Kuntouttavan työtoiminnan ryhmä Vamos Helsingissä – ”Helppo olla, helppo tulla.”

2.12.2019

Kuty:n toimintaa nuorille, jotka ovat koulutuksen ja työn ulkopuolellaNuoret Harjun nuorisotalon kirjapajassa, Eduskuntatalossa ja pelaamassa sulkapalloa. 

KUTY eli Vamoksen kuntouttavan työtoiminnan ryhmä on tarkoitettu helsinkiläisille työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville alle 30-vuotiaille nuorille. KUTY-ryhmässä harjoitellaan arjen hallintaa, työelämätaitoja ja koulutusvalmiuksia. Kuntouttavaan ryhmään osallistumisesta sovitaan yhdessä työllisyyspalvelujen tai aikuissosiaalityön kanssa.

 

“Ennen kuin aloitin KUTY:n, olin syrjäytynyt tai ainakin pahassa syrjäytymisvaarassa. Päivärytmini oli olematon, heräsin vasta myöhään aamulla, ja nukkumaan menin aamuyöstä. KUTY auttoi minua jo kuukauden aikana korjaamaan päivärytmini, ja huomasin pian voivani kokonaisvaltaisesti paremmin.” -Nuori

“Täällä KUTY:ssa ei ole liian rankkaa, ja meno on rentoa. Valmentajat kannustavat haastamaan itseäsi, mutta jokaisen voimavarat huomioidaan, eikä ketään pakoteta mihinkään.” -Nuori

Jokaisella ryhmään osallistuvalla nuorella on omat tavoitteet, joita kohti kolme kuukautta kestävän jakson aikana kuljetaan. Tavoitteista sovitaan yhdessä nuoren, ohjaavan tahon ja Vamoksen valmentajien kanssa, ja niiden toteutumista seurataan ja arvioidaan yhdessä. Yleensä nuorten toiveena on löytää suunta elämälleen, mutta monilla on myös pienempiä tavoitteita, jotka voivat liittyä esimerkiksi päivärytmiin, aamuheräämiseen, sosiaalisiin taitoihin, rahankäyttöön ja muihin arjenhallinnan asioihin. 

“Ennen en voinut ajatella itseäni, ajattelin ensin muita kuin itseäni, ja viimeisenä olin minä. Pikkuhiljaa ajattelen ensin itseäni ennen muita.” -Nuori

Kuty:n toimintaa nuorille, jotka ovat koulutiksen ja työn ulkopuolella.

Vierailulla Pasilan kirjastossa ja Talvipuutarhassa.

“Neljä tuntia neljänä päivänä viikossa on kevyt totuttelu arkiseen rytmiin ja sopiva askel kohti koulu- tai työelämää sen jälkeen, jos on ollut tovin tekemättä mitään.” -Nuori

KUTY-ryhmä kokoontuu neljänä päivänä viikossa neljän tunnin ajan. Ryhmän toiminta on monipuolista sisältäen esimerkiksi keskusteluja, vierailukäyntejä muualle, omaan itseensä ja toisiin ihmisiin tutustumista, luovaa tekemistä sekä harrastus-, opiskelu- ja työmahdollisuuksien tutkimista. KUTY:ssa käy myös vierailijoita, jotka edustavat omaa tahoaan ja kertovat erilaisista mahdollisuuksista. Jokaiselle ryhmään osallistuvalle nuorelle löytyy jotakin mielenkiintoista ja omaan tilanteeseen sopivaa tekemistä.

“Joka-aamuiset yhteiset aamupalat ja tunneringit tuovat merkitystä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta päiviin. Vamoksessa jatkosuunnitelmani selkiytyivät, ja sain paljon apua, tukea ja oikeita kanavia jatkoa varten. Nyt minulla on tiedossa työkokeilupaikka, missä aloitan tammikuussa. Vamos oli minulle kaikin puolin auttava ja hyvä kokemus.” -Nuori

Aamut alkavat Vamoksessa yhteisellä aamupalalla, jonka aikana kysytään kymmenen kysymystä. Päivän ensimmäinen tunti käytetään tällä tavalla rennosti yhteiseen olemiseen ja syömiseen sekä samalla virittäytymällä päivän teemaan. Aamupalan jälkeen on tunnerinki, jossa jokainen saa kertoa oman aamun kuulumiset ja siinä hetkessä tuntuvat tunteet, sekä päivän kysymys, rentoutushetki ja päivästä riippuen kiitollisuus- tai tunnekompassiharjoitus, jonka jälkeen päivän ohjelma alkaa. 

KUTY:n periaatteisiin kuuluu syrjimättömyys ja päihteettömyys. Jokainen saa olla oma itsensä, ja kaikki ovat samanarvoisia. Kaikenlainen kiusaaminen on ehdottomasti kielletty.  

 “KUTY oli positiivinen yllätys. Ryhmädynamiikka toimi erittäin hyvin heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Kolme kuukautta kului todella nopeasti. Ohjaajat mahtavia ja mukavia.” -Nuori

“Välillä on tylsempääkin tekemistä.” -Nuori

“Aikaisemmissa kuntouttavissa poissaolojen myötä ei ole tehnyt mieli tulla enää takaisin. Vamoksessa oon halunnut tulla takaisin, olla luovuttamatta.” -Nuori

Seuraava KUTY-ryhmä alkaa 13.1.2020. Mukaan voi päästä Helsingin kaupungin nuorten TYP-palvelun kautta tai ottamalla yhteyttä oman alueen aikuissosiaalityöhön. Tänä syksynä ryhmässä valmentajina ovat toimineet Mervi Haavanlammi, Juha Pääkkö ja työkokeilija Jari Koskiniemi. 

Vamoksen toimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä nettisivujen kautta osoitteessa hdl.fi/vamos/kaupungit/helsinki/. 

 

Teksti ja kuvat:

  • Syksyn 2019 KUTY-ryhmän nuoret
  • Valmentajat Mervi Haavanlammi ja Juha Pääkkö  
  • Työkokeilija Jari Koskiniemi 
  • Vamos Helsingin viestintävastaava ja urapalveluiden koordinaattori Katriina Räisänen 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit