#Työkaverinamaailma: Fatma työllistyi keittiöapulaiseksi

30.10.2019

Rahoittajien logot: Euroopan unioni ja Vipuvoimaa EU:lta 2014 - 2020.

Pitkän matkan Suomeen tehnyt Fatma viihtyy työssään vantaalaisessa keittiössä ja puhuu yhdessä tekemisen puolesta. Maahanmuuttajalle työllistyminen, ja varsinkin kokoaikaisen palkkatyön löytäminen, voi olla vaikeaa, mutta Fatman joustava asenne auttoi ja työpaikka löytyi nopeasti.

Nainen siivoaa.

Lokakuinen iltapäivä Vantaalla lähenee loppuaan. Palvelutalon keittiön ikkunasta näkee jo syksyn olevan pitkällä. Maisema on kovin erilainen kuin Fatman lapsuuden ympäristö eteläisen Somalian rannikolla, jossa lämpötilat pysyttelevät suomalaisittain katsottuna hellelukemissa ympäri vuoden.

“Kaikki on siellä erilaista”, Fatma kertoo.  “Peruskoulun jälkeen en mennyt töihin vaan autoin äitiä kotona.”

Tilanne kotiseudulla oli pitkään ollut sisällissodan ja nälänhädän vuoksi vaikea, ja moni joutui pakenemaan kotoaan. Fatmankin elämä mullistui, ja hän saapui Suomeen vuonna 2011.

Nuori nainen pääsi pian suomen kielen kursseille ja sai ensimmäiset kosketuksensa työelämään työharjoitteluissa päiväkodissa ja kaupassa. Energinen ja myönteinen asenne auttoivat eteenpäin, ja pian Fatma jo suorittikin ammattikoulussa onnistuneesti kotityö- ja puhdistuspalveluiden osatutkinnon.

Maahanmuuttajalle työllistyminen ja varsinkin kokoaikaisen palkkatyön löytäminen avoimilta työmarkkinoilta voi kuitenkin olla vaikeaa tutkinnosta ja hyvästä asenteesta huolimatta, jos nimi ja puheen korostus kuulostavat vierailta tai työhakemuksen kieli ei ole virheetöntä.

Kesällä 2019 Fatma osallistui Diakonissalaitoksen The Nice Work Projectin työvalmennukseen ja sai apua työhakemusten laatimisessa. Fatma oli valmis kaikenlaisiin työtehtäviin ja kertoi olevansa joustava työaikojen suhteen. Hyvä asenne johti nopeasti työllistymiseen.

Työtä tehdään yhdessä

Muutamaa kuukautta myöhemmin lokakuinen Vantaa on sateinen ja kylmä. Sisällä palvelutalon keittiössä on kuitenkin lämmintä ja valoisaa. Uusi keittiöapulainen työskentelee muiden työntekijöiden rinnalla ja kertoo, että kaikki on hyvin. Suomalaiset työkaverit ovat mukavia. Keittiötyössä on ollut uutta opittavaa, mutta tuntuu hyvältä, kun saa tehdä töitä kotona istumisen sijaan.

Kysyn, millainen työntekijä Fatma on. Kysymys huvittaa häntä.  “Normaali ihminen”, hän vastaa. “Tulen ajoissa, en ajattele pahaa muista. Tervehdin ihmisiä ja olen sosiaalinen. Keskustelen muiden työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa.”

Vaikka kaikki ehkä onkin erilaista Vantaalla ja Somaliassa, perusasiat työyhteisössä pysyvät samoina oli työkaveri kotoisin kaukaa tai läheltä: työtä on hyvä tehdä yhdessä, kun otamme toiset huomioon, tervehdimme ja muistamme, mitä on olla ihminen toiselle.

Fatman nimi on muutettu.

Teksti ja kuva: Aino Bain

Artikkeli on osa Diakonissalaitoksen ESR-rahoitteisen The Nice Work Projectin sekä Vamos Vantaan STEA-rahoitteisen Monikulttuurisuus vahvuutena työelämässä (Movat) -hankkeen #työkaverinamaailma -kampanjaa 2019. Kampanjalla haluttiin tuoda esiin työelämän monikulttuuristumisen hyviä puolia sekä rohkaista työnantajia palkkaamaan maahanmuuttajia.

The Nice Work Project päättyi 2020. Tässä linkki hankeen materiaaleihin.

 

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: