Janette saa mentoriltaan aitoa tsemppausta: ”Ei tarvitse pelätä, että minut lytätään.”

Matti ja Janette ovat yksi monista mentoripareista, jotka ovat kohdanneet toisensa Amigon kautta. He tapasivat ensimmäisen kerran loppusyksystä 2018. 

Mentori ja nuori istuvat Diakonissalaitoksen portailla

Janette ja Matti ovat mukana Amigossa, jossa nuori saa itselleen mentorin vuoden ajaksi.

 

”Ensimmäinen tapaaminen jännitti paljon. Pelkäsin, että puhun liikaa”, Janette, lempinimeltään Janne, muistelee. ”Oli jännittävää, kun ei tiennyt millaisen parin saa. Meidän luonteemme menivät kuitenkin hyvin yhteen, eikä ollut vaivaantunut olo. Jäimme sinne kahvilaan aika pitkäksi aikaa.”

Janeten mentoria Mattia kiinnostaa vapaaehtoistoiminnassa omien kuplien puhkominen: ”Halusin lähteä mukaan, koska tässä saa olla nuorten kanssa tekemisissä ja todennäköisesti törmää ennestään itselle vieraisiin maailmoihin.”

Myös Mattia jännitti ensimmäinen tapaaminen: ”Toki se jännitti, kun ei tiennyt yhtään millaisen parin saa; mitä jos sieltä tulisi jotenkin hankala tapaus. Mutta Janne on tosi sosiaalinen ja hänen kanssaan on helppo jutella.”

Janette ja Matti viettävät paljon aikaa kahviloissa. He ovat myös käyneet muun muassa elokuvissa, jäätelöllä ja kävelemässä. ”Lähinnä näemme paikoissa, missä voi jutella”, Matti kertoo.

Mentorointi on ollut opettavainen kokemus

Matti ja Janette ovat oppineet toisiltaan paljon: Matti Harry Potter -kirjasarjasta, ja Janette on päässyt maistamaan elämänsä parasta sushia. He ovat molemmat iloisia siitä, että ovat saaneet tutustua uuteen ihmiseen.

”Matissa hienoa on se, että hän on aidosti kiinnostunut. Hänen seurassaan tulee sellainen olo, että minua aidosti kuunnellaan. Ei tarvitse pelätä, että minut lytätään”, Janette kuvailee mentoriaan. ”Häneen tarttuu into todella helposti. Se on siistiä.”

Matti kertoo mentoroinnin olleen hänelle hyvin opettavainen kokemus: ”Omassa nuoruudessani kaikki on mennyt aina aika helposti. Minulla on ollut onnea matkassa. On ollut mielenkiintoista kuulla toisenlainen tarina. Se on ollut hyvin rikastuttavaa.”

Janette kannustaa myös muita lähtemään mukaan Amigon toimintaan: ”Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin tässä ei voi menettää mitään. Tästä saa todennäköisesti helppoa ja kivaa tekemistä ja ystävyyden, mikä voi hyvinkin jatkua mentorointivuoden jälkeen.”

Teksti: Veera Heinonen
Kuva: Tuomas Saloniemi 

Lue lisää Amigo-mentoroinnista

 

Artikkeli on julkaistu kesäkuussa 2019.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: