Joulukorttien katumyynti tuo tuloja Itä-Euroopan romaneille

15.11.2019

Joulukorttien katumyynti tuo joulumieltä ja tuloja Itä-Euroopan romaneille.

Viikonloppuna Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla voi taas nähdä Itä-Euroopan romaneja, jotka myyvät joulukortteja. Tänä vuonna  myynnissä on ensimmäistä kertaa myös joulukalenteri. Kortit ja kalenteri ovat syntyneet taiteilijoiden ja järjestöjen yhteistyönä.

 

Yhteisötaiteilija Elviira Davidow on ideoinut ja yhdessä vapaaehtoisten taiteilijoiden kanssa valmistanut jo viidettä kertaa joulukortteja, joita Itä-Euroopasta tulleet romanisiirtolaiset ryhtyvät tänä viikonloppuna myymään Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla.  Tänä vuonna uutena tuotteena tulee myyntiin myös joulukalenteri.

Joulukorttien ja kalenterien myynti on liikkuvan väestön romaneille tärkeä tapa ansaita rahaa joulun alla.

”Nämä kortit ovat meille todella tärkeitä. Summa, jonka pystymme myynnillä ansaitsemaan, on meille romaneille merkittävä. Lähetämme rahat lapsillemme kotimaahan, ja pystymme ostamaan ruokaa sekä polttopuita lämmittääksemme talot talvella. Sillä on suuri merkitys elämäämme”, jo useana vuonna kortteja kaduilla myynyt Gabriela Bancuta kertoo.

Joulukortit ja -kalenteri toteutetaan aiempien vuosien tapaan hyväntekeväisyysperiaatteella.

”Tärkein motiivi on tuoda myyjien jouluun lisätuloja ja hyvää mieltä kaduille sekä luoda positiivisia kohtaamisia myyjien ja ostajien välillä”, projektista vastaava yhteisötaiteilija Elviira Davidow sanoo.

Kalenterin luukuista kurkistelee vaikuttajia, jotka muuttavat maailmaa

Tänä vuonna näiden erilaisten joulukorttien ja joulukalenterin teemana on vaikuttaminen – kuinka voimme vaikuttaa läheistemme, yhteisömme, yhteiskuntamme ja maapallomme hyvinvointiin. Joulukalenterin luukuista kurkistelee 24 hyväntekijää, vaikuttajaa ja aktivistia – ihmisiä, jotka ovat teoillaan tehneet tästä maapallosta paremman paikan olla ja elää.

Kalenteriin ovat päässeet mukaan muun muassa ympäristöaktivisti Greta Thunberg, ihmisoikeustaistelija Maria Pariisilainen , taiteenedistäjä Outi Heiskanen ja kansanterveytemme edistäjä, arkkiatri Arvo Ylppö.

Vaikuttajat kalenteriin ja kortteihin on valittu yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Mukana hankkeessa ovat: Siemenpuusäätiö, Yhteiset Lapsemme ry, Vailla vakinnaista asuntoa ry, PAND -taiteilijat rauhan puolesta sekä Rauhanpuolustajat.

Taiteilijat tekivät kortit ja kalenterin pro bonona

Joulukorttien tekijöinä on seitsemän taiteilijaa: Metti Nordin, Maarit Mannila-Rosenqvist, Tuuli Jansson, Hanna Walldén, Matti Pekonen, Elviira Davidow sekä Hirundon pitkäaikainen asiakas,  romanialainen taiteilija Elena Dima.

Tämänvuotiset joulukortit ja joulukalenteri on valmistettu munatempera-tekniikalla, ja kuvakieleen mallia on haettu ortodoksisesta ikonimaailmasta.

Joulukorttiprojektin taustalla on Käsiin kirjottu -hanke, mutta tänä vuonna tuotantovastuu on Diakonissalaitoksen Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa -hankkeella. Molemmat hankkeet edistävät Euroopan unionista saapuvien romanien työllistymistä ja etsivät vaihtoehtoja kadulla kerjäämiselle.

Joulukortit myydään 6 kappaleen paketeissa. Yhden nipun hinta on 5 euroa. Myös joulukalentereiden hinta on 5 euroa. Romanit saavat sekä korttipaketista että joulukalenterista itselleen 4 euroa, viimeinen euro käytetään painokulujen kattamiseen.

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit