Diakonissalaitoksen joulukampanja käynnistyi – Annetaan nuorille syy elää!

11.11.2019

Suomessa on yli 60 000 koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäänyttä nuorta. Liian moni nuori kokee yksinäisyyttä, mielenterveys- ja päihdeongelmia, asunnottomuutta, koulukiusaamista ja rahapulmia. Joskus nuorella voi olla kadoksissa jopa syy elää.

Lahjoita nuorelle syy elää Diakonissalaitos

Kati halusi antaa kasvot Syy elää -kampanjalle, jotta mahdollisimman moni muu nuori saisi apua.

Tänä vuonna Diakonissalaitos käynnisti jälleen Syy elää -joulukampanjan, jonka tavoitteena on, että yhä useampi nuori saa apua ja tukea, löytää omat unelmansa, voimavaransa sekä paikkansa yhteiskunnassa.

”Suomessa on liian paljon vaikeassa tilanteessa olevia nuoria, jotka ovat jääneet yksin ongelmiensa kanssa tai jotka eivät jostain syystä ole saaneet apua. Moni nuori voi nähdä tulevaisuutensa  toivottomana. Nuori saattaa jopa kokea, ettei ole oikeastaan edes syytä elää”, Diakonissalaitoksen Vamos-palvelun johtaja Terhi Laine sanoo.

Kampanjalle kasvonsa antanut Kati kertoo omasta tilanteestaan:

”Ensin tuli masennus, sitten ahdistus ja paniikkihäiriö. Diagnooseja kertyi, mutta apua ei löytynyt. En nähnyt huomiseen. En jaksanut välittää siitä, että en nähnyt. Millään ei ollut merkitystä, mutta pokka ei riittänyt itseni tappamiseen.”

Sitten pilkahti valo

”Pistin viimeiseen asti vastaan. Luulin, että Vamoksessa olisi taas vastassa joku, joka tuomitsee. Mutta mut kohdattiinkin inhimillisesti, ei nähty ongelmana tai diagnoosina vaan ihmisenä. Se oli lähestulkoon eka kerta, kun mä tunsin tällaista.”

Vamos on auttanut jo 12 000 nuorta

Reilu kymmenen vuotta sitten perustettu Vamos on auttanut jo 12 000 nuorta kahdeksalla paikkakunnalla. Vamoksen nuorista yli 50 % pääsee takaisin kouluun tai töihin vuoden aikana ja 87 % kokee, että heidän elämänsä on muuttunut parempaan suuntaan. Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, jolla on aikaa tutustua ja vastata hänen tarpeisiinsa. Tukea saa niin arkeen kuin tulevaisuuden suunnitteluun. Vähitellen etsitään nuorelle yhdessä polku kouluun tai töihin.

”Jos nyt kysyttäisiin, missä näen itseni viiden vuoden päästä, mä pystyisin vastaamaan. Näen itseni tietokoneiden, koodaamisen ja e-urheilun parissa. Kukaan ei oo toivoton tapaus. Pitää vaan löytää se oikea väylä. Tän mä olisin halunnut tietää jo kymmenen vuotta sitten.”

– Toivon, että tavalliset ihmiset ja yritykset tulevat mukaan kampanjaamme, jotta pystymme ensi vuonna auttamaan mahdollisimman montaa nuorta. Voimmeko me aikuiset antaa nuorelle parempaa joululahjaa kuin syyn elää, Laine kysyy.

Kuuntele koko Katin tarina

Lahjoituksen teko on helppoa

Lahjoituksen voi tehdä:

  • Kampanjan verkkosivuilla www.hdl.fi/syyelaa
  • Tilisiirtona tilille: FI85 2065 1800 1084 62, viestiksi: Joululahja nuorille.
  • Tekstiviestinä tekstaamalla TOIVO numeroon 16499 (20€)

Kampanjan tuotto käytetään nuorten tukemiseen Diakonissalaitoksen palveluiden kautta.

Sosiaalisessa mediassa kampanja näkyy hashtagilla #syyelää. Jokainen voi antaa tukensa kampanjalle kertomalla, mikä tai kuka on juuri sinulle syy elää.

Rahankeräyslupa: RA/2019/120, myönnetty 7.2.2019, Poliisihallitus. Voimassa 1.6.2019-31.5.2021 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Lisätietoja Syy elää -kampanjasta:

Elina Ranta, varainhankintakoordinaattori, Diakonissalaitos, elina.ranta@hdl.fi, p. 050 599 9528

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit