Miten sivistysvaltio vastaa hätään?

23.8.2021

Onko pakolaisella ihmisarvo? ”Suomella on varaa tarjota Afganistanista pakeneville turvaa ja toivoa”, kirjoittaa diakoniajohtaja Ilkka Kantola.

Ilkka Kantola, henkilökuva.

Diakoniajohtaja Ilkka Kantola peräänkuuluttaa Suomen vastuuta hädässä olevien auttamiseksi.

En tiedä, mitä ajatellaan ja koetaan nyt Afganistanin kylissä ja kaupungeissa. Mutta voin kuvitella naisten, vähemmistöjen ja lasten pelon sekä ahdistuksen. Kuulemme sen saman pelon ja huolen Suomessa asuvien afganistanislaisnuorten kertomuksissa.

Kun terrori-iskujen ja pommitusten jälkeen maa on siirtynyt ääri-islamistisen Taleban-liikkeen johtamaksi, näkyy ilmassa olevan syytöksiä afganistanilaisia kohtaan. Epäonnistumiseen päättyneen läntisten maiden massiivisen sotaoperaation jälkeen poistutaan paikalta ja kehotetaan afganistanilaisia ottamaan itse vastuu jatkosta.

Kokemus hylkäämisestä on järkyttävä, kun maa on ajautumassa kaaokseen ja epäluottamus uuden hallinnon otteita kohtaan on suuri. Minkälainen tulevaisuus odottaa, yltyykö silmitön väkivalta vai siirtyykö maa rauhan ja vakauden polulle?

Tunnustammeko pakolaisten ihmisarvon ja oikeuden suojeluun?

Osa afganistanilaisista joutuu hylkäämään kotimaansa ja etsii turvaa muualta. Ei ole muuta mahdollisuutta. Suojaa etsitään nyt maassa pitkään vaikuttaneiden ja ihmisoikeuksien puolustajina esiintyvien Yhdysvaltojen ja Euroopan valtioiden suunnasta.

Me suomalaiset joudummekin nyt selkeän valinnan eteen: tunnustammeko näiden pakolaisten ihmisarvon ja oikeuden suojeluun vai hylkäämmekö heidät vielä kerran?

Meille Diakonissalaitoksella asia on selvääkin selvempi. Suomesta turvaa hakevilla on oikeus ihmisarvoiseen kohteluun sekä suojeluun. Torjumme päättäväisesti ja ehdottomasti sen ajatuksen, että Afganistanista mahdollisesti Suomeen saapuvat pakolaiset olisi hylättävä tai palautettava kotimaahansa vastoin tahtoaan. Pikemminkin nyt tulisi kiireellisesti sujuvoittaa perheiden yhdistämistä ja palauttaa humanitaarinen suojelu oleskeluluvan perusteeksi. Myös pakolaiskiintiön nostaminen sisäministeriön ehdotuksen mukaisesti olisi erinomainen keino tarjota turvaa kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville.

Sivistysvaltiolla on oltava varaa tarjota toivoa hädässä oleville

Suomen pitää auttaa kaikkia Suomen kanssa yhteistyötä tehneiden lisäksi myös turvapaikkapäätöstä odottavia afganistanilaisia.  Samoin Suomessa jo asuvien afganistanilaisten perheenjäsenille tulee viipymättä myöntää humanitaariset viisumit, jotta he pääsevät turvaan ja hakemaan suojelua Suomesta käsin.

Sisäministeriön aloitteet ja selvitykset mm. perheiden yhdistämisen helpottamiseksi, pakolaiskiintiön nostamiseksi, humanitaarisen viisumin käyttöönottamiseksi ja humanitaarisen suojelun palauttamiseksi oleskeluluvan perusteeksi, ovat kaikki nyt todella tärkeitä.

Diakonissalaitoksella tunnistamme sen ahdistuksen mitä Afganistanin järkyttävä tilanne aiheuttaa yhteisömme piiriin kuuluvissa nuorissa ja aikuisissa, joilla on perhettä tai ystäviä Afganistanissa. Jatkamme heidän tukemistaan esimerkiksi valmentamalla yhä uusia kummiperheitä nuorten tueksi sekä järjestämällä vapaa-ajan rentoa ohjelmaa, apua ja tukea YEE-hankkeen Olohuoneella Helsingissä. Näihin molempiin tarvitaan koko ajan myös lisää vapaaehtoisia, joten tässä on yksi mahdollisuus olla mukana auttamassa Afganistanin vaikeasta tilanteesta kärsiviä.

Suomelle on muodostunut henkinen ja poliittinen sidos Afganistaniin ja siihen toivoon, joka siellä syntyi tyttöjen kouluun pääsyn myötä. Olimme sitä toivoa luomassa.

Vaikka hallinto Afganistanissa nyt vaihtuu, me emme voi hylätä näitä ihmisiä, naisia, tyttöjä, tavallisia kansalaisia. Meillä ei ole siihen varaa.

Jos haluamme olla sivistysvaltio, otamme vastaan afganistanilaiset turvapaikanhakijat, turvaamme naisten ja vähemmistöjen oikeuksia, edistämme perheitten yhdistämistä. Meillä ei ole myöskään varaa ulkomaalaispolitiikan tiukennuksiin. Haluammehan, että meidät tunnetaan maana, joka luo kehitystä ja synnyttää toivoa niin kansallisesti ja kansainvälisestikin.

 

Diakoniajohtaja Ilkka Kantola johtaa myös Diakonissalaitoksen Diakonia ja sosiaalinen vastuu toimialaa. 

 

Tule mukaan toimintaamme

Haluatko auttaa Suomessa asuvia, mm. Afganistanista ilman huoltajaa tulleita, itsenäistymässä olevia nuoria? Ryhdy kummiperheeksi tai vapaaehtoiseksi!
Lue lisää:

Lahjoita rahaa tilanteen helpottamiseksi Afganistanissa

Suomen Punainen Risti
Lahjoitukset verkossa: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/
Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)
Keräystili: Tili OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5186.

YK:n lastenjärjestö Unicef
Lahjoitukset verkossa: https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/auta-afganistanin-lapsia
Tekstiviestilahjoitus: Lähetä viesti HÄTÄ numeroon 16110 (viestin hinta 15 €)
Mobilepay-lahjoitusnumero 88100
Keräystili: FI1515293000000087, viestikenttään: Afganistanin lapset

Pelastakaa Lapset
Lahjoitukset verkossa: https://www.pelastakaalapset.fi/
Keräystili: FI64 1017 3000 2107 27, viestikenttään: ”humanitaarinen apu”

Lääkärit Ilman Rajoja
Lahjoitukset verkossa: https://laakaritilmanrajoja.fi/apua-afganistaniin/
Keräystili: FI09 3131 1001 8388 73, viestikenttään: Afganistan
Tekstiviestilahjoitukset: LÄÄKÄRIT20 (20€) numeroon 16155

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: