Pirjo Sääskilahti: Yritysyhteistyö on kehitysyhteistyön tulevaisuuden trendi

13.8.2020

Pirjo Sääskilahti.Yritysyhteistyön tavoitteena on ratkoa globaaleja haasteita. Esimerkiksi ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja kaikkien ihmisten yhdenvertainen kohtelu voivat olla yrityksen menestystekijöitä maailmalla, toteaa Diakonissalaitoksen kansainvälisten toimintojen projektipäällikkö Pirjo Sääskilahti.

Pirjo Sääskilahti tuli Diakonissalaitoksen työhön yritysmaailmasta. Yrityssektorin draivi on innostavaa ja siitä on opittavaa. Diakonissalaitoksen työ puolestaan antaa ihmisen näkökulman yritysten työhön.

”IT-alalla työkaverit aikoinaan tuumasivat, että mikä ”ihmisoikeuspirkko” minusta on oikein tullut. Minut yllätti se, että harva tietää, mitä kehitysyhteistyö on tänä päivänä. Toisaalta itselläkin on ollut musta-valkoista ajattelua kvartaalein toimiviin yrityksiin. On ollut hienoa huomata, että kehittyvillä markkinoilla toimivat yritykset ovat usein myös vahvasti arvolatautuneita”, sanoo Pirjo Sääskilahti, Diakonissalaitoksen projektipäällikkö.

Diakonissalaitos on ollut käynnistämässä yritysyhteistyötä yhdessä Filantropian, Filoksenian ja Suomen Caritaksen kanssa kehittyvissä maissa toimivien yritysten kanssa. Keskeistä on ollut verkostojen rakentaminen niin Finnpartnershipin, Business Finlandin, Aalto-yliopiston ja yrittäjien kesken.

Tavoitteena kumppanuus yritysten kanssa

Pirjo Sääskilahti oli itse aiemmin IT-alalla, mutta halusi myllerrysten keskellä uutta. Se löytyi maailmanympärireissun jälkeen kehitysmaatutkimuksesta ja sen opiskelusta Englannissa. Diakonissalaitokselle hän tuli ensin harjoittelijaksi. Reilun kolmen vuoden ja erilaisten hankekoordinaattorin tehtävien jälkeen hän vastaa nyt hankkeista projektipäällikkönä kansainvälisessä työssä.

”Yrityksiä oli alkuun vaikeaa motivoida mukaan työpajoihin järjestötoimijoiden voimin. Mutta ne yritykset, jotka lähtivät mukaan, ovat olleet mukana tiiviimmin. Varsinkin yksinyrittäjät ovat jopa kiitelleet tuesta. Koronan takia syntyivät myös webinaarit. Osallistuja on niissä ollut enemmän kuin live-tapahtumissa.”

”On ensisijaista luoda kumppanuuksia, joissa yritysten kanssa teemme yhteistyötä. Yritykset eivät ole vain rahoittajia. Yhteinen pelikenttä ja yhtymäkohdat ovat tavoitteissa – kun arvotkin ovat yhteisiä. Yrityksen tehtävä on silti tuottaa voittoa ja Diakonissalaitoksella missiomme on ihmisarvoinen elämä jokaiselle. Elämän parantaminen, eriarvoisuuden vähentäminen ja samalla yhdenvertaisuuden lisääminen tuovat lisäarvoa parhaimmillaan.”

Diakonissalaitos tekee tällä hetkellä työtä muun muassa Somaliassa, jossa Vamoksen valmentavaa otetta käytetään tukemassa nuoria työllistymään paikallisiin yrityksiin.

Lue lisää Diakonissalaitoksen kansainvälisestä työstä
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: