Kutsumme sinut mukaan: välitä, osallistu, tee hyvää – ole Aurora! 

2.3.2021

 

kampanjakuva Ole Aurora.

 

 

Tunnetko 1800-luvulla eläneen Aurora Karamzinin? Vuosien varrella hän käytti huomattavan määrän tarmoaan ja varojaan Diakonissalaitoksen ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyväksi. Hän oli rohkea hyväntekijä ja esikuva, jonka jalanjäljille kannustamme kaikkia 2.3. alkavassa Ole Aurora -kampanjassa. Kampanja huipentuu Auroran nimipäivään, jota vietetään keskiviikkona 10.3. 

Diakonissalaitoksen Ole Aurora -kampanjan tavoitteena on herättää henkiin Aurora Karamzinin hyvän tekemisen ja välittämisen perintö. Kutsumme kaikki mukaan yhteiseen kampanjaan: Ole Aurora – Aurorana oleminen tarkoittaa auttamista, välittämistä ja hyvän tekemistä. Rohkeutta puolustaa ihmisarvoa.

”Aurora Karamzin (1808-1902) oli merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja hyväntekijä. Hänen anteliaisuutensa oli laajalti tunnettua. Aurora vastasi vähävaraisten, vanhusten, nälkäänäkevien ja sairaiden avunpyyntöihin. Naisten ja tyttöjen koulutus oli hänelle erityisen tärkeää. Diakonissalaitos perustettiin Aurora Karamzinin aloitteesta ja se aloitti toimintansa kulkutautisairaalana 1867”, kertoo Diakonissalaitoksen intendentti Jaana af Hällström.

Tule mukaan – Ole Aurora!

Kampanjan aikana nostamme esiin erilaisia hyvän tekemisen keinoja, joilla jokainen voi olla Aurora omalla tavallaan. Tämän päivän Auroroita ovat esimerkiksi lahjoittajat, vapaaehtoiset tai työntekijät, jotka tekevät sydän mukana työtä heikoimmassa asemassa olevien hyväksi. Aurora voi olla myös yritys, joka kantaa vahvaa sosiaalista vastuuta siitä, että ketään ei jätetä jälkeen. Yhä 150 vuotta perustamisestaan Diakonissalaitos jatkaa Auroran tärkeää työtä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttajana ja tarjoaa yhä monia tapoja tulla mukaan tekemään hyvää.

Ole Aurora -kampanja huipentuu Auroran nimipäivään, jota vietetään keskiviikkona 10.3.2021.

Kutsumme kaikki tämän päivän Aurorat mukaan tekemään näkyväksi hyvän tekemisen voimaa ja Auroran perintöä.

Verkkosivuillamme www.hdl.fi/OleAurora löytyy monia vinkkejä siitä, miten voit osallistua kampanjaamme lahjoittajana, vapaaehtoisena, yrityskumppanina tai vaikka someseuraajana.

Aurora rakasti kukkia

Aurora Karamzin istuu kukkien keskellä terassilla.

 

Ja koska Aurora Karamzin rakasti kukkia, kannustamme kaikkia pukeutumaan Auroran nimipäivän kunniaksi kukkiin ja tuomaan väriloistoa talvisen maaliskuun keskelle.

 

 

 

Kampanjaa voi seurata ja oman kukkivan kuvansa voi jakaa sosiaalisessa mediassa #OleAurora hashtagilla.

Lisätietoja: 

Jaana af Hällström, intendentti, jaana.af.hallstrom@hdl.fi, puh. 040 485 3545
Laura Niemi, viestintäjohtaja, laura.niemi@hdl.fi, 050 3738602

Lue lisää:  

Kuka oli Aurora Karamzin
Diakonissalaitoksen juuret ovat kotimaisessa kulkutautiepidemiassa
Diakonissalaitokselle on haluttu lahjoittaa aina
Diakonissalaitoksen historia (pdf)

Nimipäivää 10.3. viettävät Aurora, Aura, Auri

Aamuruskoa merkitsevä latinankielinen naisennimi Aurora on ollut suomalaisessa almanakassa ensin vuosina 1794–1907 ja uudelleen vuodesta 1995 lähtien. Nimen taustalla on muinaisten roomalaisten aamuruskon jumalatar Aurora, joka oli vastine kreikkalaisten Eos-jumalattarelle. Eos oli Kreikassa aamunkoiton ja sarastuksen jumalatar, auringonjumala Helioksen ja kuun jumalattaren Selinen sisar. Sana aurora on monille tuttu myös revontulien latinankielisestä nimestä Aurora borealis.

Aurora tuli Euroopassa naisennimenä käyttöön renessanssiaikana, jolloin monet antiikin ajan nimet nousivat uudelleen suosituiksi ja kulkivat maasta toiseen varsinkin kaunokirjallisuuden välityksellä. Ruotsi-Suomessa nimi on ollut käytössä jo 1600-luvulta lähtien. Aurora on ollut suosittu etunimi myös Italiassa, Espanjassa ja Englannissa. Ranskassa tunnetaan nimiasu Aurore ja Venäjällä Avrora.

20 000 Aurora-nimistä tyttöä

Tunnetuin Aurora-nimen kantajista Suomessa on Diakonissalaitoksen perustaja Eva Aurora Charlotta Karamzin (s. Stjernvall, 1808–1902). Hän oli aatelissukuinen Saaren kartanon tytär, joka toimi nuoruudessaan hovineitinä Pietarin Talvipalatsissa. Toisen aviomiehensä kuoleman jälkeen Aurora Karamzin omistautui sosiaaliseen työhön ja rahoitti Helsingissä orpokoteja, kouluja ja naisten työtupia – ja perusti Diakonissalaitoksen vuonna 1867. Hänen muistokseen on kaupungissa nimetty niin Auroran sairaala kuin mm. Aurorankatu ja Karamzininkatu.

Suomessa elää vuonna 2021 lähes 20 000 Aurora-nimistä tyttöä ja naista. Heistä yli 18 000 on saanut Auroran jälkimmäiseksi etunimekseen. Nimi oli 1900-luvun alussa varsin suosittu, ja pitkän laskukauden jälkeen se alkoi yleistyä uudelleen 1990-luvulla. Aurora oli vuonna 2019 syntyneillä tytöillä toiseksi suosituin jälkimmäinen etunimi (954 tyttöä) heti Marian jälkeen, ensimmäisenä etunimenä se oli sijaluvulla 47 (92 tyttöä). Nimen suosiota on lisännyt rakastetun Disney-elokuvan Prinsessa Ruusunen päähahmo prinsessa Aurora.

Maaliskuun 10. päivän muut nimet Aura ja Auri ovat Aurora-nimen lyhentymiä. Aura otettiin suomalaiseen kalenteriin vuonna 1908, ja sillä oli vuonna 2020 yli 1600 nimenkantajaa. Auri on taas ollut almanakassa vuodesta 1973 lähtien, ja sillä on nykyään runsaat 300 nimenkantajaa. Aurora on myös suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 10.3., päivän ainoana nimenä. Ruotsissa Auroran nimipäivä on sen sijaan 3.7.

Lähde: Yliopiston almanakkatoimisto

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit