Ystävien yhteinen päivä Diakissa 6.4.2019

3.4.2019

Jaana af Hällström

Helsingin Diakonissalaitoksen Ystävät ry järjestää perinteisen Yhteyspäivän 6. huhtikuuta 2019. Päivän teemana on koulutus otsikolla ”Sisarkodista ammattikorkeakouluun”. Siksi onkin luontevaa, että paikkana ja yhteistyökumppanina on Diakonia-ammattikorkeakoulu (DIAK) Kalasatamassa. Päivään on ilmoittautunut lähes 100 osanottajaa.

 

Yhteyspäivän ohjelma sisältää diakonissojen koulutuksen historiallisen kaaren vuodesta 1867, ammattikorkeakoulun kampuksen esittelyn sekä juhlasisarten iltapäivän. Se on viehättävä hetki, jolloin 50 ja 60 vuotta sitten Diakonissalaitokseen opiskelemaan tulleita ja laitoksessa diakonissoiksi vihittyjä muistetaan ja he muistelevat omaa opiskeluaikaansa Diakonissalaitoksella.

Suomen ensimmäinen sairaanhoitajien kouluttaja

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin 1867. Näin maassamme aloitettiin hoiva-alan ammattilaisten eli diakonissojen koulutus. Merkittävä osa koulutusta oli sairaanhoidon opinnot. Diakonissa-sairaanhoitajien koulutus siirtyi Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) vastuulle vuonna 1996. Helsingin Diakonissalaitos on yksi DIAK:n omistajista.

Diakonissalaitos oli sisarten yhteinen koti

Ohjelmassa on myös lyhyt puheenvuoro sisarkoti-järjestelmästä, jonka lakkauttamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Saksasta peräisin olevaa järjestelmää noudatettiin Helsingin Diakonissalaitoksessa lähes 100 vuotta, perustamisesta vuonna 1867 lähtien. Sisarkoti tarkoitti sitä, että diakonissaksi vihitty nainen omisti elämänsä huono-osaisten auttamiseen ja vastavuoroisesti Diakonissalaitos antoi hänelle koulutuksen sekä vanhuudenturvan elämän loppuun saakka sisarkodissa.

Ystävät ry kokoaa yhteen diakonissoja ja laitoksen ystäviä

Yhteyspäivät on tapahtuma, joka kokoaa yhteen laitoksessa vihittyjä diakonissoja eli sisarkuntaa, seurakuntakuraattoreita sekä laitoksen ystäviä. Aikaisemmin päivät järjestettiin vain diakonissoille nimellä Sisarpäivät. Nykyisin päivä on avoin kaikille laitoksen toiminnasta kiinnostuneille Ystävät ry:n jäsenille.

Yhdistykseen voi liittyä jäseneksi kuka tahansa laitoksen työtä kannattava. Erityisen jäsenryhmän muodostavat diakonissat, joilla on oikeus valita sisarten edustaja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön valtuuskuntaan.

Lisätietoja päivästä 
Kirsti Rinta-Panttila
johtava diakonissa, Helsingin Diakonissalaitos
puh.050 502 7613

Liittyisitkö sinäkin ystäväksi?

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit