Ei sosiaalista eristäytymistä vaan henkistä läheisyyttä

2.4.2020

Joonas Timonen

Joonas Timonen

Fyysinen etäisyys

”Yhteisöjen on mahdollista ja tärkeää osoittaa, ettei toista jätetä”, pohtii Diakonissalaitoksen Kanssalan korkeakouluharjoittelija Tommi Ostrovskij tekstissään.

 

Korona-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tarpeen välttää fyysistä kontaktia toisten ihmisten kanssa. Englannin kielessä tälle toiminnalle on alettu käyttää social distancing -käsitettä, sosiaalista etäisyyden ottoa. Suomeksi tämä on käännetty vielä harhaanjohtavammin sosiaaliseksi eristäytymiseksi. Käännös on lähtenyt kulkemaan sosiaalisessa mediassa ja uutistaloissa, mikä voi olla suorastaan vahingollista.

Fyysistä eristäytymistä tehdään oman ja toistemme hyvinvoinnin turvaamiseksi. Sosiaalinen eristäytyminen puolestaan on hyvinvointia uhkaava tekijä. Erityisesti tämä on riski syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille, jotka ovat varovasti luoneet luottamusta toisiin. Jos yhteydet katoavat korona-epidemian ajaksi, voi suhteiden muodostaminen alkaa uudestaan lähtöpisteestä. Suuri määrä tutkimuksia osoittaa, että henkilökohtaisen kontrollin tunne on hyvinvoinnin kulmakiviä, joka vaarantuu yhteyden kadotessa toisiin. Yksin jääminen voi olla murskaavaa.

Fyysinen yhteys ihmisiin on meille sisäänrakennettu keino vuorovaikutuksen toteuttamiselle, joten sen katoaminen voi tuntua myös sosiaalisen yhteyden katoamiselta. Tällaista vastakkainasettelua ei tarvitse kuitenkaan tehdä. On tutkittu, että psyykkinen läheisyys on fyysistä läheisyyttä tärkeämpää. Jo kokemus yhteisöön kuulumisesta on havaittu edistävän hyvinvointia.

”Nyt yhteisöjen onkin mahdollista ja tärkeää osoittaa jäsenilleen, että toista ei jätetä.”

Ihmiset ja yhteisöt ovat keksineet luovia tapoja pitää yhteyksiä keskenään. Helsingin kaupunki aloitti tällä viikolla soittamisen jokaiselle yli 80-vuotiaalle asukkaalleen ja ikkunat valtaavat nallet välittävät välittämisen viestiä. Muutetaan perisuomalaisen negatiivista näkökulmaa ja lähetetään toisillemme sosiaalisen eristäytymisen sijasta henkisen läheisyyden viestiä.

Kanssalassa olemme nostaneet #jokaisellejoku-ajatusta. Haastamme ihmiset kilauttamaan kahdelle kaverille ja levittämään sosiaalista huolenpitoa viruksen lailla. Etsimme myös vapaaehtoisia eri yhteisöihin – juuri henkinen läheisyys on jotain mitä voimme nyt tarjota toisillemme.

Kirjoittaja Tommi Ostrovskij on Kanssalan korkeakouluharjoittelija.

Mitä Kanssala tekee?

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit