Ettei kenenkään tarvitse tuntea jäävänsä yksin

17.12.2020

Rahoittajien logot: Euroopan unioni ja Vipuvoimaa EU:lta 2014 - 2020

 

Me tarvitsemme toisiamme. Nyt koronakriisin keskellä, me tarvitsemme toisiamme entistä kovemmin. Joulu ajatellaan aikana, jolloin pysähdytään olemaan yhdessä, rauhoitutaan ja levätään. Kaikille joulu ei kuitenkaan tarjoa rauhaa ja onnen hetkiä. Varsinkin nyt, kun koronatilanteen myötä on syytä välttää kontakteja ja pitää etäisyyttä, voi moni jäädä yksin. 

 

Nuori nainen istuu ikkunasyvennyksessä ja kutoo.

 

Kaikille joulu ei kuitenkaan tarjoa rauhaa ja onnen hetkiä. Varsinkin nyt, kun koronatilanteen myötä on syytä välttää kontakteja ja pitää etäisyyttä, voi moni jäädä yksin. Yksinäisyys ei kuitenkaan ole sidottu vain joulunaikaan tai koronatilanteeseen mutta nyt on hyvä hetki tarttua asiaan ja toimia yhdessä yksinäisyyttä vastaan.

Me tarvitsemme toisiamme, olemme sitten nuoria tai vanhoja, tuen saajia tai antajia, päättäjiä tai päätöksen kohteita.

Ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin

Pyydän sinulta, lue alla oleva nuoren kirjoitus ja pysähdy miettimään mitä sinä voit tehdä, mitä sinä voit antaa, ettei kenenkään tarvitse tuntea jäävänsä yksin.

Minä kyllä teen parhaani. Minä kyllä yritän. Aina en vaan jaksa yrittää niin kovin kuin toivoisit. Aina vaan en pysty näkemään järkeä siinä missä sinä. Aina vaan en jaksa mutta toivon, että silloinkaan et jätä minua yksin. Minä vasta harjoittelen, ole minun tukena. Ole minun tukena vaikka kertoisin etten halua. Älä ylitä minun rajojani mutta toivon, että voin luottaa siihen, että olet siinä, vaikka en aina haluakaan sinua nähdä tai sinusta kuulla.

Sinä olet kuitenkin minulle tärkeä, miten minä voisin pärjätä ilman sinua. Miten minä voisin oppia, jos en kohtaa ketään, keneltä voin oppia. Minä kuuntelen sinua minä tarkkailen sinua ja piirrän omia rajojani sinun kauttasi.

Minä luulen, että sinä tiedät kaiken ja osaat kaiken. Kerro minulle, että olen väärässä. Kerro minulle, että sinäkin haparoit, menetät välillä uskosi ja ahdistut, pelkäät, olet epätoivoinen. Älä kerro minulle vain siitä missä olet onnistunut. Eniten haluan nähdä, että olet niin kuin minä, inhimillinen ihminen et ehkä täysin samanlainen mutta et myöskään niin erilainen.

Me elämme tässä hetkessä yhdessä. Me tarvitsemme toisiamme. Auta minua ottamaan apua vastaan. Se ei ole helppoa. Pysähdy viereeni, kysy mitä minulle kuuluu ja kuuntele. Minä en ehkä osaa sinua heti päästää lähelleni, mutta minä kyllä näen sinut ja kuulen kun kysyt. Minä kyllä huomaan, että olet kiinnostunut minusta ja haluat olla minun tukena. Minä en ehkä osaa tehdä kuten toivot, enkä hoida asioitani kuntoon, vaikka sinä olet tukenani. Mutta minä huomaan, että olet minun tukena ja se jättää minuun jäljen. Pysyvän jäljen. – Nuori 20 v.

Meillä on kaikilla mahdollisuus pysähtyä ja kuulla antaa se pieni hetki ja jättää jälki. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään ja pysähdytään kuulemaan ja jätetään jälki.

Auli Hirvensalo-Mattila

Näkökulman koostaja toimii projektipäällikkönä Diakonissalaitoksen VamosSampo-hankkeessa Turussa.

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: