Video kertoo Henrin, Tinon ja Heikin matkasta Yhdessä osallisuuteen

27.4.2021

”Jos en olisi löytänyt Vamosta ja Yhdessä osallisuuteen -hanketta, veikkaisin, että en ois ylipäätään tässä maailmassa.” Näin sanoittaa Vamos-nuori Henri ajatuksiaan Yhdessä osallisuuteen -hankkeesta juuri julkaistussa videossa. Videona toteutettu loppuraportti antaa äänen rovaniemeläisille Henrille, Timolle ja Heikille. Heilläkin oli haussa oma polku elämään.

Katso Sami Kieksin toteuttama video alta (n. 11 min.).

 

Yhdessä osallisuuteen -hanke toteutettiin Rovaniemellä vuosina 2019–2020. Hankkeessa kuului nuorten ääni alusta sen loppuun. Kahden vuoden nuoria tavoitettiin lähes sata. Videona toteutetussa loppuraportissa pääset heistä kolmen, Henrin, Tinon ja Heikin matkalle. Kullakin nuorista oli mukana oma valmentaja rakentamassa polkua eteenpäin.

Parasta tässä Yhdessä osallisuuteen -hankkeessa on ollut, että on löytänyt oman ryhmän, johon kuuluu, kertoo videolla Vamoksen nuori, Tino.

Nuorten äänen lisäksi hankkeessa olennaista oli tiivis ja hyvä yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa. Yhdessä osallisuuteen toteutettiin Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksen yksikössä Rovaniemen kaupungin ja Nuorten Ystävien kanssa 1.1.2019 – 31.12.2020.

Hankkeella tavoitettiin palveluiden, koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria. Heitä ohjattiin oikea-aikaisiin sekä tarpeenmukaisiin palveluihin intensiivisen yksilö- ja ryhmävalmennuksen keinoin. Palveluohjausta helpottamaan hankkeessa rakennettiin suurella joukolla Rovaniemen alueen nuorten palvelukartta.

Yhteistyötä nuoren hyväksi

Hanke kokosi nuorten kentällä toimivat tahot yhteen myös suunnittelemaan ja toteuttamaan nuorten toiveista ja tarpeista lähtevää ryhmävalmennusta laajaa asiantuntijuutta ja nuorten vertaistukea hyödyntäen. Nuorten toimintakyvyn vahvistumisen kannalta erityisen merkitykselliseksi nousi vertaistuen merkitys niin ryhmän keskusteluissa kuin kokemusasiantuntijoiden vierailuissa.

Hankkeessa jokaisella nuorella oli oma valmentaja mukana rakentamassa polkua elämässä eteenpäin. Intensiivinen valmennus rakennettiin nuoren omista toiveista ja tarpeista lähtien ja sitä toteutettiin nuoren omassa toimintaympäristössä, esimerkiksi kotona. Hankkeen keskiössä oli nuorten aito kohtaaminen, kunnioittaminen ja kuunteleminen. Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa nuoret ovat olleet keskiössä koko hankkeen ajan.

Videon on toteuttanut ohjaaja ja käsikirjoittaja Sami KieksiRevul Media Group Oy.

Lisätietoja:
Minna Kestilä-Suopajärvi, esihenkilö, projektipäällikkö, Diakonissalaitos, Vamos Rovaniemi

050 502 2321, minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi

 

Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksessa tuetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien 16–29-vuotiaiden nuorten toiminta-, työkykyä sekä osallistumismahdollisuuksia. Erityisenä painotuksena on tavoittaa nuoria, jotka ovat jumiutuneet kotiin, eivätkä löydä tarvitsemiaan palveluita. Vamos on toiminut Rovaniemellä vuodesta 2018 saakka.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: