Siivotaan Suomi yhdessä

7.7.2020

Toimittaja Paavo Teittinen kirjoitti ansiokkaan artikkelin Helsingin Sanomien sunnuntai-liitteessä 5.7.2020 ulkomaalaistausten työntekijöiden hyväksikäytöstä siivousalalla. Artikkeli on järkyttävä, ja siinä ilmi tuotu siivoojien kohtelu on verrattavissa ihmiskauppaan, kirjoittaa yhteisötyöntekijä Suldaan Said Ahmed.

Suldaan Said Ahmed haluaa että työntekijän riisto loppuu

Suldaan Said Ahmed.

 

”Teittinen paljastaa artikkelissa maksamattomia palkkoja, uhkailuja ja työtä ympäri vuorokauden. On hienoa, että tällainen työntekijän riisto paljastetaan, mutta tämä on jäävuorenhuippu ja suurin osa tapauksista jää piiloon. Miten Suomessa voi tapahtua tällaista ja miten on tähän päädytty? Kuinka työriistoa kokeneet eivät ole saaneet apua ja miten heidät on jätetty lähes oman onnensa nojaan?

Artikkelissa käsitellyistä tapauksista suurin osa uhreista on hyvin haavoittuvaisia turvapaikanhakijoita, jotka on riippuvaisia työnantajastaan eivätkä tiedä oikeuksistaan työntekijöinä. Monilla on vireillä Migrissä työperäinen oleskelulupa. Jos kesken prosessin vaihtaa työpaikkaa niin riskinä on, että koko prosessi lähtee taas alusta. Jos hakija saa työperäisen oleskeluluvan juuri tähän kyseiseen työpaikkaan, niin jos vaihtaa myöhemmin alan ja löytää muita töitä, täytyy työoleskelulupaa hakea uudestaan – kerran myönnetty lupa ei riitä. Tämä epävarmuus tekee heistä hyvin riippuvaisia työnantajastaan. Tätä haavoittuvuutta sekä heidän tietämättömyyttään yhteiskunnastamme voidaan käyttää armottomasti hyväksi.

Työperäisen oleskeluluvan saamista helpotettava

Vastuu on lainsäätäjillämme; onko laki tehty ihmisten suojaamiseksi vai heidän kiusaamisekseen ja tukemaan hyväksikäyttäjiä? Väitän, ettei jälkimmäistä ainakaan. Siksi koko turvapaikkaprosessi on korjattava ja helpotettava työperäisen oleskeluluvan saamista. Tällä hetkellä valvonta näyttää epäonnistuneelta ja tähän pitää pikaisesti tulla ratkaisu antamalla valvontaviranomaisille enemmän resursseja ja koulutusta. Olen kuullut tapauksista, jossa poliisi ei ottanut tosissaan monien ulkomaalaistausten työntekijän kokemuksia tai rikosilmoitukset eivät ole johtaneet mihinkään. Tämä ei lisää yhtään tämän hyvin haavoittuvaisen ryhmän luottamusta viranomaisiin.

Onko työntekijän riisto osa Suomea? Ei saisi olla!

Toivoisin myös ammattiliitojen otettavan tässä vahvemman roolin, tavoitettava tämä kohderyhmä – nyt tarvitaan toveria ei jätettä -periaatetta ja solidaarisuutta. Tässä tarvitaan eri toimijoiden mutkatonta yhteistyötä työvoiman hyväksikäytön kitkemiseksi, viranomaiset sekä kolmassektori ja koko kansalaisyhteiskunta. Työn tilaajan moraalisena vastuuna on varmistaa koko ketju alihankkijoineen, ettei työntekijöiden oikeuksia poljeta.

Meillä Diakonissalaitoksen paperittomien päiväkeskuksessa ollaan jo pitkään oltu huolestuneita työntekijöiden oikeuksia polkevan työmarkkinan syntymisestä Suomeen. Keskuksesta on ohjattu asiakkaita Rikosuhripäivystyksen kanssa yhteistyössä niin sekä ihmiskaupanuhrien auttamisjärjestelmään kuin keskustelemaan muidenkin viranomaisten kanssa, jotta hyväksikäytetyt saavat heille kuuluvan avun.

Siivotaan Suomi yhdessä!

Kirjoittaja Suldaan Said Ahmed työskenteli yhteisötyöntekijä Diakonissalaitoksella. Hänestä nousi varasijalta kansanedustajaksi loppuvuodesta 2021.

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: