Yhdessä elämistä tarvitaan myös epidemian aikana

13.3.2020

Saara Simonen

Korona-virus muuttaa ainakin joksikin aikaa ihmisten välistä kanssakäymistä. Presidentti Sauli Niinistö viisaasti neuvoi haastattelussaan pitämään fyysisesti etäisyyttä, mutta vaalimaan henkistä läheisyyttä itsemme ja toistemme terveyden ja turvallisuuden vuoksi.

 

Me Kanssalassa uskomme, että tilanteessa kuin tilanteessa me ihmiset tulemme edelleen tarvitsemaan toisiamme ja tässä kiperässä tilanteessa alamme varmasti hahmottamaan vaihtoehtoisia tapoja pitää huolta toisistamme. Kansalaisjärjestöt ja vapaa kansalaistoiminta ovat aiemminkin onnistuneet nopealla aikavälillä synnyttämään uudenlaista ihmisten välistä liittymistä silloin kun yhteiskunta on ollut poikkeuksellisissa tilanteissa.

Hallituksen antaessa 12.maaliskuuta tiedonantoaan koronan aiheuttamista rajoituksista, olimme mukana Kontulassa paikallisesta naapurustosta kokoontuvien kävijöiden kanssa viettämässä viikoittaista Naapuruuspiiriä. Kävijöinä tässä piirissä oli pitkälti ikäihmisiä ja keskustelimme, että mitä todennäköisemmin piirin toimintaa tullaan rajoittamaan tämän kevään aikana.

Samalla sanoitimme toisillemme huoltamme niistä yksinasuvista ikäihmisistä, joiden päivittäiset kontaktit toisiin ihmisiin ovat jo muutenkin vähäiset. Aloimme hahmotella viikoittaista soittokierrosta Naapuruuspiirin jäsenten kesken, Naapuruussoittoa.

Vielä emme näe tarkasti, miten Naapuruussoitto tulisi toimimaan, mutta varmaa on, että monia sen kaltaisia toimintoja tulee lähiaikoina näkemään päivänvalon.

Tässä tilanteessa monet tavanomaiset vapaaehtoistoiminnan muodot tulevat jäämään tauolle ja uusia syntyy korvaamaan fyysistä läheisyyttä. Kanssalassa keräämme tietoa toiminnan muodoista ja olemme valmiita myös innovoimaan uusia eri toimijoiden kanssa. Ja tietenkin yhdistää ja rohkaista kaupunkilaisia mukaan tekemään tässä tilanteessa toisillemme hyvää, vaikka sitten puhelimen ja verkon kautta. Jos sinulle on tiedossasi jokin toiminta, johon vapaaehtoiset voivat osallistua etänä tai jokin fyysinen toiminnanmuoto, johon nyt kriisitilanteessakin tarvitaan tekijöitä, niin ota meihin yhteyttä ja autamme jakamaan tietoa toiminnastasi!

 

Kirjoittaja Saara Simonen on Kanssalan projektipäällikkö.

Mikä on Kanssala?

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit