Yli 20 maahanmuuttajanuorta odottaa kummiperhettä pääkaupunkiseudulla

Kummeiksi etsitään tavallisia perheitä, pariskuntia ja yksittäisiä ihmisiä. Info uusille kummeille Helsingissä 9.5., mutta mukaan toimintaan pääsee joustavasti omien aikataulujen mukaan.

Helsingin Diakonissalaitos etsii vapaaehtoisia kummiperheitä yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana Suomeen tulleille nuorille.  Kummiperheiksi haetaan tavallisia perheitä, pariskuntia tai yksittäisiä ihmisiä. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla omaa kummiperhettä odottaa nyt yhteensä 22 nuorta. Suurinta tarve on Helsingissä, jossa omaa kummia odottaa peräti 13 nuorta. Vantaalla kummia kaipaa 3 nuorta ja Espoossa 6.

Kummiperheet ovat vapaaehtoisia, jotka tapaavat nuoren kanssa omien aikataulujensa mukaan esimerkiksi 1 – 4 kertaa kuussa esimerkiksi ulkoillen, ruokaa laittaen, pelejä pelaten, televisiota katsellen – tai ylipäänsä tehden sitä, mikä omassa arjessa luontevimmalta tuntuu.

Perheen tuki tärkeää itsenäistymisessä

Alaikäiselle tai itsenäistymisvaiheessa olevalle nuorelle kummiperhetoiminta tarjoaa ainutlaatuisen kurkistusikkunan tavalliseen arkeen Suomessa.

”Etenkin nuoret, jotka täyttävät 18 vuotta ja muuttavat omilleen, kaipaavat tukea ihan tavallisissa omaan kotiin liittyvissä kysymyksissä. Usein nuoret sanovat myös, että eivät ole moneen vuoteen saaneet viettää aikaa minkään perheen kanssa ja kaipaavat sitä”, Helsingin Diakonissalaitoksen kummiperhetoiminnan projektipäällikkö Kaisa Eichhorn kertoo.

”Monet nuoret kertovat, etteivät he juuri tunne suomalaisia. Koulussa opetus on suomeksi, mutta opiskelukaverit eivät ole kantasuomalaisia, ja muutenkin aikaa tulee vietettyä oman kieliporukan tai muiden turvapaikanhakijoiden kanssa. He haluavat nimenomaan tutustua suomalaisiin ja oppia suomen kieltä. Myös kotoutumisen kannalta se olisi tärkeää”, Kaisa Eichhorn sanoo.

Kummiperheitä on mukana jo 80

Helsingin Diakonissalaitoksella on tällä hetkellä noin 80 kummiperhettä ympäri pääkaupunkiseutua.

”Kumminuoren kautta olen paitsi saanut elämääni uuden kivan ihmisen ja oppinut uudesta kulttuurista hänen kauttaan, niin myös kokenut pääseväni konkreettisesti auttamaan nuorta kotoutumaan Suomeen ja sitä kautta tekemään jotain aidosti merkityksellistä”, eräs kummiperheen äiti kertoo.

Nuoret itse kertovat, että parasta kummiperheen kanssa on yhdessäolo, suomen kielen oppiminen ja suomalaiseen kotiin ja tapoihin tutustuminen.

Helsingin Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminta tarjoaa kummiperheille tukea ja valmennusta ennen toimintaan ryhtymistä ja sen aikana.

Seuraava Kummiperhetoiminnasta kertova info järjestetään torstaina 9.5. klo 17 – 19.30 Helsingin Diakonissalaitoksella (Alppikatu 2, Helsinki). Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.5.

Meillä on mahdollisuus tarjota myös henkilökohtaista valmennusta niin, että toimintaan pääsee mukaan joustavasti koska vain. Ota yhteyttä kummiperhetoiminta@hdl.fi ja sovitaan toinen tapa, jolla saat lisätietoa kummiperheenä olosta! 

Lue lisää Kummiperhetoiminnasta:  www.hdl.fi/kummiperhe

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit