Joskus tarvitaan vain yksi ihminen, joka uskoo

23.10.2019

Viime viikolla järjestetty PopSit-tapahtuma toi konkreettisesti esille sen, miten jokainen tarvitsee positiivisia esikuvia ja tarinoita onnistumisista. Ne auttavat meitä uskomaan omiin kykyihin ja siihen, että haaveet voivat toteutua, kirjoittaa Suldaan Said Ahmed.

Suldaan Said Ahmed

Suldaan Said Ahmed, kuva: Tiina Palm

Viime viikolla Myyrmäen nuorisotilaan Vantaalle kokoontui joukko nuoria ja aikuisia keskustelemaan siitä, miten voisimme saavuttaa unelmamme ja olla rohkeammin sellaisia kuin olemme. Tunnelma tilaisuudessa oli välillä hyvinkin koskettava.  Osallistujat jakoivat tarinateatterin avulla omia nuoruuden kokemuksiaan siitä, kun he ovat kohdanneet stereotypioita tai vähättelyä.

Se mitä koemme nuorena, vaikuttaa hyvin paljon siihen, mitä ajattelemme itsestämme aikuisena sekä siihen miten toimimme. Itse halusin nuorena saada kavereita ja kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. En kokenut yksinäisyyttä, mutta minun piti todistaa paljon, että sain suomalaisia ystäviä. Piti luottaa itseensä, siihen että olen ihan hyvä tyyppi.

Olen ollut onnekas, sillä elämässäni on aina ollut yksi ihminen, joka on rohkaissut. Äiti on aina uskonut meihin lapsiin. Hän on kannustanut meitä unelmoimaan rajattomasti ja auttanut uskomaan, että meistä voi tulla mitä vain. Jokainen nuori tarvitsee jonkun, joka uskoo ja kannustaa, vaikka ympäristö ei sitä tekisi. Monesti tarvitaan vain yksi ihminen.

Etenkin maahanmuuttajataustaisilla nuorilla on Suomessa vaikeampaa löytää positiivisia esikuvia ja haaveilla suurista asioista. Kun koulussa kerroin haaveestani vaikuttaa ja päästä kansanedustajaksi, minulle sanottiin, että minun kannattaisi miettiä jotain muuta. Suomessa kun ei ole kaltaisiani ihmisiä tuollaisissa tehtävissä. Myös kesätyön saaminen oli ennakkoluulojen takia vaikeaa. Joskus sanoin, että olen kotoisin Amerikasta, enkä Somaliasta.

Jos olisin nuorena tiennyt, millainen olen tänään, en olisi pelännyt tai epäillyt niin paljon. Se riittää, että on oma itsensä. Enää en pelkää, että jäisin ulkopuolelle.

Onneksi tänä päivänä on roolimalleja myös maahanmuuttajanuorille. Ympärilläni on paljon ihmisiä, joihin voin samaistua. Monet näistä ihmisistä olivat viime viikolla kanssani PopSit-tapahtumassa, sillä he haluavat laillani kertoa rohkeasti oman tarinansa ja toimia esikuvina. Haluan omalla toiminnallani kannustaa nuoria löytämään unelmansa ja uskomaan siihen, että se on mahdollista saavuttaa.

Kirjoittaja Suldaan Said Ahmed on Diakonissalaitoksen yhteisötyöntekijä ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

PopSit-tapahtuma toi 15.10. nuoria yhteen viettämään syyslomailtaa tarinateatterin, keskustelun ja musiikin äärelle. Tapahtuma oli suunnattu erityisesti alueen maahanmuuttajanuorille. Tapahtuman järjestivät yhdessä Diakonissalaitoksen Vamos, Vantaan kaupunki, Helsingin kaupunki, THL, Global Dignity Girls & Boys ja Sitra Lab. PopSit-tapahtuma sai alkunsa Sitra Labissa, jossa eri alojen toimijat kokoontuvat ratkaisemaan yhteiskunnan vaikeita haasteita.

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit