Ada Alatalo toteutti unelmansa Vamoksen Nuoret työelämään -hankkeen tuella

22.9.2021

Ada Alatalo määritteli Vamoksen valmennuksessa itselleen kolme tavoitetta, joista ensimmäinen oli töihin hakeutuminen. Tämä tavoite toteutui Vamoksen Nuoret työelämään -hankkeen kautta, ja nyt Alatalo on edennyt unelmiensa opiskelupaikkaan.

Nuori nainen nojaa kaiteeseen ja hymyilee kameralla.

Vuosi sitten Ada Alatalo tunsi, ettei hänellä ollut oman elämänsä ohjaksia käsissään. Nyt hän on toteuttanut unelmansa ja päässyt opiskelemaan Metropolian XR Design -linjalle.

Ada Alatalo toi vuosi sitten muuttokuormansa Helsinkiin kyynärsauvoihin tukeutuen. Hän oli asunut pari vuotta Ruotsissa ja murtanut nilkkansa vain vähän ennen muuttoa.

Samoihin aikoihin Alatalon elämään oli kasautunut myös muita surullisia tapahtumia, jotka kuormittivat hänen jaksamistaan ja saivat tekemään päätöksen kotimaahan paluusta.

”Kun tulin Suomeen, olin sekä fyysisesti että henkisesti huonossa kunnossa. Koko elämäni suunta oli mennyt nopeasti uusiksi, ja minusta tuntui, ettei minulla ollut elämäni ohjaksia omissa käsissäni”, Alatalo kertoo.

Ruotsissa Alatalo oli opiskellut taidetta kansanopistossa, vahvistanut ruotsin kielen taitoaan ja unelmoinut jatko-opinnoista.

Vaikka kielitaito karttui nopeasti, Alatalosta tuntui koko ajan vahvemmin siltä, että hänen olisi ulkomaalaisena vaikea työllistyä Ruotsissa. Korona-aika hankaloitti tilannetta entisestään, ja opiskelupaikan saaminenkin alkoi tuntua mahdottomalta.

Omalle Vamos-valmentajalle puhuminen oli tärkeää

Kun Alatalo palasi kotimaahan, hän tiesi, ettei halua ainakaan enää istua kotona toimettomana. Hän unelmoi opiskelusta korkeakoulussa, mutta se tuntui kaukaiselta ajatukselta, koska olo oli niin raskas.

Alatalo otti yhteyttä Kelaan saadakseen tietoa mahdollisuuksistaan.

”Olin kuullut pajatoiminnasta, ja kyselin Kelalta, voisinko päästä sellaiseen – tai mihin tahansa, mikä auttaisi minua eteenpäin elämässäni. He kertoivat minulle Diakonissalaitoksen Vamoksesta ja kysyivät, olisinko kiinnostunut.”

Alatalo sanoi olevansa. Hän sai kontaktin Vamokseen, ja hänelle nimettiin oma valmentaja. Ensimmäisen kerran Alatalo tapasi valmentajansa vuodenvaihteen tienoilla kahvilassa, jossa jutteleminen oli rentoa.

”Aloimme miettiä yhdessä, mitä teen elämälläni. Tuntui tärkeältä, että pääsin puhumaan asioistani, ja valmentajani osasi neuvoa ja tukea minua pyrkimyksissäni”, Alatalo sanoo.

Nuoret työelämään -ohjelman avulla kohti tavoitetta

Yhdessä valmentajansa kanssa Alatalo asetti itselleen kolme tavoitetta: hakea töihin, hakea opiskelemaan sekä päästä psykoterapiaan.

Henkisen tuen lisäksi Alatalo sai valmentajaltaan konkreettista apua niin niin hakemusten laatimisessa kuin työhaastatteluun valmistautumisessakin, kun niiden aika tuli.

”En usko, että minulla olisi yksin ollut samaa motivaatiota. Valmentajani tuella sain fokuksen siihen, että teen tätä itselleni ja itseäni varten, mutta minulla oli myös joku, jolle ’raportoin’ edistymisestäni – joku, joka näkee minut ja iloitsee kanssani onnistumisista.”

Kun oltiin siinä vaiheessa, että Alatalo oli valmis hakeutumaan töihin, hän haki työpaikkaa Transvalilta Vamoksen Nuoret työelämään -ohjelman puitteissa. Näin toteutui hänen ensimmäinen tavoitteensa: työn hakeminen.

Alatalo sai paikan, ja samalla hän sai tuekseen Nuoret työelämään -uravalmentajan, joka auttoi ja neuvoi häntä kaikissa mahdollisissa uuteen työpaikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Valmentaja sekä nuoren että yrityksen tukena

Nuoret työelämään on Diakonissalaitoksen Vamoksen ja työeläkeyhtiö Varman yhteinen ohjelma. Sen tavoitteena on parantaa nuorten työllisyystilannetta ja tukea erityisesti niitä nuoria, joilla on syystä tai toisesta vaikeuksia työllistyä ja jotka ovat vaarassa jäädä syrjään työelämästä.

Ohjelmassa mukana olevat yritykset ilmoittavat Diakonissalaitoksen asiakkuuspäällikölle Tuire Lappalaiselle, kun heillä on avoinna Vamos-nuorelle sopiva työpaikka. Jos nuori kiinnostuu paikasta, hän hakee sitä itsenäisesti, valmentajansa tuella.

”Emme siis pakota ketään hakemaan töitä, vaan paikkoja hakevat nuoret, jotka ovat motivoituneita ja kiinnostuneita”, Lappalainen kertoo.

Kun nuori on saanut työpaikan, Vamos tarjoaa valmentajan tuen paitsi nuorelle myös yritykselle. Valmentaja on yhteyshenkilö, johon kumpi tahansa osapuoli voi ottaa yhteyttä minkä tahansa kysymyksen kanssa.

Vastaukset kysymyksiin yhden viestin päässä

Alatalo pääsi Transvalin kautta töihin hyllyttäjäksi suureen marketiin. Työt alkoivat toukokuussa.

Tuntui hyvältä tietää, että oma uravalmentaja on yhden viestin päässä. Häneltä voi kysyä mitä tahansa ja häneltä saa aina tukea, jos vastaan tulee pulmia.

”Minulle tulikin eteen tilanne, jossa olin todella kipeä, mutta minulla ei ollut sairauslomatodistusta. Huolestuin siitä, miten minun käy, jos jään kotiin sairastamaan. Valmentajani sai minut rauhoittumaan ottamalla asian hoitoonsa ja selvittämällä sen nopeasti”, Alatalo kertoo.

Työ toi elämään uudenlaisen rytmin

Alatalo piti työstä, joka tuntui säännöllisyydessään juuri sopivalta tähän elämänvaiheeseen.

”Olen aina ollut aamu-uninen, joten se toi elämään mukavaa vaihtelua, että totuin menemään töihin joka aamu kello 6. Ja kun heräsin koko kesän ajan kello 5, nyt tuntuu ihan luksukselta nukkua kello 7:ään asti”, Alatalo naurahtaa.

Alatalon työpesti Transvalilla jäi tällä erää yhteen kesään. Hän oli jo keväällä ennen töiden alkua hakenut valmentajansa tuella opiskelemaan.

Kauniina kesäisenä päivänä Alatalon puhelimeen kilahti viesti: sinut on hyväksytty Metropolia-ammattikorkeakouluun XR Design -linjalle. Tämä oli ollut pelien ja etenkin sovellusten suunnittelusta kiinnostuneen Alatalon ensimmäinen hakuvaihtoehto.

”Se tunne sillä hetkellä – jestas. Korkeakouluun pääseminen oli ollut suurin unelmani, mutta olin ajatellut, että en ikinä pääsisi. Kun näin viestin, olin Kampissa kävelemässä ja purskahdin onnen itkuun. En uskonut asiaa todeksi varmaan viikkoon.”

Nuoret työelämään -ohjelma tukena matkalla kohti unelmia

Nyt Alatalo on saavuttanut kaikki kolme tavoitettaan: hän haki työpaikkaa ja sai sen, hän opiskelee korkeakoulussa ja on aloittanut myös terapian.

Alatalo on kiitollinen Vamoksen ja Nuoret työelämään -ohjelman tuesta matkallaan kohti unelmiensa saavuttamista.

”Sain hyvät työkalut ajan ja oman jaksamiseni hallintaan sekä työelämään orientoitumiseen.”

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: