaali- ja työllisyyspalvelujen lisäksi järjestöjen ja seurakuntien diakoniatyön edustajat. Työskentely aloitettiin 1.3. yhteisellä työpajalla. Työpajoja fasilitoidaan Helsingin Diakonissalaitoksen vetämällä Leipäjonoista yhteisöihin -valmennuksella.

”Pakkasessa ruoka-avun jonottaminen ei ole ihmisarvon mukaista. Leipäjonoja on ollut Suomessa 1990-luvun alusta lähtien ja kuten olemme nähneet, ne eivät ole auttaneet vähentämään köyhyyttä. Tarvitsemme nyt yhteistoimin uusia tapoja nostaa ihmisiä ylös jonoista ja ennaltaehkäistä ruoka-avun tarvetta”, sanoo apulaispormestari Sanna Vesikansa.

Kohti toimijuutta ja yhteisöjä

Suomessa on viime vuosina kehitetty elintarvikeavun muotoja, jotka vastaisivat paremmin sosiaalipolitiikan ja myös kiertotalouden tavoitteita. Näitä ovat muun muassa Vantaan Yhteinen Pöytä, hallituksen kärkihanke Yhteinen Keittiö ja erilaiset hävikkiravintolat.

”Suuntana on selvästi ollut, että passiivisista jonoista päästäisiin aktiivisiin, osallistujien toimijuutta vahvistaviin yhteisöihin”, sanoo diakoniajohtaja Matti Helin Helsingin Diakonissalaitokselta.

Tätä suuntaa haetaan huhtikuuhun asti jatkuvissa työpajoissa.

”Järjestöjen ja seurakuntien leipäjonotoiminta tapahtuu vahvasti hyvää tarkoittaen, mutta monesti erillään sosiaali- ja työllisyyspalveluista sekä paikallisista yhteisöistä. Tätä yhteyttä haemme nyt, sillä sen avulla on mahdollista paitsi koota resursseja, myös luoda uusia yhteisöjä ja kestäviä polkuja ihmisarvoisempaan elämään”, Helin jatkaa.

Leipäjonoissa Helsingissä asioi arviolta noin 10 000 henkilöä. Yhteisestä toimintamallista sovitaan elokuuhun 2018 mennessä.

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit