Riitänkö minä kummiksi – kaksi asiaa, joita kummilta vaaditaan

21.2.2020

" ".

Riitänkö minä? Tämä on kysymys, jota pohdin paljon ennen kummiksi lähtemistä. Minulla ei ole mitään erityisosaamista nuorten kanssa toimimiseen. Olen ihan tavallinen, en kovin sosiaalinenkaan. Meidän perhe ei harrasta mitään jännittävää, johon voisi ottaa nuoren mukaan. Olemme aika paljon vain kotona.

Myös kulttuurierot mietityttivät. En tuntenut hyvin tai ollenkaan niiden maiden kulttuureja, joista turvapaikanhakijoita tulee. Ja entä jos nuorella on elämässään jotakin vaikeaa, osaanko silloin auttaa?

Nyt jo kummina pitempään olleena sekä nykyisin lisäksi Kummiperhetoiminnassa työskentelevänä voin paljastaa, mitä kummina tarvitaan.

Jos on nämä kaksi asiaa, niin uskon, että riittää kummiksi oikein hyvin.

Aikaa ja kiinnostusta nuoren elämään.

Niillä pääsee pitkälle.

Kummiperhetoiminnassa ei tarvitse järjestää jännittäviä elämyksiä. Riittää, että ottaa nuoren mukaan omaan elämään tekemään niitä juttuja, joita muutenkin tekee. Yhteiset hetket ruokaa laittaen, jutellen tai televisiota katsellen ovat ihan sopivaa ja mukavaa yhdessäoloa. Läksyissä auttaminen on myös iso apu, jos nuori apua toivoo.

Todella iso asia on jo se, että nuori tuntee jonkun aikuisen, jolle voi lähettää viestin ja kysyä, kun tulee tilanne, missä tarvitsee neuvoa tai apua.

Pientä ei ole sekään, että nuorella on joku, joka kysyy: ”Mitä sulle kuuluu?”

Aikaa kannattaa investoida varsinkin kummisuhteen alkuun niin, että siitä pääsee muodostumaan ihmissuhde. Jos tapaamisia on kovin harvoin, sitä ei välttämättä pääse syntymään.

Kummin tai kummiperheen rooli varmasti vaihtelee jonkin verran riippuen nuoresta ja perheestä, mutta tärkeää on se, että nuori voi tuntea, että on jollekin tai joillekin ihmisille tärkeä. Kummina voi antaa nuoren tuntea, että hän on tervetullut tänne Suomeen.

Yksin ei tarvitse jäädä

Turvapaikanhakijataustaisilla nuorilla ei ole aina helppoa. Moni käy läpi vaikeita asioita. Mutta jos nuorelle ei kuulu hyvää, kummi ei ole yksin häntä tukemassa. Kaikilla nuorilla on tukena esimerkiksi sosiaalityöntekijä, ja mahdollisuus vaikka psykologin tukeen tarvittaessa.

Kummia tukevat myös Kummiperhetoiminnan työntekijät sekä toisten kummiperheiden kokenut ja suurella sydämellä mukana oleva vertaisverkosto. Yksin ei tarvitse jäädä.

Kulttuurieroja toki on ja niitä on hyvä kunnioittaa molemmin puolin, mutta ennustan, että molemmin puolin saatetaan tulla myös huomaamaan, että ihmiset ovat kuitenkin aika samanlaisia kaikkialla. Nuorelta voi kysellä, miten sun kulttuurissa tehdään tämä tai ajatellaan jostakin. Hän yleensä arvostaa sitä, että kummi on kiinnostunut hänen kulttuuristaan.

On inhimillistä tuntea riittämättömyyttä tai miettiä, onko minusta johonkin. Mutta senhän voi kääntää niinkin päin, että näin tuntemalla minä otan tämän asian vakavasti.

Voisitko sinä ryhtyä kummiksi yksin tulleelle nuorelle? Ota yhteyttä ja jutellaan lisää kummiperhetoiminta@hdl.fi !

Kirjoittaja Ulla-Maija Kärki työskenteli Kummiperhetoiminnan yhteisötyöntekijänä.

Lue lisää Kummiperhetoiminnasta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: