Amigo ja Kummiperhetoiminta kampanjoivat vapaaehtoistoiminnasta

12.1.2020

 

#olentukena-kampanja nosti esiin lasten ja nuorten parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kumpuavaa iloa. Diakonissalaitoksen Amigo ja Kummiperhetoiminta olivat mukana kampanjassa, jonka ideoivat kymmenkunta lasten ja nuorten parissa vapaaehtoistoimintaa tekevää tahoa.

 

13.–19.1.2020 tehtiin näkyväksi lasten ja nuorten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #olentukena / #jagstöder.

Yksikin turvallinen aikuinen voi riittää

Lasten ja nuorten parissa tehtävä vapaaehtoistoiminta tarjoaa apua kuormittavassa arjessa. Vapaaehtoinen aikuinen voi toimia perheelle ja lapselle tärkeänä voimavarana. Toiminta antaa paljon myös tekijälleen. YK:n onnellisuusraportin, World Happiness Report 2019 mukaan, vapaaehtoistyötä tekemällä saavutetaan onnellisuutta arkeen ja omaan elämään.

Kampanjaviikon tarkoituksena on tuoda esille lasten ja nuorten parissa tehtävää tärkeää vapaaehtoistoiminnan muotoa. Samalla kerrotaan yksittäisistä kokemuksista ja hetkistä, joita vapaaehtoiset lasten ja nuorten kanssa kokevat. Uusille vapaaehtoisille on jatkuva tarve, joten asian esillä pitäminen on tärkeää.

Vapaaehtoisuus helpottaa luottamusuhteen rakentumisessa

Diakonissalaitoksen Amigo-mentorointi tarjoaa nuorelle mahdollisuuden pohtia ja harjoitella itselleen tärkeitä asioita vapaaehtoisen, luotettavan aikuisen kanssa. Amigon nuoret kertovat usein, miten merkityksellistä on ollut, että mentori on vapaaehtoinen.

”Vapaaehtoisuus helpottaa nuorten mukaan luottamussuhteen syntymistä, koska tapaamiset perustuvat mentorin haluun kohdata, nähdä ja tutustua nuoreen sekä tehdä mukavia asioita yhdessä, ilman että se on toiselle osa työtä”, sanoo yhteistyöntekijä Emilia Mertanen Amigosta ja muistuttaa, että vapaaehtoisten mentorien merkitystä nuorille ei voi liikaa korostaa – se on äärimmäisen tärkeää. Amigo-mentoroinnissa mukana olleen nuoren sanoin:

”Olen todella iloinen Amigon toiminnasta. Elämässäni tapahtui todella merkittäviä asioita, kun sain mentorin. Elämänlaatuni on parantunut ja olen saanut ihanaa tekemistä mentorin kanssa. Olen saanut luotua uuden, ihanan ihmissuhteen Amigon kautta.”

Pienet asiat merkitsevät paljon nuorille

Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminnassa etsitään vapaaehtoisia, ihan tavallisia perheitä, pariskuntia tai yksittäisiä henkilöitä kummeiksi noin 15–20-vuotiaille nuorille, jotka ovat tulleet Suomeen alaikäisenä turvapaikanhakijana ilman huoltajaa.

Kummiperhetoiminnan työntekijöiden, Kaisa Eichhornin ja Hanna Myllysen mukaan tarvetta uusille kummeille on jatkuvasti etenkin Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

”Usein niillä pienillä teoilla on se isoin merkitys nuorelle. Se, että kummi laittaa välillä ’mitä kuuluu’ -viestejä Whatsappissa tai pyytää nuorta mukaan kauppareissulle tai iltakävelylle, voi merkitä todella paljon nuorelle, joka on oikeasti täällä aika yksin ilman tukiverkkoa ja ilman suomalaisia kontakteja”, Kaisa ja Hanna kertovat.

He ottavat esimerkiksi nuoren, joka kertoi toivovansa kummiperhettä, koska hänellä on tosi vähän kavereita ja hän on paljon yksin kotona.

”Hän on uusi Helsingissä, eikä puhu suomea vielä kovin hyvin, joten vaihtoehtoja tekemiselle on varsin vähän.”

#olentukena-kampanjaviikon ovat ideoineet Diakonissalaitoksen Amigo-mentorointi ja Kummiperhetoiminta, Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry, Helsingin kaupungin lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta, OmaKamu ry, Pelastakaa Lapset ry, Pienperheyhdistys ry, Vantaan kaupungin tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta sekä Yhteiset Lapsemme ry.  

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit