Anna lapselle koti – ryhdy sijaisvanhemmaksi

Nainen ja lapsi seisovat kuvassa selin suojatien edessä

Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen lapsuuteen, suojeluun ja huolenpitoon. Haluaisitko sinä ryhtyä sijaisvanhemmaksi, joka tarjoaa lapselle tai nuorelle turvallisen kodin ja kasvuympäristön silloin, kun omassa kodissa asuminen ei ole mahdollista?

 

Etsimme sijaisvanhemmiksi ihan tavallisia perheitä. Sinun ei tarvitse olla kasvatuksen ammattilainen – tavallinen vanhemmuus riittää. Tärkeintä on, että pystyt tarjoamaan lapselle turvallisen kodin, ennakoitavan ja tasapainoisen arjen, jossa lapsen tarpeet tulevat huomioiduiksi.

Seuraava ennakkovalmennuksemme perheille, jotka harkitsevat sijaisvanhemmuutta, alkaa syksyllä 2020. Valmennus järjestetään Helsingissä. Jos olet kiinnostunut, voit ottaa meihin yhteyttä jo nyt, niin saat tiedon, kun valmennus alkaa (yhteystietomme ovat sivun lopussa).

Valmennukseen osallistuminen ei tarkoita, että sinun pitäisi sitoutua ryhtymään sijaisvanhemmaksi. Voit tulla mukaan ja pohtia ratkaisua rauhassa valmennuksen jälkeen.

Mitä sijaisvanhemmalta vaaditaan?

Sijaisvanhemmiksi ryhtyvien ei tarvitse olla kasvatuksen ammattilaisia. Tärkeää on turvallinen elinympäristö ja vankka ote arkielämän hallintaan, sillä sijaisperhettä tarvitseville lapsille turva ja läsnäolo ovat vielä tavallistakin tärkeämpiä. Tehtävä on vaativa ja haasteellinen, mutta myös hyvin palkitseva, kun lapsi saa turvan ja tulevaisuuden.

Sijaisperheet saavat moniammatillista tukea Diakonissalaitoksen ammattilaisilta. Tuemme perhettänne koko sijaisvanhemmuuden ajan.

Mikä valmennus?

Diakonissalaitos tarjoaa PRIDE-ennakkovalmennuksen** kaikille sijaisperheiksi ryhtyville perheille. Valmennus kestää kokonaisuudessaan 4 – 6 kuukautta.

Valmennuksen aikana sinulla (ja puolisollasi) on mahdollisuus pohtia omia elämänkokemuksiasi ja tutkia niitä sijaisvanhemmuuden näkökulmasta. Pääset myös arvioimaan omia vahvuuksiasi ja kehittämistarpeitasi yhdessä valmentajien kanssa.

Valmennus sisältää tietoa, pienryhmätyöskentelyä ja kokemuksellisia harjoituksia. Niiden avulla osallistujat eläytyvät tilanteisiin, joita sijoitetut lapset ja heidän läheisensä voivat kokea.

Valmentajina ennakkovalmennuksessa toimivat kokenut sijaisvanhempi ja sosiaalityöntekijä yhdessä.

Jos ajatus sijaisvanhemmuudesta yhtään kiinnostaa, tule mukaan valmennukseen!

Ota rohkeasti yhteyttä niin vastaamme kysymyksiisi.

Leena Leppänen, vastaava sosiaalityöntekijä
puh. 050 502 7603
leena.leppanen@hdl.fi

** * PRIDE muodostuu sanoista
P = Parents´= vanhempien,
R = Resources for = voimavara johonkin eli
I = Information = tietoon
D = Development = kehittymiseen
E = Education = oppimiseen

LUE SUVIN JA SAMIN SIJAISPERHEEN TARINA

 

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit