Iloa ja tasa-arvoa työelämän kautta – The Nice Work Project

8.3.2019

Euroopan unionin-logo ja ohjelman Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 -logo.

Avokonttoristamme kuuluu säännöllisin väliajoin riemunkiljahduksia – iloitsemme siitä, että joku asiakkaistamme on saanut työpaikan ja sitä kautta mahdollisuuden toteuttaa itseään tasa-arvoisempana osana yhteiskuntaa.

Kansainvälisen naistenpäivän alla pohdimme asiakkaidemme kanssa ryhmävalmennuksessa, miksi haluamme tehdä työtä. Moni asiakkaistamme on tehnyt pitkään tärkeää työtä kotiäitinä. The Nice Work Projectin maahan muuttaneille naisille suunnattuun työvalmennukseen he ovat päätyneet elämäntilanteen muuttuessa ja palkkatyön tullessa ajankohtaiseksi.

Miksi töihin?

Palkka ja riippumattomuus yhteiskunnan tuesta nousevat ensimmäisinä ja itsestään selvinä asioina esiin. Siirtyminen työelämään tarkoittaa kuitenkin lukuisia ja taas lukuisia asioita, joita työelämää tuntematon ei ehkä ole tullut ajatelleeksi. Muutaman esimerkin jälkeen ajatukset alkavat kuitenkin kirkastua ja naisryhmämme innostuu keksimään asian toisensa jälkeen: yhdessäolon, ilon, kielitaidon kehittymisen, itsenäisyyden, terveyden, elämänrytmin, eläkkeen, liikunnan, aktiivisen tekemisen ja uuden oppimisen. ’En halua istua kotona’ on lause, joka yhdistää asiakkaitamme yli ikäluokkien ja kieli- ja kulttuurirajojen.

Työ luo monia mahdollisuuksia

Työ lisää usein mahdollisuuksia osallisuuteen, tarjoaa yhteisön, johon kuulua ja mahdollisuuden saada palautetta, jonka avulla voi oppia ja kehittää itseään. Myös itsensä toteuttaminen nähdään tärkeänä osana merkityksellistä työelämää. Itsensä toteuttaminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita syvällisiä luovia prosesseja tai maailman pelastamista unelmien työpaikassa.

Harva saa tehdä unelmatyötänsä uransa alussa, ensimmäisessä työpaikassa uudessa maassa tai soveltuvan koulutuksen puuttuessa. Työvalmentajina saamme kerta toisensa jälkeen nähdä, kuinka työ itsessänsä voi olla unelma, jonka eteen on tehtävä paljon töitä ja joka ei kaikille ole itsestään selvästi saavutettavissa. Kielitaito, asenteet ja tiedon puute ovat esteitä, joiden ylittämisessä työvalmentaja voi auttaa.

Kun työllistymisen esteet on ylitetty, työ tuo tekijälleen itsenäisyyttä, ja itsenäisyys puolestaan antaa vapauden tehdä valintoja ja toteuttaa itseään tai omia unelmiaan tasa-arvoisemmista lähtökohdista. Maahan muuttaneet naiset ovat edelleen yksi vaikeimmin työllistyvistä ryhmistä yhteiskunnassamme, joten heidän työllistymisensä tukeminen on tasa-arvotyötä, jota tasa-arvoon uskovan yhteiskunnan on tehtävä määrätietoisesti ja laajalti – niin naistenpäivänä kuin ympäri vuoden.

Teksti: Aino Bain ja Anneli Miekk-oja

The Nice Work -hanke päättyi 2020. Tässä linkki hankkeen materiaaleihin.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: