Vamoksen vaikuttavuuden ydin on nuoren kohtaamisessa

9.10.2018

Terhi Laine on työskennelly Vamoksen palvelualuejohtajana kuukauden päivät. Ensi vuodelle tehdään jo suuria tavoitteita: ”Haluamme, että yhä useampi nuori työllistyy, aloittaa opinnot tai kiinnittyy palveluihin.”

Vamoksen vaikuttavuuden ydin on nuoren kohtaaminen, toteaa palvelualuejohtaja Terhi Laine.

 

”Käsittämätön kyky luoda kontaktia ja saada aikaan tuloksia.”

 

Eräs sosiaalialan toimija luonnehti näin Vamosta, kun kerroin, että aloitan Helsingin Diakonissalaitoksella Vamoksen ja työllisyyspalveluiden palvelualuejohtajana. Kuukauden ajan olen elänyt todeksi edellä kuvattua. Huippuhetket ovat liittyneet Vamoksen nuorten kohtaamisiin, joissa todentuu edellä kerrottu konkreettisina tekoina ja muutoksina nuoren elämässä.

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu lapsen ja nuoren asemasta lastensuojelussa ja palveluiden vaikuttavuudesta. Case Pohjolakoti antoi sysäyksen erittäin tarpeelliselle keskustelulla. Otimme kehittämispäällikkö Vesa Sarmian kanssa asiaan kantaa myös Vamoksen näkökulmasta. 

Tällä hetkellä työn alla on Vamoksen ensi vuoden toimintasuunnitelma.

 

Tavoitteena on, että yhä useampi nuori työllistyy, aloittaa opinnot tai kiinnittyy palveluihin.

 

Tutkijat käyttävät käsitettä NEET-nuoret (Not in Education, Employment and Training). Vamos-toiminnassa voimme puhua YEET-nuorista (Yes in Education, Employment and Training), koska yli puolet nuorista siirtyy koulutukseen tai työelämään palvelun päätyttyä.

 

Vaikuttavuuden ydin on nuoren kohtaamisessa. Sen me osaamme.

 

Vaikuttavuustieto on pohja vaikuttamistyölle, jota teemme valtakunnallisesti ja alueellisesti erilaisissa verkostoissa. Jokainen sidosryhmäkohtaaminen on tulevaisuuden tekemistä Vamos-toiminnalle tai palvelujärjestelmän muuttamista entistä nuorilähtöisemmäksi. Ensi vuonna alueellinen vaikuttaminen tulee tehdä entistä näkyvämmäksi.

Voimia ja rohkeutta syksyyn.

Kirjoittaja Terhi Laine työskentelee palvelualeujohtajana Diakonissalaitoksen Vamoksessa.

 

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit