Olet hyvinvoinnin avainhenkilö

8.3.2021

Hyvinvointi ja onnellisuus syntyvät yhteisissä teoissa, yhdessä tekemällä. Jokaisella ihmisellä on merkitys. Ei vain oman onnensa rakentajana vaan yhteisen hyvinvoinnin luojana. Avainhenkilönä, korostaa Diakonia ja sosiaalinen vastuu -toimialan johtaja Ilkka Kantola blogissaan.

Ilkka Kantola, henkilökuva. Hyvinvointi on Ilkan blogin teemana.

En ole koskaan ymmärtänyt ajatusta, että jokainen on oman onnensa seppä. Lapsuudestani muistan kotikyläni Osuuskaupan naapurissa sijainneen sepän pajan. Paja oli matala, puurakenteinen, punamullalla väritetty rakennus, jossa oli paksu savupiippu ja sisällä suuri tulisija. Sisältä sepän paja oli musta. Ahjossa palavan tulen hehku erottui kirkkaana. Seppä itsekin oli puettu mustiin haalareihin ja esiliinaan. Kasvotkin olivat noen peitossa, vain silmät loistivat kirkkaina.

Kertoivatko silmät sepän onnesta, sitä en tiedä. Mutta muistan että seppä oli ystävällinen pikkupojallekin, joka liikkui isänsä asioilla. Isä oli vienyt kuluneet kyntöauran vantaat sepälle teroitettavaksi ja minä olin saanut tehtäväkseni noutaa valmiit työt. Muistan myös, että sepällä oli taito oikaista rikkoutuneita polkupyörän vanteita ja asentaa uusia pinnoja katkenneiden tilalle.

Seppä ei takonut onnea vain itselleen, vaan palveli koko kylän tarpeita. Kyläläisten onni ja menestys toimissaan oli riippuvainen sepän taidoista. Seppä yksi oli yhteisönsä avainhenkilöistä. Yhteisö oli riippuvainen sepästä ja seppä riippuvainen yhteisöstä.

Uskonkin, että paremmin todellisuutta vastaa ajatus, että kaikki olemme myös toistemme onnen takojia. Olemme toistemme onnen ja hyvinvoinnin avainhenkilöitä. Kuka takomassa isommalla vasaralla ja kuumemmalla ahjolla, kuka vähäisemmillä otteilla.

Tämän ajan Suomessa onnellisuutta ja hyvinvointia taotaan neljässä eri pajassa. Julkisen sektorin pajassa rakennetaan onnellisuutta kireän verotuksen kuumentamassa tulessa lainsäätäjien ja viranomaisten vasaroiden takoessa kiihkeästi uusia tuotteita. Yksityisen eri yrityssektorin pajassa luodaan hyvinvointia takomalla uusia tuotteita ja palveluja menestyksen ja hyvän asiakaskokemuksen tavoittelun kirittämässä hehkuvassa kuumuudessa.

Hyvinvointi – sitä taotaan monissa pajoissa

Kolmannen sektorin, eli kansalaisjärjestöjen pajassa onnen takojia lämmittää aatteellisuuden ja ihanteiden kirkas liekki, joka antaa takojille tässä pajassa voimia heiluttaa isoja ja pieniä vasaroita. Aivan hiljattain on tunnistettu, että hyvinvointia ja onnellisuutta taotaan myös neljännen sektorin pajassa. Neljäs sektori tarkoittaa itseohjautuvaa vapaata kansalaistoimintaa, joka ei ole sidoksissa järjestöihin.

Hyvinvointi ja onnellisuus syntyy näissä pajoissa. Jokainen paja on tärkeä. Jokaisella takojalla on merkitys. Ei vain oman onnensa rakentajana vaan yhteisen hyvinvoinnin luojana. Avainhenkilönä. Merkitystä on heillä, joiden työnä on takoa isolla vasaralla. Merkitystä on heillä, joiden työvälineeksi on osunut pienempi vasara. Toisten taonta on ohjatumpaa ja kurinalaisempaa kuin toisten. Joidenkin taonta taas on rohkeampaa ja he saavat aikaan jotain ihan uutta, kaunista ja innostavaa.

Aurora Karamzinille oli annettu iso vasara ja hehkuva tuli. Hänen taontansa jäljet näkyvät selkeinä 150 vuoden jälkeenkin Diakonissalaitoksella ja nyt koko Suomessa. Meidän tehtävämme on jatkaa hänen työtään onnellisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä niillä välineillä ja mahdollisuuksilla, joita meille on annettu. Kuten Aurora, mekin olemme yhteisen hyvinvoinnin avainhenkilöitä.

Blogin kirjoittaja Ilkka Kantola toimii toimialajohtajana Diakonia ja sosiaalinen vastuu -toimialalla.

Ole Aurora -kampanja kannustaa olemaan tämän ajan Aurora
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: