Lupta Femeilor Vantaan taidemuseo Artsissa 14.2.–17.5.2020

11.2.2020

Vantaan taidemuseo Artsissa avautuu Ystävänpäivänä 14.2. ilmaisun vapautta pohtiva näyttely KUVANVAPAUS – FREEDOM OF THE IMAGE. Näyttely koostuu usemmasta teoskokonaisuudesta.

 

Yksi niistä on ”Lupta Femeilor”, joka antaa äänen Romaniasta Suomeen tulleille naisille, jotka usein nähdään täällä pelkästään kerjääjinä, uhreina tai rikollisina. Se on syntynyt taiteilija Katriina Haikalan, tuottaja Anna Miettisen ja seitsemän romanainaisen – Elena Diman, Maria Caldararun, Ioana Silionin, Rodica Isabela Avramin, Gina Stanescun, Gabriela Bancutan ja Mariana Dinun – yhteistyönä.

”Lupta Femeilor” oli ensimmäisen kerran esillä kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä, ja se toteutettiin yhteistyössä Diakonissalaitoksen, Suomen Kulttuurirahaston, AVEKin ja Helsingin kaupungin kanssa.

Diakonissalaitos on jo pitkään tukenut Euroopan liikkuvaa väestöä sekä lähtömaissa Romaniassa ja Bulgariassa että Suomessa. Se muun muassa ylläpitää liikkuvalle väestölle tarkoitettua päiväkeskus Hirundoa, jossa Itä-Euroopan romanit voivat käydä syömässä eväitä, peseytyä ja pestä pyykkiä. Diakonissalaitoksen tavoitteena on, että kerjääminen poistetaan kaduilta ja liikkuvalla väestöllä olisi mahdollisuus ansaita toimeentuloa työtä tekemällä.

Vantaan taidemuseo Artsin näyttely on avoinna 14.2.–17.5.2020. Lue lisää

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit