Joululahja Oulun ja Rovaniemen nuorille – Diakonissalaitos rahoittaa lopetusuhan alla olleen Vamoksen

21.12.2018

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten apuna työskennellyt Vamos oli loppuvuodesta lakkautusuhan alla Oulussa ja Rovaniemellä, sillä palveluiden hanketuet olivat päättymässä. Joulun alla Helsingin Diakonissalaitos teki päätöksen rahoittaa Oulun ja Rovaniemen Vamosta itse niin kauan, kunnes rahoituskumppani löytyy.

Helsingin Diakonissalaitoksen kehittämä Vamos-palvelu on kymmenen vuoden aikana auttanut lähes 10 000 nuorta takaisin palveluiden piiriin, kouluun tai töihin. Vamoksessa nuoren tarpeet asetetaan etusijalle, nuoresta välitetään ja työtä tehdään nuoren hyväksi yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Vamos toimii Rovaniemen ja Oulun lisäksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Turussa ja Kuopiossa.

”Vamoksessa vuonna 2017 kehitetty Mindset-valmennus on tarkoitettu työelämän ja opintojen ulkopuolella oleville nuorille, jotka ovat eri syistä jumiutuneet kotiin. Tämä valmennus on ollut Oulun ja Rovaniemen palveluiden ydintä”, kertoo palvelualuejohtaja Terhi Laine.

Mindset alkaa nuoren kotona tämän niin halutessa, ja jatkuu ryhmässä, kun nuori on siihen valmis. Valmennuksella haetaan toimintakyvyn muutosta, jotta nuori vahvistuu ja kiinnittyy uudestaan mielenterveyspalveluihin.

Kotona nuoren kanssa lähdetään rakentamaan luottamusta. Alussa valmennus keskittyy vahvistamaan arjessa pärjäämistä.

Nuorten hyvinvointi oli vaakalaudalla

Mindset on ollut osa Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan -kärkihanketta, jota ovat rahoittaneet useat tahot. Hanketuen päättyessä vuoden 2018 lopulla, oli Oulun ja Rovaniemen jatko vaakalaudalla.

”Näin nopealla aikataululla ei löydetty kumppania rahoittamaan toimintaa. Jos toiminta ei jatku, useiden nuorten valmennukset päättyisivät ja jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat nuoret olisivat jääneet turvattomaan tilanteeseen. Siksi Diakonissalaitoksen päätös jatkaa itse palveluiden rahoitusta on valtava helpotus nuorille ja meille ammattilaisille, jotka heidän tilanteesta ovat huolissan”, Laine toteaa.

Diakonissalaitos on myös lämpimästi kiitollinen yrityksille, jotka aikovat tukea Vamoksen työtä ensi vuonna. Diakonissalaitos aikoo myös etsiä aktiivisesti uusia rahoitusmuotoja, joiden avulla nuorten apu voidaan turvata.

Lue lisää Vamoksesta

Vamos on Helsingin Diakonissalaitoksen kehittämä nuorten palvelu, joka tukee syrjäytymisvaarassa olevia nuoria palveluiden piiriin, kouluun tai töihin. Kymmenen vuoden aikana Vamos on auttanut jo lähes 10 000 nuorta. Vamoksen Mindset-valmennus on tarkoitettu kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville nuorille, jotka ovat juuttuneet kotiin. Vamos toimii kahdeksalla paikkakunnalla, joista Oulussa ja Rovaniemellä palvelun keskiössä on Mindset-valmennus.

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit