Ole Sinäkin Aurora!

2.3.2021

Muistat varmasti satujen prinsessa Auroran. Muistat pitkät hurmaavat vaaleat hiukset, kauniin leningin ja satavuotisen unen ruusujen piirittämässä linnassa. Niin, tietenkin muistat. Mutta muistatko myös toisen Auroran, Aurora Karamzinin? Vielä puoli vuotta sitten Diakonissalaitoksen varainhankinnan asiantuntija Pertti Keinänen ei Auroraa tuntenut. Mutta heti kun sinunkaupat oli tehty, Pertti huomasi olevansa sitä mieltä, että kaikkien suomalaisten tulisi saada kuulla tästä Diakonissalaitoksen Aurorasta.

Pertti Keinänen, henkilökuva

Varainhankinnan asiantuntija Pertti Keinänen.

 

Olin häkeltynyt. Aurora Karamzinin tarina löi minut ällikällä. Luin hänestä Diakonissalaitoksen verkkosivuilta ja kansallisbiografian artikkelista. Katselin häntä Aurora-salin seinällä. Kerroin hänelle suunnitelmistani, ja näin hänen kasvoillaan hymynkareen. Meillä synkkasi, ja kahvia kului. Sitä ihmettelin, että miten on mahdollista, etten ollut kuullut hänen tarinaansa aiemmin?

1800-luvun puolenvälin jälkeen hän, Aurora Karamzin, kypsään ikään ehtineenä, kahdesti leskeksi jääneenä, katseli maailmaa ympärillään. Hän näki nälkävuosia ja kulkutauteja. Hätää ja kouluttamattomuutta. Aurora näki tämän kaiken ja tiesi tilaisuutensa tulleen. Se oli hänelle henkilökohtainen haaste.

Rohkea Aurora

Aurora oli varakas, eikä hän istunut rahakirstunsa päälle omaansa vartioimaan. Aurora halusi auttaa ja hänellä oli siihen mahdollisuus. Toimeen ryhtyessään hän sai paljon aikaan. Erityisesti Aurora välitti sairaista ja vähävaraisista – sekä tyttöjen ja naisten koulutuksesta. Hän otti vastaan avuntarvitsijoita ja lähetti apulaisiaan tutustumaan avunhakijoiden koteihin ja ehdottamaan parannuksia heidän oloihinsa.

Auroran toiminta ei ehkä ollut sellaista, mitä hänen aikanaan vanhemmilta naisilta odotettiin. Mutta siitä Aurora vähät välitti. Ei, paljon enemmän hän välitti siitä, millaisen jäljen hän jättäisi lähimmäistensä elämään.

Näkyvin tähän päivään asti säilynyt jälki Auroran työstä on Diakonissalaitos. Aurora teki aloitteen Diakonissalaitoksen perustamisesta. Aurora myös auttoi Diakonissalaitosta menestymään sekä teoin että avokätisin lahjoituksin. 154-vuotisen historiansa aikana Diakonissalaitos on auttanut valtavan monia vaikeaan asemaan joutuneita ja kouluttanut tuhansia ihmisiä.

Kuka jatkaisi Auroran aloittamaa työtä?

Sitten Auroran aikojen yhteiskuntamme on kehittynyt monin tavoin huolehtivaisemmaksi. Nykyisin Suomessa kaikki saavat koulutuksen, terveydenhuollon ja sosiaaliturvan. Ainakin teoriassa.

Todellisuudessa Auroran työ on kesken ja se tarvitsee jatkajia.

Meidän kaduillamme on kodittomia ihmisiä. Meillä on nuoria, jotka eivät saa otetta elämästä ja jäävät yksin ilman koulutusta ja työtä. On Itä-Euroopasta tulleita romaneja, joilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin kerjätä almuja kylmillä kaduilla. On turvapaikanhakijoita ja paperittomia, joiden katseet hakevat toivon pilkahdusta. Yksinäisiä vanhuksia, joilta kukaan ei kysy kuulumisia. Päihteisiin kadonneita ihmisiä, jotka eivät löydä sitä kohtaa, josta elämän sotkuun menneitä lankoja voisi alkaa selvittää. Maailmanlaajuinen kulkutauti, koronapandemia, tekee hätään joutuneiden elämästä entistäkin vaikeampaa.

Auttajana olet Aurora

Jotta Auroran aloittama työ jatkuisi, kutsun sinua olemaan tämän päivän Aurora. Aurorana oleminen tarkoittaa auttamista, välittämistä ja hyvän tekemistä. Se on rohkeutta puolustaa ihmisarvoa.

Tarvitsemme Sinua. Ole rohkea. Lähetä apusi kaduille ja koteihin. Sytytä hymyjä. Vala toivoa ja rohkeutta vaikeuksissa kamppailevien sydämiin.

Tee lahjoitus jo tänään. Auttajana sinä olet Aurora.

Avustasi lämpimästi kiittäen
Pertti Keinänen

Kirjoittaja on Diakonissalaitoksen Varainhankinnan asiantuntija.

Tutustu Ole Aurora -kampanjaan
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: