Voima on meissä kaikissa, yhdessä!

29.9.2021

Johtava diakonissa Kirsti Rinta-Panttila kirjoittaa Diakonissalaitoksen yhteistyöstä tänä vuonna 10-vuotisjuhlaansa viettävän Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön kanssa. Kuluneena koronavuonna näyttämön tasavuotisjuhla Diakonissalaitoksen Alppikadun korttelissa vaihtui esityksiin hoivayksiköissä. Niissä kulttuuritarjoukset otetaan ilolla ja yhdessä toimien vastaan.

Naisen puolivartalokuva.Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön 10-vuotisjuhlanäytöksessä, Diplomaateissa, kolme täydellistä henkilöä on valittu kruunaamaan Suomen täydellisyyden maantieteellinen keskipiste. Karnevalistiset, itsetietoiset henkilöt esiintyvät kukin kehuen itseään ja omia näkemyksiään. Mutta tosipaikan tullen käykin ilmi, että kukaan heistä ei olekaan täydellinen. Esityksen loppuhuipennuksessa tämä tunnustetaan ja todetaan että voima on meissä, kaikissa yhdessä.

Diplomaatit näyttää huikealla tavalla äärimmäisyyksiin yltävän turhamaisuuden ja kuvitellun täydellisyyden, ja pudottaa sen jalustaltaan. Mitä on täydellisyys? Mitä on normaalius? Näiden kysymysten esittäminen on teatterin tehtävä, kuten myös normaalina pidetyn nyrjäyttäminen.

“Teatteri osoittaa olemassa olevasta tarpeettoman”

Kävin kiinnostavan keskustelun Diakonissalaitoksen asumisyksikössä asuvan, paljon itsekin harrastuksenaan näytelleen henkilön kanssa. Hän pohti taiteen tekemisen merkitystä omassa elämässään. Hän sanoi teatterin olevan tärkeää, koska se antaa ymmärrystä olevasta. Koska teatteri myös osoittaa olemassa olevasta tarpeettoman. Kuinka hieno ajatus! Ihmiselle, joka kokee vaihtuvien laitosten olleen hänen kotinsa koko elämän ajan, nyt Diakonissalaitoksen, taiteen ja teatterin merkitys on hioutunut kirkkaaksi oman elämänpolun myötä. Se on myös auttanut tarkastelemaan ja ymmärtämään elämää. Jaksamaan silloin, kun on kokenut olevansa joku muu, muu kuin nuo ”normaalit” toiset.

Diakonissalaitoksen tehtävä on tehdä työtänsä rohkeasti ihmisarvon puolesta taistellen, se on myös Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön tehtävä.  Siksi yhteistyömme on ollut niin arvokasta ja molempia osapuolia rikastavaa.  Kiertuenäyttämön juhlaa suunniteltiin isona festivaalina Diakonissalaitoksen pääkortteliin. Vaihtuvien rajoitusten myötä se hajosi useaksi yksittäiseksi esitykseksi eri puolella kaupunkia oleviin yksiköihin. Myllypurossa Sanervakodin runsaslukuinen katsomo otti mielenkiinnolla vastaan Diplomaatit. Esityksen jälkeisten keskustelujen perusteella sekä katsojat että esiintyjät olivat tyytyväisiä. Syksyisessä puutarhassa Diplomaattien sanoma ja karnevalistinen esitystapa koettiin sekä riemukkaana että ajatuksia herättävänä tapahtumana.

Kulttuuritoiminta on osa Diakonissalaitoksen toimintakulttuuria

Esityksen jälkeen juttelin Kiertuenäyttämön taiteellisen suunnittelijan Jussi Lehtosen kanssa. Kysyin, miltä näyttää Kiertuenäyttämön tulevaisuus tässä vaiheessa pandemiaa? Jussi kertoi iskun teatterille olleen kovan ja erityisesti niille taiteilijoille, jotka tekevät taidetta suljetuissa laitoksissa. Teatteria ei ole saanut tehdä eikä asumisyksiköihin mennä. On ollut sekä kädet ja jalat poikki leikattuina. Tarve ja halu palata työn ääreen on suuri. Kesän sisäpihaesitykset ovat osoittaneet, että yksiköiden taiteen nälkä on kova. Jälleennäkemiset pitkän eristyksen jälkeen ovat olleet riemastuttavia ja eheyttäviä. Vastauksensa jälkeen Jussi halusi esittää minulle vastakysymyksen.

Hän halusi tietää, miltä näyttää taide- ja kulttuuritoiminnan tulevaisuus tänään Diakonissalaitoksella. Käytyäni juuri kahdessa yksikössämme katsomassa sekä Diplomaatit että Taisto Reimaluodon huikean Runoilijan, tunnelmani on sama kuin aina ennenkin. Palveluissamme olevat ihmiset nauttivat suunnattomasti esityksistä ja arvostavat taiteilijoiden vierailuja yksiköissä. Nämä yhteiset hetket tarjoavat taide-elämyksiä koko yhteisölle, myös mukana olevalle henkilökunnalle ja tuovat ilmavuutta usein rutiininomaiseen arkeen. Monissa hankkeissa yksiköidemme ihmiset ovat myös olleet mukana tekemässä taidetta. Näkemykseni on, että Diakonissalaitoksella taide- ja kulttuuritoiminta on juurtunut osaksi toimintakulttuuria. Yksiköissä tapahtuu monenlaista, sekä suuri- että pienimuotoista. Olen kokenut, että kaikki kulttuuritarjoukset otetaan ilolla ja yhdessä toimien vastaan.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Diakonissalaitoksen pitkä yhteistyö on ollut hyvää ja arvokasta, yhdessä koettu elää pitkään yksiköiden arjessa ja siellä kerrotuissa tarinoissa!

Kiitos yhteisestä hyvästä ja Onnea 10-vuotiaalle! Eläköön ja Onnea!

Eloa ja iloa -kampanjan logo.

 

Kulttuuri on osa Diakonissalaitoksen yhteistä teemaa Eloa ja iloa. Teeman tavoitteena on tuoda asiakkaidemme ja henkilöstömme elämään lisää hyvinvointia. Se kannustaa meitä liikkumaan enemmän, inspiroitumaan kulttuurista, voimaan paremmin sekä nauttimaan elämästä ja yhdessäolosta.

Eloa ja iloa -teemassa korostuvat liikunta, kulttuuri, taide ja luonto. Näitä kaikkia yhdistää tutkitut positiiviset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin.

 

 

Kirjoittaja Kirsti Rinta-Panttila on Diakonissalaitoksen johtava diakonissa.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: