”Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ansaitsevat muutakin kuin kylmiä roiskeläppiä”

26.3.2018

Ella Saranpää

Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri ja viestintäasiantuntija Helsingin Diakonissalaitoksella.

Wolt ja Helsingin Diakonissalaitos yhteistyö kampanja nuorten hyväksi

”Aiemmin minulla ei ole ollut paikkaa, jossa pääsisin syömään yhdessä jonkun kanssa”, kertoo kampanjalle kasvonsa antanut Allu.


Nuorten eriarvoistuminen näkyy siinä, miten ja mitä he syövät. Kun yhdellä on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä opiskelijaruokaa, kokeilla uusia ravintoloita ja ruokia ystävien tai perheen kanssa, toinen seisoo leipäjonossa tai nauttii yksin kotona kylmän einespizzan.

 

Vastauksena ruokailukulttuurien eriarvoistumiseen Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät lahjoituskampanjan, jonka tavoitteena on tuoda koulu- ja työelämän ulkopuolelle jääneet nuoret yhteisen pöydän ja hyvän ruoan ääreen.

Opiskelijoille ja työssäkäyville nuorille on usein tarjolla edullisesti terveellistä ja yhteisöllistä ruokailua esimerkiksi opiskelija- ja työpaikkaruokaloissa. Työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille yhteiskunta ei juuri ateriatukia tarjoa eivätkä varat useinkaan riitä ulkona syömiseen.

Jos energia menee elämästä selviytymiseen, ei nuorelle jää voimia tehdä terveellistä ja edullista ruokaa satokauden kasviksia. Moni jääkin yksin kotiin roiskeläpän kanssa.

”Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksessa tuemme syrjään jääneitä nuoria kouluun ja työelämään. Ensin on kuitenkin pistettävä kuntoon perusasiat kuten ruokailu ja päivärytmi”, kertoo palvelualuejohtaja Sari Nyberg.

Aterian äärellä kysytään, miten oikeasti menee

Vamoksessa nuoret harjoittelevat arjenhallintaa ja sosiaalisia tilanteita syömällä yhdessä.

”Aterian äärellä voi aidosti kysyä, miten menee. Aiemmin minulla ei ole ollut paikkaa, jossa pääsisin syömään yhdessä jonkun kanssa ja saisin vertaistukea”, kertoo kampanjalle kasvonsa antanut Allu.

Myös ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelua Suomessa tarjoava kasvuyritys Wolt haluaa, että kaikilla nuorilla olisi mahdollisuus istua yhteisen pöydän ääreen ja syödä terveellistä ja hyvää ruokaa.

”Lähdimme mielellämme mukaan tukemaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, koska ruokailu on mielestämme hyvä paikka luoda sosiaalisia kontakteja”, kertoo Woltin Suomen maajohtaja Henrik Pankakoski. ”Toivomme, että kampanjan kautta ihmiset pääsevät helposti vaikuttamaan yksinäisten nuorten arkeen tarjoamalla yhteisiä ruokailuhetkiä.”

Yhteisen aterian nuorelle voi lahjoittaa 26.3.-8.4.2018 Woltin sovelluksen tai verkkosivujen kautta. Lahjoitukset menevät lyhentämättömänä nuorten tukemiseen.

 


 

Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos on nuorten palvelu, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuoren voimavaroja ja tukea kiinnittymään koulutukseen tai työhön. Vamos toimii seitsemällä paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Turussa ja Rovaniemellä. Yli 80 % Vamoksessa mukana olleista nuorista kokee elämänsä muuttuneen parempaan suuntaan, ja yli 50 % sai valmennuksen aikana työ- tai opiskelupaikan.

 

 

Wolt on suomalainen ravintolaruokaa välittävä teknologiayritys, joka tarjoaa ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelua Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Tanskassa, Liettuassa ja Latviassa. Woltilla on eri maissaan yhteensä yli 600 000 rekisteröitynyttä käyttäjää ja yli 100 työntekijää. Yrityksen kumppaneina toimii yli 1 500 lähettiä ja yli 1 300 ravintolaa.

 

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit