”Ei ole parempaa sijoitusta kuin nuoret” – 10-vuotiasta Vamosta juhlittiin toiveikkaissa tunnelmissa

1.6.2018

Ella Saranpää

Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri ja viestintäasiantuntija Helsingin Diakonissalaitoksella.

Torstai 24.5. oli täynnä toivoa. Kuten on ollut jokainen päivä viimeisen kymmenen vuoden ajan, jona Vamos on kulkenut lähes 10 000 nuoren rinnalla – tukien elämänkiemuroissa ja luoden uskoa tulevaan. Se, jos mikä, on syy juhlaan.

Helsingin kaupungintalon juhlasaliin vaeltaa iloisesti rupattelevia ihmisiä. Tervehditään tuttuja, onnitellaan asianomaisia. Jokainen on saapunut paikalle samasta syystä: juhlimaan 10-vuotiasta nuorten Vamosta.

Puheensorina vaimenee, kun valkokankaalle heijastuu video. Siinä esiintyvät nuoret katsovat suoraan silmiin, heillä on painavaa asiaa:  nuoret toivovat, että omista vaikeuksista voisi tulevaisuudessa puhua entistä avoimemmin.

Kaikki kuuntelevat hiljaa, kunnes video päättyy ja sali täyttyy raikuvista aplodeista. Niitä annetaan seuraavan puolentoista tunnin aikana paljon. Kaikista suurimmat aplodit saa kuitenkin Kati.

Juhlan sankareita ovat nuoret

”En oo koskaan pitänyt puhetta, mutta kerta se on ensimmäinenkin”, Kati toteaa ennen juhlan alkua. Hän on saapunut paikalle pitämään Vamosnuoren puheenvuoron.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen. 

Kati piti Vamoksen 10-vuotisjuhlassa nuoren puheenvuoron.

 

Kun juontaja Ina Mikkola kutsuu Katin lavalle, ensikertalaisesta ei näytä juuri jännittävän. Paikalla on 200-päinen yleisö ja lisäksi moni on mukana juhlinnassa livestriimin välityksellä. Rauhallisesti Kati tarttuu mikrofoniin ja alkaa kertoa, miten on kokenut monia vaikeuksia elämässään ja miten Vamoksen tuella on juuri saanut peruskoulun päätökseen.

”Tulevaisuudessa haluan auttaa muita nuoria omien kokemusteni kautta”, Kati päättää tunteikkaan puheensa. Moni juhlija joutuu räpyttelemään silmiään.

Vamoksen sankareita ovat nuoret, joiden ääni on juhlassa vahvasti läsnä: puheenvuoron lisäksi saamme nähdä Vamoksen mediayksikön upeita videoita ja nuorten teoksista on koottu aulaan näyttely. Myös moni entinen ja nykyinen Vamosnuori on saapunut paikanpäälle juhlimaan.

Nuorten lisäksi mukana Vamoksen entisiä ja nykyisiä työntekijöitä sekä yhteistyökumppaneita. Lisäksi päätapahtuman rinnalla juhlitaan kaikissa seitsemässä Vamoksen toimipisteessä: Kuopiossa, Rovaniemellä, Turussa, Lahdessa, Oulussa, Espoossa ja Helsingissä.

Yhteistyössä on avain

Juhlassa kuullaan kiinnostava paneelikeskustelu siitä, miten nuoria voidaan tukea koulu- ja työelämään. Panelistit miettivät esimerkiksi kohtaamisten merkitystä, omien ennakkoluulojen tunnistamista ja esittävät konkreettisia ideoita nuorten tueksi.

”Voisiko nuorisotyö jalkautua vielä enemmän someen, sinne missä nuoret ovat?” Yksi panelisteista ehdottaa. Sosiaalisessa mediassa ajatus saa heti kannatusta, ja innostuneet ihmiset twiittaavat paneelin antia eteenpäin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen. 

Paneeliin osallistuivat Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Y-Säätiön tutkija Maria Ohisalo, Fazer Groupin henkilöstöjohtaja Mika Videman, Vamoksen valmentaja Katriina Räisänen sekä Vamoksen nuoria.

Yhdestä asiasta panelistit vaikuttavat yksimielisiltä: Nuorten tukeminen on äärimmäisen tärkeää ja vaatii kaikkien osallistumista. Yhteistyö on avain vaikuttavaan tukeen ja sen pitäisi tapahtua paitsi nuorten palveluiden, myös yritysten välillä.

Sillä kuten Helsingin Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström toteaa juhlapuheessaan:

”Ei ole parempaa sijoitusta kuin nuoret.”

Sellainen on ollut myös Vamos. Sijoitus, jonka arvo näkyy jopa lopun elämän.

***

Kiitos kaikille juhlassa ja hengessä mukana olleille, panelisteille ja puhujille. Kiitämme myös tapahtuman yhteistyökumppaneita Helsingin kaupunkia ja Granoa. Seuraa myös Vamosnuorten kampanjaa Sano se ääneen ja osallistu somessa #Sanoseääneen.  

Vamos – työtä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hyväksi

Jo seitsemällä paikkakunnalla toimiva Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palvelu on 10 vuoden aikana auttanut jo yli 8000 nuorta takaisin kouluun ja töihin. Mielenterveysongelmista kärsiville nuorille suunnattu uusi Vamoksen Mindset -valmennus on osa hallituksen kärkihanketta (2017–2018), ja sitä toteutetaan yhteistyössä kaupunkien sosiaali- ja terveyspalveluiden, Oulussa Oulun Diakonissalaitoksen sekä Rovaniemellä Rovaniemen kaupungin kanssa.
 

Teksti: Ella Saranpää
Kuvat: Eeva Piha

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit