UMO Helsinki Jazz Orchestra ehkäisee syrjäytymistä tarjoamalla kulttuurielämyksiä nuorille

29.11.2021

UMO Helsinki Jazz Orchestra on lahjoittanut konserttilippuja Vamoksen nuorille jo usean vuoden ajan. Yhteistyön tavoitteena on lisätä UMOn konserttien saavutettavuutta ja tavoittaa konsertteihin monipuolisesti eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. 

Mies mikrofonin takana, taustalla trumpetin soittaja.

Kuvaaja: Heikki Kynsijärvi

Viimeisin UMOn vamosnuorille tarjoama musiikkielämys oli Jimi Tenorin ja UMO Helsinki Jazz Orcherstran Terra Exotica -levynjulkaisukonsertti Savoy-teatterissa 20.11.2021. Vaikeassa elämäntilanteessa olevilla nuorilla voimat eivät välttämättä aina riitä uusien kivojen kokemusten etsimiseen. Monille nuorille konsertteihin osallistuminen voi olla myös taloudellisesti mahdotonta.

”Nuoret ovat olleet todella ilahtuneita lahjoituslipuista. Hienoa on myös se, että nuori voi ottaa konserttiin mukaan kaverin. Tämä mahdollistaa musiikkielämyksen myös heille, jotka eivät yksin uskaltaisi konserttiin lähteä,” iloitsee Vamos Urapalveluiden Heidi Harju, joka koordinoi lahjalippujen jakamista nuorille.

“Osalle nuorista UMOn mahdollistama livekonsertti on ollut ensimmäinen elämässä.”

Kulttuurin ja siihen osallistumisen pitäisi olla mahdollista kaikille

Tuottaja Valtteri Pokelan mukaan UMOn yleisötyön tarkoituksena on lisätä orkesterin saavutettavuutta, madaltaa kynnystä konsertteihin osallistumiselle sekä tavoittaa uutta yleisöä. Elävän musiikin kautta voidaan myös edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

“Kulttuurilla on myös tutkitusti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.”

Yleisötyötä tehdään pääosin neljälle kohderyhmälle: lapset ja nuoret, opiskelijat, ikääntyneet ja erityisryhmät. Osana syrjäytymistä ehkäisevää työtään UMO tarjoaa vapaalippuja Vamoksen lisäksi myös useille muille tahoille kuten Helsingin Maahanmuuttoyksikölle ja Mielenterveyden keskusliitolle.

”Haluamme tarjota Vamoksen nuorille vapaalippuja konsertteihimme, sillä koemme kulttuurin ja siihen osallistumisen olevan oleellinen osa täysipainoista elämää. Kulttuuri inspiroi ja sivistää, sekä tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja yhdessäolon hetkiä. Olemme erittäin iloisia, mikäli tämän yhteistyön kautta nuoret löytävät heitä kiinnostavia uusia juttuja!” kertoo UMOn tuottaja Valtteri Pokela.

Kirjoittaja Heidi Harju työskentelee Vamos Urapalveluiden koordinaattorina ja vastaa yhteistyöstä UMOn kanssa.

Kiinnostaako yhteistyö Vamoksen kanssa? Lue lisää aiheesta.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: