Sano se ääneen -kampanja puhuu suoraan nuorten mielenterveysongelmista ja syrjinnästä

21.5.2018

Nuorten syrjäytyminen on yhteiskuntamme keskeisimpiä haasteita. Syrjäytymisvaara koskee jopa 160 000 nuorta. Syrjäytymisen ennaltaehkäisy on kansantaloudellisesti tärkeää, sillä syrjäytyneiden nuorten osalta puhutaan lähes 2 miljardin vuosittaisista menetyksistä.

Mielenterveysongelmat ja yksinäisyys ovat kipeitä aiheita. Niistä puhuminen voi tuntua vaikealta ja häpeälliseltä, mitä sen ei enää vuonna 2018 tulisi olla. Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten Vamoksen Sano se ääneen -kampanja haluaa nostaa esiin nuorten mielenterveysongelmat ja niihin liittyvän syrjinnän sekä levittää tietoa saatavilla olevasta avusta.

Kampanja on tuotettu Vamosnuorten mediayksikössä, jonka tehtävänä on kevään aikana nostaa esiin nuorille tärkeitä aiheita ja ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Vamosnuorten rinnalla kampanjaa toteuttavat media-alan nuoret ammattilaiset sekä suunnittelutoimisto Måndag.

Kahden viikon mittainen kampanja alkaa virallisesti maanantaina 28.5, mutta sen tunnusbiisi, Slummikoiran “Sano se ääneen” julkaistaan jo perjantaina 25.5.

– Mä lähdin tähän kampanjaan mukaan, koska olen tavannut monia hukassa olevia nuoria, jotka ovat apua vailla, mutta eivät osaa sitä hakea. Olen myös nähnyt läheltä, mitä pahimmillaan tapahtuu, jos ongelmista ei puhuta. Traumaattisen lapsuuden ja sekavan nuoruuden kokeneena kannustan joka ikistä ihmistä sanomaan sen ääneen, jos on paha olla, Slummikoira kertoo.

Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa #sanoseääneen.

Vaikuttavaa työtä nuorten hyväksi jo 10 vuotta!

Mediayksikön ja nuorten kädenjälki ja ajatukset näkyvät vahvasti myös ensi torstaina 24.5., kun Helsingin Diakonissalaitoksen kehittämä Vamos-palvelu juhlii 10-vuotista taivaltaan.

– Vamos on kymmenen vuoden aikana auttanut lähes 10 000 nuorta takaisin ihmisten pariin, kouluun ja töihin. Jopa 81 % palvelussamme olevista nuorista kokee, että heidän elämänsä on muuttunut parempaan suuntaan. Vamoksen vaikuttavuus syntyy siitä, että nuoren tarpeet asetetaan etusijalle, nuoresta välitetään ja työtä tehdään nuoren hyväksi yhteistyössä eri toimijoiden kesken, kehittämispäällikkö Vesa Sarmia sanoo.

Helsingissä pidettävän pääjuhlan lisäksi Vamosta juhlitaan torstaina ympäri Suomea. Vamos toimii jo Helsingissä, Espoossa, Lahdessa, Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Helsingin tilaisuutta voi seurata livelähetyksenä 24.5. klo 13–14.30 Vamosen Facebookissa @vamosnuoret.

Juhlan ohjelma

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit