Diakonissalaitoksen maahantulijoiden päiväkeskukset Hirundo ja Al Amal muuttavat Helsingin Herttoniemeen

3.7.2024

Itä-Euroopan liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundo ja paperittomien päiväkeskus Al Amal muuttavat yhteisiin tiloihin Helsingin Herttoniemeen, osoitteeseen Sahaajankatu 49. Talo kokoaa Diakonissalaitoksen maahantulijoiden palvelut yhteen osoitteeseen.

Punaisen tiilirakennuksen edessä seisoo valkoinen pakettiauto, jonka kyljessä on Diakonissalaitoksen logo ja teksti: "Rohkeasti ihmisarvon puolesta".

Diakonissalaitos tarjoaa paperittomille ja Itä-Euroopan liikkuvalle väestölle apua ja tukea päiväkeskustensa Hirundon ja Al Amalin lisäksi Hirundo Mobiili -autosta siellä, missä ihmiset ovat. Kuva: Borislav Borisov, Diakonissalaitos.

EU:n liikkuvalle väestölle tarkoitettu päiväkeskus Hirundo muuttaa Helsingin Inarintieltä uuteen osoitteeseen Sahaajankadulle 1.8.2024, ja Puotinharjussa toimiva paperittomien päiväkeskus Al Amal aloittaa toimintansa samassa talossa syksyn aikana. Varsinaiset avajaiset järjestetään myöhemmin syksyllä.

”Sahaajankadulle rakentuu haavoittuvassa asemassa oleville maahantulijoille suunnattu turvallinen toivon talo”, Diakonissalaitoksen maahantulijoiden palveluiden yksikönjohtaja Anne Hammad sanoo.

Sahaajankadulta maahantulijat saavat apua, tukea ja neuvontaa päivittäisten asioiden hoitamiseen, ja päiväkeskuksissa on mahdollisuus myös käydä kahvilla, suihkussa ja pestä pyykkiä. Tiloihin siirtyvät myös ihmiskaupan uhrien työelämävalmennus sekä muut maahantulijoiden palvelut.

”Molemmat päiväkeskukset toimivat tiiviissä yhteistyössä laajan maahantulijoita tukevan verkoston kanssa, joten toivotamme myös yhteistyökumppanimme lämpimästi tervetulleeksi saman katon alle”, sanoo Hammad.

Maahantulijoiden päiväkeskukset tarjoavat tukea, toivoa ja inhimillisiä kohtaamisia

Diakonissalaitoksen maahantulijoille suunnattujen päiväkeskusten toiminnan ytimessä ovat inhimilliset ja kiireettömät kohtaamiset, yksilöllinen tuki sekä tilat, joissa voi levähtää ja nauttia rauhassa esimerkiksi eväitä tai kupin kahvia. Päiväkeskuksissa on mahdollista myös pestä pyykkiä tai käydä suihkussa.

 

Päiväkeskus Hirundo on vuonna 2010 perustettu Itä-Euroopan liikkuvalle väestölle suunnattu päiväkeskus. Romanien heikko asema on edelleen yksi Euroopan suurimmista ihmisoikeusongelmista, ja Diakonissalaitos on tukenut romaneja sekä Suomessa että lähtömaissa yli 15 vuoden ajan. Käytännössä ihmisia neuvotaan esimerkiksi viranomaisasioissa sekä asumiseen ja työnhakuun liittyvissä kysymyksissä.

Paperittomien päiväkeskus Al Amal on tarjonnut moniammatillista palveluohjausta ja laajaa neuvontatyötä vuodesta 2016 saakka. Apua saa esimerkiksi laki- ja viranomaisasioihin, asiakirjojen tulkitsemiseen tai ansioluettelon tekemiseen. Vuonna 2023 Al Amal auttoi 296 ihmistä saamaan oleskeluluvan Suomeen. Keskuksessa järjestetään myös yhteisöllistä toimintaa, kuten perheiltoja, lasten ja nuorten kerhoja sekä ihmiskaupan uhrien työelämävalmennusta.

Toimintaa rahoittavat Diakonissalaitoksen lisäksi muun muassa STEA, Helsingin kaupunki sekä Euroopan unioni.

Lisätietoa: yksikönjohtaja Anne Hammad, Diakonissalaitoksen maahantulijoiden palvelut, anne.hammad@hdl.fi, 050 502 0022

Median yhteydenotot myös: viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Laura Niemi, laura.niemi@hdl.fi, +358 50 373 8602

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: