Miten ottaa huomioon moninaiset vapaaehtoiset?

1.11.2019

Saara Simonen

Kontulan palvelukeskuksessa sosiaaliohjaaja Marja Säikkä kertoo keskuksen toiminnassa olevan mukana kymmeniä vapaaehtoisia ja tarvetta uusille on jatkuvasti. Käytävillä kierrellessä käydään läpi vapaaehtoistoiminnan konkretiaa juuri tässä paikassa: ulkoilutusta, avustamista asukkaiden siirtämistä yhteisiin tapahtumiin ja ryhmätoimintaan osallistumista ja sen vetämistäkin jos niin haluaa.

Mukanani on joukko kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevia helsinkiläisiä, joille kansalais- ja vapaaehtoistoiminta on uusi, mutta jollain tavalla kiinnostava asia. Kanssala on aloittanut tänä syksynä ensimmäistä kertaa vapaaehtoistoimintaan tutustumiskurssin, jossa kuntouttavan työtoiminnan asiakkailla on ollut mahdollista kuulla vapaaehtoistoimintaan osallistumisen käytännöistä ja perusperiaatteista sekä tutustua neljään konkreettiseen paikkaan, jossa toimia vapaaehtoisena.

Olemme tavanneet jo muutama kerran aiemmin syksyn aikana jutellen siitä, mitä annettavaa tällaisella toiminnalla voisi olla näiden kaupunkilaisten elämään ja ennen kaikkea mitä annettava heillä voisi olla tälle toiminnalle. Kontulan lisäksi tutustuimme syksyn aikana Paavalin seurakunnan monipuoliseen vapaaehtoistoimintaan, Kalasataman hyvinvointikeskuksen aulaopastoimintaan sekä Kaupunkiympäristön Puistokummit -toimintaan. Niihin kaikkiin toivotetaan lämpimästi mukaan uusia vapaaehtoisia.

Ovet avoinna kaikille

Niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kesken toteamme, että vapaaehtoistoiminnan kirjo ja laajuus on yllättänyt heidät yhteistyömme aikana. Asiakkaat myös kertoivat, että oli mukavaa kun vapaaehtoistoiminnassa jokaiselle on monta vaihtoehtoa tarjota, josta voi valita sen itseä kutsuvimman. Kokemus, jonka he kertovat olevan harvemmin totta kun ihminen on työelämän ulkopuolella.

Viimeisessä yhteisessä tapaamisessa asiakkaiden kanssa nousi esiin vaihtoehtojen tärkeyden lisäksi ilo ja merkityksellisyyden kokemus, jonka vapaaehtoistoiminnassa mukana oleminen antaa. Kurssiin osallistuneet sanoivat kaivanneensa elämäänsä paikkaa, jossa päästä tekemään jotain konkreettista ja olemaan hyödyksi muille. He myös kertoivat, että tuntuu hyvältä kokea olevansa tarvittu ja päästä mukaan tekemään asioita uusien ihmisten kanssa.

Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden näkökulmasta kansalais- ja vapaaehtoistoimintaan liittyy myös pohdintaa herättäviä kysymyksiä. Puhuimme lopputapaamisessa erityisesti liikkumisen haasteesta; Helsingissä julkisen liikenteen käyttö on usein tarpeellista vapaaehtoistoiminnan paikkoihin siirryttäessä ja matkakortti on kallis monen kukkarolle. Liikkumisen lisäksi vapaaehtoisten vakuutukset herättivät paljon keskustelua. Niihin toivottiin vapaaehtoistoimintaa järjestäviltä tahoilta selvempää avausta, mitä vakuutus kussakin paikassa sisältää.

Asiakkaiden kokemukset osoittavat, että yhteisöt voivat hienolla tavalla vahvistaa erilaisessa tilanteissa olevien kaupunkilaisten osallisuutta, mutta se edellyttää myös kaupunkilaisten kokemien erilaisten haasteiden huomioimista.

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit