Romaninuoren tarina: Janita

3.6.2018

”Ei me voida sua palkata, toinen työntekijä ei tykkää mustalaisista”

 

Janita on syntynyt, kasvanut ja käynyt koulunsa Suomessa. Siksi hänenkin on vaikea joskus ymmärtää syrjintää ja kaduilla jatkuvasti tapahtuvaa huutelua.

– Käytän romanikulttuurille ominaista asua vapaa-ajallani, vapaasta tahdostani. Töissä käytän ihan normaalisti työvaatteita, ja juuri siinä huomaa ison eron. Kun pukeudun omiin vaatteisiini, syrjinnän määrä ihan häikäisee.

 

– Mieleenpainuvinta on ollut se, kun mulle oli suusanallisesti luvattu jo työpaikka, mutta sitten perään soitettiin ja sanottiin ihan suoraan, että ei me voidakkaan palkata sua, koska täällä on työntekijä, joka ei pidä romaneista, Janita kertoo. Tilanne ei suinkaan ollut ensimmäinen, mutta ehdottomasti suorin.

 

Romaninuoren arkeen Suomessa kuuluu toistuvaa haukkumista, mannettelua ja sitä, että kaupassa vartija seuraa perässä, koska “kaikkihan te varastatte”.

– On käynyt myös niin, että portsari ei ole päästänyt ravintolaan kansallispuku päällä sillä verukkeella, että ravintola saa valita asiakkaansa. Jos olisi yhtään enemmän perillä, niin tietäisi myös sen, että syrjintään ei silti saa syyllistyä.

 

Toistuvat kokemukset ovat turruttaneet Janitan ikäville kommenteille. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että asialle voi, ja pitää tehdä jotain.

– Aika samoihin aikoihin alettiin ystäväpiirissä miettiä, että tämän tilanteen on muututtava. Ihmisten ennakkoluuloja voi muuttaa parhaiten omalla käytöksellä, mutta myös tiedon lisäämisellä. Ystäväni perusti Miksi ovet ei aukene meille -facebooksivun, jossa bloginomaisesti kerrotaan romanikulttuurista ja siihen liittyvistä luuloista.

 

Janita uskoo siihen, että ihmiset uskaltavat pikkuhiljaa luopua ennakkoluuloistaan.

– Työpaikkani pikkujouluissa eräs työntekijä tuli halaamaan minua ja kiittämään siitä, että olin murtanut hänen ja muiden ennakkoluuloja. Se tuntui hyvältä ja sai aikaan sen fiiliksen, että taas on otettu askel parempaan.

 

– Kannattaisi herätä ajattelemaan omaa suhtautumista kanssaeläjiin. Onko asiat varmasti niin kuin ajattelen, tai mulle on opetettu? Toiminko oikein muita kohtaan? Mitä hyvää siitä seuraa, että syrjin toista?

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit