”Tässä Sekasin-päivystäjä, mistä haluaisit jutella?”

28.8.2018

Eeva Piha

”En ikinä voisi kertoa tästä asiasta kenellekään kasvotusten,” sanoo 21-vuotias nuori keskustelun alussa. Sekasin-chatissa autetaan nuoria matalan kynnyksen kohtaamisten kautta. Moni chatissa vieraillut nuori kertoo, että kynnys avun hakemiseen kasvotusten on korkea. Heille chat tuo mahdollisuuden keskustella omasta olosta tai huolenaiheista anonyymisti.

Vamos on tehnyt yhteistyötä Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämän Sekasin-chatin kanssa toukokuusta alkaen. Vamoksen työntekijä päivystää chatissa kahdesti viikossa aina neljä tuntia kerrallaan. Touko-kesäkuussa kohtaamisia kertyi 55 nuoren kanssa. Chatissa tärkeintä on nuoren kuunteleminen ja läsnäolo. Suurinta osaa nuorista on auttanut kohtaaminen ja keskustelu, eikä tarvetta jatko-ohjaukseen ole ollut. ”Kiitos kun jaksoit kuunnella,” toistuu monen nuoren palautteessa.

Palaute nuorilta on ollut lähes pelkästään positiivista, nuoret kokevat tulleensa kohdatuiksi ja kuulluiksi: ”Tää piristi mun päivää ihan älyttömästi, oli hyvä että sain purkaa näitä asioita, kiitos siitä!” Moni nuori rohkaistuu myös toimimaan, olipa kyse sitten asian ottamisesta esille läheisen kanssa, soitto terveyskeskukseen, whatsapp-viesti äidille tai muutos omassa ajattelutavassa. Aina keskusteluissa jatkotoimet eivät ole olennaisia, usein nuori toivoo vain kuuntelevaa korvaa, jolle purkaa omia ajatuksia ja oloa.

Kolme tavallisinta syytä yhteydenottoon ovat olleet ahdistuneisuus, ihmissuhteet ja vuorovaikutus sekä itsetuhoisuus. Vaikka chatissa käsiteltävät aiheet ovat välillä rankkojakin, ei keskusteluita pääsääntöisesti koeta kuormittaviksi päivystäjien taholta. Lyhyet kohtaamiset ja keskustelut ovat intensiivisiä, mutta chat on täysin omanlaisensa, kun nuorta ei tavata kasvokkain ja keskustelut ovat kertaluontoisia. ”Hienoa, että tällaisia palveluja on, on varmasti apua monelle ja koen päässeeni itsekin taas askeleen eteenpäin.”

Kiinnostuitko? Suomen Mielenterveysseura etsii vapaaehtoisia Sekasin-chat -päivystäjiä

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit