Vapaaehtoistoiminta Amigo-nuorten parissa kiinnostaa nyt miehiä

14.2.2019

Kuvassa kaksi Amigon nuorta istuvat sohvalla.

Helsingin Diakonissalaitoksen Amigo-mentorointi on syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa. Siinä 16–29-vuotiaat nuoret saavat itselleen vuodeksi oman mentorin, eli tavallisen, luotettavan aikuisen, jonka kanssa on mahdollisuus pohtia itselle tärkeitä asioita. Nuoren ja mentoriaikuisen tapaamiset ovat vapaamuotoisia ja rentoja, ja niitä on yleensä 1–2 kuukaudessa.  

Amigo-mentoroinnissa on nyt törmätty iloisesti uuteen ilmiöön, jossa miehet ovat suurin nuorten mentoroinnista kiinnostunut ryhmä. Vielä vuonna 2017 Amigon mentoreista noin 75 % oli naisia. Viimeisen reilun puolen vuoden aikana tilanne on muuttunut olennaisesti, sillä jo 55 % mentoriksi hakeutuneista on miehiä, heistä 70 % on 26–45-vuotiaita.

”Halusin nuoren tueksi, en neuvomaan vaan kuuntelemaan ja antamaan aikaa”

Amigo-mentoriksi ryhtyvät kertovat usein lähteneensä vapaaehtoisiksi, koska haluavat tehdä hyvää, ottaa vastuuta ja vaikuttaa. Yhteiskunnalta saatavaa tukea ja apua ei pidetä enää automaationa. Usein mentoreita motivoivat myös kokemukset omasta nuoruudesta; muisto siitä kuinka olisi itsekin tarvinnut tukea tietyssä elämänvaiheessa.

Mentorointi tarjoaa sekä nuorelle että aikuiselle tasaveroisen näköalapaikan toisenlaiseen todellisuuteen, elämänhistoriaan ja tapaan olla, ajatella ja elää.

”Mentorina antoisinta ovat olleet hyvät keskustelut ja ihan tavallinen yhdessä oleminen sekä erilaisten juttujen tekeminen. On ollut hieno huomata, että yhteinen aika on toiselle tärkeää. Oppiminen itsestä ja toisesta, toisenlaisesta elämästä.” – Mies 44 v., mentorina 5 kuukautta

”Mentorointi on ylittänyt omat korkeat odotukset. Olen oppinut paljon siitä, mitä nuoret kohtaavat arjessaan ja byrokratiaviidakossa sekä pystynyt jotenkin hahmottamaan nuorten tilannetta ja haasteita esimerkiksi opintojen tai töihin pääsyn osalta. On tuhansia nuoria, jotka haluaisivat, mutta eivät siihen pysty syystä tai toisesta. Myös oma sosiaalinen omatunto on kehittynyt.” – Mies 37 v., mentorina 4 kuukautta

”On ollut mielenkiintoista nähdä pintaraapaisu siitä, että meillä Suomessa on turvaverkkoja ja apua tarjolla niitä kaipaaville. Alan ihmisillä tuntuu olevan aito halu tehdä maailmasta parempi paikka jokaiselle. Ja tietysti auttamisesta tulee itselle tosi hyvä fiilis.” – Mies 31 v., mentorina 2,5 kuukautta

Amigossa arvellaan, että miesmentorien määrän lisääntymiseen ovat todennäköisesti vaikuttaneet myös viime aikojen värikäs julkinen keskustelu sekä tapahtumat, jotka ovat nostaneet eriarvoisuutta esille.

”Monet ovat hakeneet jo pidempään itselleen sopivaa vapaaehtoistoimintaa ja ryhtyneet nyt toimeen”, projektipäällikkö Malla Tirkkonen Diakonissalaitokselta sanoo.

Helsingin Diakonissalaitoksen Amigo-mentoroinnissa on tällä hetkellä mukana yhteensä yli 60 vapaaehtoista. Lisää kuitenkin tarvitaan koko ajan, sillä Amigossa on lukuisia omaa mentoria odottavia nuoria, joille aikuisen kanssa vietetty aika voi olla korvaamattoman arvokasta.

”Mentoriksi ja nuoren ystäväksi voi ryhtyä kuka tahansa, ihan omana itsenään”, Malla Tirkkonen innostaa.

Lisää vapaaehtoisia mentoreiksi ja ystäviksi nuorille kaivataan koko ajan. Tule mukaan mentoriksi!

Mentoriksi ryhtyminen on helppo tapa tehdä hyvää. Helsingin Diakonissalaitos tukee mentoreita järjestämällä mentoripareille erilaisia aktiviteetteja ja mentoreille vertaistukea tarjoavia mentoripiirejä sekä -valmennuksia.

Seuraava mentorivalmennus on torstaina 28.3. klo 17–19. Ilmoittaudu mukaan amigo@hdl.fi.

Voit ilmoittautua mukaan toimintaan ympäri vuoden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen amigo@hdl.fi ja varata ajan haastatteluun. Kaikki Amigon mentorit käyvät läpi henkilökohtaisen haastattelun ja perehdytyksen.

Voit myös soittaa ja kysyä lisää Amigon työntekijöiltä: Malla 050 378 0892 tai Emilia 050 436 7710. Lisätietoja: www.hdl.fi/amigo

 

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit