”Nyt uskallan avata laskut” – Taloustaitohanke

Oma talous voi lähteä sivuraiteille jo nuorena. Erityisen paljon haasteita on 25-29-vuotiailla nuorilla, joista jopa 13 prosentilla on maksuhäiriömerkintä. Helsingin Diakonissalaitoksen ja pankkien Taloustaitohanke opettaa oman talouden hallintaa työn ja koulutuksen ulkopuolelle jääneille nuorille.

 

Oman talouden kanssa haasteita on etenkin niillä nuorilla, jotka ovat käyneet vain peruskoulun. Pelkän peruskoulun suorittaneista, 1988-1990-vuosina syntyneistä miehistä ulosotossa kaksikymppisenä oli jopa 38 prosenttia. Saman ikäisistä, peruskoulun suorittaneista naisista ulosotossa oli 27 prosenttia.

Haasteet ovat huomattavia verrattuna esimerkiksi lukion tai ammattikoulun päättötodistuksen saaneisiin, joista ulosotossa 20-vuotiaana oli 6 prosenttia ja naisista 4 prosenttia.*

Taloustaidot haltuun!

Taloustaitohankkeessa pankkien työntekijät toimivat vapaaehtoisina ja kannustavat talousasioiden kanssa kamppailevia nuoria ottamaan oman taloutensa haltuun. Hanke pyrkii ensisijaisesti tavoittamaan riskiryhmiä eli työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria, mutta ryhmiä on järjestetty myös esimerkiksi ammattikouluissa.

Nuoria tavoitetaan valtakunnallisesti muun muassa starttipajojen ja työpajojen kautta sekä Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos -nuorten palveluista.

”Tapaamisissa rahankäyttöä treenataan toiminnallisten tehtävien avulla. Tavoitteena on isojen ongelmien ennaltaehkäisy”, kertoo projektipäällikkö Eeva Piha.

Tärkeintä antia ovat olleet nuorten arkiset oivallukset esimerkiksi maksamattoman laskun hinnasta, omasta kuukausibudjetista ja menoista.

”Laskujen avaaminen ja kohtaaminen tuntuu nyt helpommalta”, kertoo eräs tukea saanut nuori.

Moni saa myös intoa oman talouden suunnitteluun:

”Sain enemmän motivaatiota suunnitella talouttani. Haluaisin alkaa säästää ja tehdä suunnitelmia sen eteen”, toinen nuori toteaa.

*Nuoret ja velka – akatemiahankkeen tutkimuskoosteita 2017


Mikä Taloustaitohanke?

Pankkien yhteinen taloustaitohanke alkoi keväällä 2013, osana tasavallan presidentin käynnistämää lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevää hanketta. Hanketta koordinoi Helsingin Diakonissalaitos ja sen jatkosta tehdään päätös vuosittain.

Pankeista ovat mukana Danske Bank, Nordea sekä OP-ryhmän osuuspankit. Pankkikonsernit antavat hankkeeseen työntekijöidensä työaikaa pro bono ja tukevat toimintaa taloudellisesti.

Hanke on saanut erinomaista palautetta. Toimintamalleina ovat nuorten ryhmille suunnatut taloustaito-opetuskokonaisuudet sekä kahdenkeskinen yksilömentorointi. Kohderyhmänä ovat 16-29 -vuotiaat, taloudenhallinnan riskiryhmään kuuluvat nuoret.

Toteutus

Pankkien koulutetut vapaaehtoiset ohjaavat nuorille taloustaitotuokioita. Talousneuvonnan tavoitteena on paitsi jakaa tietoa, myös vahvistaa nuorten tulevaisuuden uskoa. Nuori saa tilaisuuden pohtia omia rahaan liittyviä asenteitaan ja vahvistaa oman taloudenhallinnan taitojaan ammattilaisten tukemana. Pankkien vapaaehtoiset saavat tapaamisten tueksi koulutuksen sekä tukimateriaalin.

Taloustaitohanke toimii valtakunnallisesti. Keväällä 2018 mukana olevat paikkakunnat tarkentuvat. Seuraavat pakkien vapaaehtoisten koulutukset käynnistyvät helmikuussa ja nuorisotyön ryhmien taloustuokiot sekä Raha-Amigo -mentorointi toteutetaan maalis-toukokuussa.

Taloustaitohanke tavoittaa valtakunnallisesti laajan joukon nuoria vuosittain. Vuonna 2017 ryhmämuotoiseen taloustaito-opetukseen on osallistunut 86 nuorten ryhmää, joiden kautta nuoria on tavoitettu arviolta 1150. Kaikkien vuosien aikana tukea omaan talouteen on saanut noin 4280 nuorta. Vapaaehtoisia pankkilaisia on ollut mukana noin 1146.

Raha-Amigo on ensimmäisenä toimintavuotenaan auttanut jo useampaa kymmentä nuorta ratkaisemaan taloudenhallinnan pulmia. Pankkien vapaaehtoisia osallistui hankkeeseen vuoden aikana yhteensä 296.

 

Taloustaito-hankkeen sivustolle pääsee tästä linkistä

 

 

Toteuttajat:

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit