Kummiperheitä etsitään nyt myös Turussa

30.8.2019Kummeiksi etsitään tavallisia perheitä, pariskuntia ja yksittäisiä ihmisiä.

Diakonissalaitos etsii nyt Turussa kummiperheitä erityisesti täysi-ikäisille nuorille, jotka ovat tulleet Suomeen alaikäisenä turvapaikanhakijana yksin ilman huoltajaa.  Turun seudulla yksin tulleita nuoria on useita kymmeniä.

Kummiperheet ovat vapaaehtoisia, jotka tapaavat nuoren kanssa omien aikataulujensa mukaan esimerkiksi 1 – 4 kertaa kuussa esimerkiksi ulkoillen, ruokaa laittaen, pelejä pelaten, televisiota katsellen – tai ylipäänsä tehden sitä, mikä omassa arjessa luontevimmalta tuntuu.

Nuorelle kummiperhe tarjoaa ainutlaatuisen kurkistusikkunan tavalliseen arkeen Suomessa, on tärkeä tuki kotoutumisessa ja itsenäisen elämän opettelussa.

”Etenkin nuoret, jotka täyttävät 18 vuotta ja muuttavat omilleen, kaipaavat tukea ihan tavallisissa omaan kotiin liittyvissä kysymyksissä. Usein nuoret sanovat myös, että eivät ole moneen vuoteen saaneet viettää aikaa minkään perheen kanssa ja kaipaavat sitä”, Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminnan projektipäällikkö Kaisa Eichhorn kertoo.

”Monet nuoret kertovat, etteivät he juuri tunne suomalaisia. Koulussa opetus on suomeksi, mutta opiskelukaverit eivät ole kantasuomalaisia, ja muutenkin aikaa tulee vietettyä oman kieliporukan tai muiden turvapaikanhakijoiden kanssa. He haluavat nimenomaan tutustua suomalaisiin ja oppia suomen kieltä. Myös kotoutumisen kannalta se olisi tärkeää”, Kaisa sanoo.

Diakonissalaitoksella on tällä hetkellä noin 100 kummiperhettä ympäri pääkaupunkiseutua, missä toiminta on aloitettu jo vuonna 2016.

”Kumminuoren kautta olen paitsi saanut elämääni uuden kivan ihmisen ja oppinut uudesta kulttuurista hänen kauttaan, niin myös kokenut pääseväni konkreettisesti auttamaan nuorta kotoutumaan Suomeen ja sitä kautta tekemään jotain aidosti merkityksellistä”, eräs toiminnassa pitkään mukana ollut kummiperheen äiti kertoo.

Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminta tarjoaa kummiperheille henkilökohtaista tukea ja valmennusta ennen toimintaan ryhtymistä ja sen aikana.

Kiinnostuitko? Ole meihin yhteydessä, niin kerromme mielellämme lisäää! Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse kummiperhetoiminta@hdl.fi tai lomakkeen kautta täältä.

Tästä on kyse: Vapaaehtoinen kummiperhe tarjoaa yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana Suomeen tulleelle nuorelle ainutlaatuisen kurkistusikkunan tavallisen perheen arkeen Suomessa. Nuori ja perhe tapaavat omien aikataulujensa mukaan tehden sitä, mikä omassa arjessa luontevimmalta tuntuu. Nuoret ovat kertoneet, että parasta kummiperheen kanssa on ollut yhdessäolo, suomen kielen oppiminen ja suomalaiseen kotiin ja tapoihin tutustuminen.

Lue lisää Kummiperhetoiminnasta

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit