Yritysyhteistyö edesauttaa nuorten pääsyä työelämään

10.9.2018

”Monelle nuorelle seinä nousee pystyyn, kun ei saa edes sitä ensimmäistä työpaikkaa, vaikka olisi koulutuskin. Tarvitaan lisää matalan kynnyksen paikkoja päästä kiinni työelämään ja rinnalla kulkevaa työntekijää, joka auttaa nuorta luovimaan uransa alkutaipaleella”, kirjoittaa nuorten uravalmentaja Hanne Karttunen. 

 

Nuoret tarvitsevat aikaa ja jonkun, joka kulkee rinnalla ja tukee tarvittaessa. Kun taustalla on monenlaisia haasteita elämässä eikä työkokemusta ole, niin työmarkkinoille pääseminen ja sinne kiinnittyminen voi olla melkoisen työn ja tuskan takana. Monelle nuorelle seinä nousee pystyyn, kun ei saa edes sitä ensimmäistä työpaikkaa, vaikka olisi koulutuskin.

Tarvitaan lisää matalan kynnyksen paikkoja päästä kiinni työelämään ja rinnalla kulkevaa työntekijää, joka auttaa nuorta luovimaan uransa alkutaipaleella.

Vamoksen työotteeseen kuuluu yksilöllinen tuki ja rinnalla kulkeminen – sekä riittävä aika, joka mahdollistaa etenemisen nuoren tahtiin.

HOK-Elannon lahjoituksella Vamos Stadi -hankkeeseen on palkattu kaksi uravalmentajaa vuoden 2018 ajaksi. Nämä uravalmentajat ovat lisäresurssi Vamos Helsingin Urapalvelut-tiimiin, jossa työskentelee vakituisesti kolme uravalmentajaa.

Vamos Stadi -hankkeen tavoitteena on tarjota 100 nuorelle mahdollisuus uravalmennukseen kuluvan vuoden aikana. Vaikka vuotta onkin vielä jäljellä, niin jo tässä vaiheessa voidaan todeta, että hankkeelle ja uravalmennuksen lisäresursseille on ollut tarvetta.

 

Hanke on tavoittanut 8 kuukauden aikana lähes 70 nuorta, joista osa on jo siirtynyt uravalmennuksesta eteenpäin opiskelemaan tai töihin

 

Vamoksen uravalmennukseen tulevien nuorten taustat vaihtelevat peruskoulun keskeyttäneistä korkeakoulututkinnon suorittaneisiin ja jokaisella on omat kiinnostuksenkohteet ja tavoitteet, joten jokaisen nuoren kohdalla myös valmennusprosessi on yksilöllinen. Joillekin riittää lyhyt sparrailu työnhakuun tai opiskeluun liittyen, kun taas toisten kohdalla uravalmentaja kulkee rinnalla useita kuukausia tai jopa vuosia.

Jokainen nuori saa Vamoksessa oman työntekijän, jolla on aikaa tutustua nuoreen ja etsiä yhdessä nuoren kanssa polku tulevaan. Tämän ansiosta Vamoksen työ on tuloksellista ja 61 % Vamos Stadi -hankkeessa päättäneistä nuorista on työllistynyt tai aloittanut opinnot.

 

Yritysyhteistyö on tärkeässä roolissa Vamos Urapalveluiden menestymisessä

 

Yritysten tarjoamat työkokeilupaikat, yritysvierailut ja suorat lahjoitukset mahdollistavat useille nuorille tuen, jota moni tarvitsee saadakseen jalan työelämän ovenrakoon ja uskaltaakseen ottaa ensimmäiset askeleet omalla urapolullaan. Yhteistyö työnantajien kanssa voi olla myös työntekijöiden antamaa aikaa nuorille esimerkiksi ammattiesittelyjen muodossa tai vaikka job shadowing -mahdollisuuksien tarjoamista, jolloin nuori pääsee päiväksi kulkemaan työntekijän mukana ja seuraamaan tämän työtä lähietäisyydeltä.

Yrityksille tämänkaltainen yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden yhteiskuntavastuun monipuoliseen toteuttamiseen sekä työnantajamielikuvan rakentamiseen – ja työkokeilupaikkoja tarjoamalla yritys voi löytää tulevaisuuden lupauksia palkattavaksi.

 

Nuorten kestävä kiinnittyminen työelämään ei ole tärkeää vain yksilön kannalta vaan myös yhteiskunnallisesti

 

On erittäin tärkeää, että kaikki kantavat kortensa kekoon. Vamos tukee nuoria tarjoamalla heille valmennusta oman osaamisen tunnistamiseen ja vahvuuksien sanottamiseen, valamalla rohkeutta suunnata kohti uusia haasteita, tarjoamalla tietoa työelämästä ja auttamalla ihan konkreettisesti koulutus- ja työelämään kiinnittymisessä.

Työnantajia tarvitaan tarjoamaan nuorille mahdollisuuksia päästä työelämään mahdollisimman matalalla kynnyksellä – sekä varmistamaan nuorille positiivisia kokemuksia työelämästä. Jokainen meistä tarvitsee tukea, kannustusta ja positiivista palautetta, mutta erityisen tärkeää se on nuorille, jotka ovat vasta astumassa työelämään.

Hanne Karttunen
Kirjoittaja toimii uravalmentajana Vamos Stadi -hankkeessa.

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit