Diakonissalaitoksen laajenevat lapsi- ja perhepalvelut esillä Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä

5.10.2021

Diakonissalaitoksen lapsi- ja perhepalvelut osallistuvat Valtakunnallisille lastensuojelupäiville , jotka järjestetään hybridimallilla 5.-6.10.2021 Jyväskylästä käsin. Päivien teemana on ”Uuden edessä” ja päivien ohjelmassa pohditaan muun muassa miten koronan jälkeisessä ajassa lasten, nuorten ja perheiden tilannetta voidaan tukea paremmin.

Diakonissalaitoksen lapsi- ja perhepalvelujen esittelypisteellä ovat esillä laajentuvat palvelumme. Niillä pyrimme vastaamaan lisääntyneeseen tarpeeseen.

Nainen ja lapsi.

Uusi intensiivihoitoa tarjoava yksikkö Paletti Helsinkiin

Diakonissalaitoksen intensiivihoidon hoitomallia on kehitetty yli 20 vuoden ajan yhdessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian kanssa ja yhteistyö toteutuu intensiivihoidon yksikössä, kertoo lapsi- ja perhepalvelujen johtaja Jarmo Lonkola.

Intensiivihoidon perustana on lastensuojelullisen, psykiatrisen ja neuropsykiatrisen hoidon ja kuntoutuksen yhdistyminen turvallisessa kasvuympäristössä. Intensiivihoitomallin toimivuus ja tarpeellisuus onkin monella tavalla testattu sekä käytännön kuntouttavien hoitoprosessien sekä tutkimustyön kautta ja todettu käytännössä toimivaksi sekä hyvin vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi hoitomuodoksi. Pitkäaikaisen seurantajakson aikana hieman yli puolet asiakkaistamme on voinut palata takaisin lapsuuden kotiin, painottaa Lonkola.

Psykologi Timo Pasanen kirjoittaa nykyisen palvelujärjestelmän haasteista vastata lasten ja nuorten tuen tarpeeseen sekä hoitomallistamme tuoreessa blogissaan.

Uusia palveluja avautuu Ouluun, Poriin ja Turkuun

Kehitysvammapalveluja tarjoava Rinnekoti palasi parisen vuotta sitten osaksi Diakonissalaitosta, jossa sen toiminta itse asiassa alkoi. Kehitysvammaisille ja autismikirjon lapsille tarkoitetut palvelut laajenevat Ouluun ja Turkuun.

Rinnekodilla on pienryhmäkoteja mm. Helsingissä, Espoossa, Lahdessa ja Vaasassa. Tämän vuoden puolella avautuu uudet pienryhmäkodit Ouluun ja ensi vuonna Turkuun, kertoo Lonkola. Pienryhmäkodeissamme erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret elävät mahdollisimman normaalia elämää. Lapset käyvät koulussa ja harrastuksissa sekä osallistuvat yksikön arjessa kodin askareisiin, kukin omien kykyjensä mukaisesti. Jokaiselle lapselle on nimetty omaohjaaja ja jokaisella lapsella on käytössään henkilökohtainen viikko- ja päiväohjelma. Apuvälineet ja kommunikaation tukeminen ovat vahvasti läsnä arjessa.

Lastensuojelupalveluja erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autismikirjon lapsille puolestaan tarjoamme Kasvunkodeissa, joita olemme avaamassa Ouluun ja Turkuun. Lisäksi Turkuun on tulossa Omakoti Soili, jossa tarjoamme jälkihuollon palveluja, lisää Lonkola.

Tavoitteemme on tarjota jokaiselle, myös erityistä tukea tarvitsevalle lapselle ja nuorelle omannäköinen elämän polku. Omakoti Sofian yksikönjohtaja Tomas Öhman kirjoitti siitä tuoreessa blogissaan.

Poriin on lisäksi tulossa lastensuojelun palveluja tarjoava yksikkö, jossa tarjoamme palveluja päihdeongelmista ja mielenterveyden haasteista kärsiville nuorille, kertoo Lonkola.

Diakonissalaitoksen lapsi- ja perhepalvelut ovat olleet vuodesta 2022 osa Rinnekotien lastensuojelupalveluja.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: