Päättynyt hanke: Työpiiri osoittaa – Ihmisissä on potentiaalia!

4.12.2018

Ihmisissä on potentiaalia. Kuvassa korjataan pyörää.

Helsingin Diakonissalaitoksen kolmivuotinen Työpiiri-hanke päättyi joulukuun 2018 lopussa. ”Hankkeen päättyessä asiakkaat ja työvalmentajat toivovat, että avarakatseinen työnantajayhteistyö ja kohtaamiseen perustuva työvalmennus jatkuisivat edelleen”, summaa projektipääällikkö Aino Bain. Hän kirjoittaa hankkeen tuloksista ja toivoo työnantajia katsomaan pintaa syvemmälle – ihmisissä on potentiaalia!

 

”Sadat pitkäaikaistyöttömät asiakkaat ovat löytäneet uuden suunnan kohti työelämää Työpiirin kautta.  Kyselin työvalmentajiltamme ja asiakkailtamme, mitä asioita he ovat pitäneet merkityksellisinä hankkeen aikana.

Kuulluksi tuleminen ja rehellinen palaute tärkeitä

Tärkeimpinä nousivat esiin aika ja ihmisenä kohtaaminen sekä toimiva työnantajayhteistyö. Monilla työllistämistahoilla ja ajassamme yleensäkin tuloksia mitataan nopeina jatkopolkuina työelämään. Tehokkuuteen uskovassa työllistämistoiminnassa palveluntuottaja saa usein pisteen siitä, että asiakas työllistyy tai pääsee työkokeiluun vain muutaman tapaamisen jälkeen. Joskus nopea ja tehokas apu onkin paikallaan, mutta kestävien ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan yleensä useampi kohtaaminen varsinkin, jos työttömyyttä on takana jo pitempi jakso. Kuulluksi tuleminen ja rehellisen palautteen saaminen omista työllistymismahdollisuuksista luovat perustan sille, että työnhakija uskaltaa suunnata työnhaussaan muillekin kuin jo tutuksi tulleille, mutta umpikujaan päättyville poluille. Toivoisimme, että tämänkaltainen, kaikille avoin ja kohtaamiset mahdollistava työvalmennus jatkuu Työpiirin päättyessä jossakin muodossa muualla.

Ennakkoluuloja on murrettu

Työvalmennuksen lisäksi vaikuttavassa työllistämistyössä tarvitaan kuitenkin myös työnantajien mukana oloa. Olemmekin hankkeen aikana tehneet yhteistyötä rohkeiden ja avarakatseisten työnantajien kanssa. Kaikki asiakkaamme eivät pääse rekrytointiprosessien riskianalyyseistä läpi. Jos taustalla on vaikea elämäntilanne, puutteellinen kielitaito tai repaleinen CV, työnantaja ei aina uskalla palkata hakijaa. Työnantajakumppaneidemme ennakkoluulottomuuden ansiosta monet asiakkaamme ovat saaneet mahdollisuuden näyttää työnantajalle, että työhaastattelussa esiin nousseiden kysymysmerkkien takana on ahkera, luotettava, työnsä osaava ihminen. Asiakkaamme on saanut uuden mahdollisuuden ja työnantaja hyvän työntekijän.

Työpiirin päättyessä haluaisimme jättää perintönä toiveen siitä, että kanssamme yhteistyötä tehneet työnantajat pitävät tätä rohkeutta yllä ja jakavat onnistumistarinoitaan myös omissa verkostoissaan, jotta muutkin työnantajat uskaltautuisivat katsomaan pintaa syvemmälle ja löytäisivät sen välillä piilossa olevan potentiaalin, jota asiakkaillamme usein on.”

Työpiiri-hanke sai rahoitusta Uudenmaan Te-toimistolta vuosina 2016-2018 ja se toteutettiin yhteistyössä Suomen Diakoniaopiston kanssa.

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit