Katri Angeria: Vamos-nuorten elämään hyvää muutoskipinää

13.8.2020

Katri Angerian henkilökuva.

Vamoksen asiakkuuspäällikkö Katri Angeria. Kuvaaja Vesa Koivunen/ T-Media

Yritykset ja Diakonissalaitoksen Vamos-työ ovat yhteisellä asialla. On kaikkien etu, että nuori saa toivoa tulevaisuuteen valmentajan avulla. Näin nuori pääsee työhön ja opiskelupoluille. Diakonissalaitos tarjoaa yritykselle ”alustan”, jossa työ ja sen nuori tekijä löytävät toisensa, toteaa Vamoksen asiakkuuspäällikkö Katri Angeria.

Katri Angeriaa veti Diakonissalaitoksen työhön kuusi vuotta sitten juuri yritysyhteistyö ja halu tehdä jotain merkityksellistä. Katri valmistui hallintotieteiden maisteriksi Vaasassa ja ekonomiksi Oulussa. Uusi urasuunta toi hänet etelään töihin maahantuontiyritykseen. Sitä ennen hän työskenteli terästeollisuuden ja tietoliikenteen parissa.

Diakonissalaitoksella yritysyhteistyö oli uutta. Alkuun käynnistettiin sosiaalisen henkilöstövuokrauksen palvelua ja etsittiin haastavassa asemassa oleville asiakkaille työpaikkoja ensin Diakonissalaitoksen omasta Hoivan palveluista. Sitten laajennettiin yhteistyötä Restelin HelmiSimpukan, Burger Kingin ja monien muiden yritysten kanssa. Helsingin kaupungilta saatiin jopa kaksi lippakioskia nuoria työllistämään – valitettavasti jäätelön menekki jäi vähäiseksi, kun kesä oli niin sateinen.

”Yritysten kanssa oli helppoa löytää tarttumapintaa. On kaikkien etu, että ihminen pääsee työhön. Alkuun esimerkiksi tarkkailimme työtä keittiössä perehdyttääksemme ja tukeaksemme työssä aloittavaa nuorta. Näin nuori työhön tulija sai hyvän startin työhönsä uudessa työpaikassaan.”

”Ilolla ja ylpeydellä muistan erään nuoren. Hän jännitti täristen minunkin tapaamistani ensimmäistä kertaa ja siksi haastattelut työpaikkoihinkaan eivät ehkä onnistuneet. Oli hieno nähdä, miten tuki ja työ asiakaspalvelutehtävissä muutti nuoren niin, että hän kohosi jopa kuukauden työntekijäksi. Hän löysi kumppanin ja pääsi elämässään hienosti eteenpäin.”

Diakonissalaitoksen yritysyhteistyössä on tärkeää vaikuttavuus ja mittarit. Hyvänä esimerkkinä vaikuttavuudesta on HOK Elannon 100 000 euron lahjoitus Diakonissalaitoksen juhlavuonna 2017, jolloin 1000 nuorta pääsi uravalmennukseen. Yhteistyössä Fazerin kanssa 125 nuorta sai mahdollisuuden työelämään. Uravalmennus on toimivaa yhteistyötä yrityksissä, jotka ottavat nuoria työhön ja työkokeiluihin.

Keskiössä halu tehdä työtä asiakkaan parhaaksi

”Yritysyhteistyöhön tulee kummankin osapuolen satsata resursseja, jotta työ sujuu hyvin ja odotusten mukaisesti. Se on vauhdittanut Diakonissalaitoksen puolella viestinnällistä näkökulmaa ja sisällöntuotantoa. Onnistumisia ja nuorten rohkeita tarinoita saadaan näin vielä paremmin esiin.”

Katri Angeria pitää tärkeinä isoissa yrityskumppanuuksissa myös rakenteita: on hyvä olla ohjausryhmä, viestintä-, toiminta- ja kriisiviestintäsuunnitelmat. Asiakkuus on työssä keskeistä. Diakonissalaitos tekee työtä vastuullisesti yritysyhteistyön eettisten periaatteiden mukaisesti ja saman tekee myös yritys – näin syntyy win-win tilanne. Kaikkien yhteinen halu tehdä merkityksellistä ja tuloksellista työtä Diakonissalaitoksen asiakkaan parhaaksi on keskiössä.

Katri Angeria on opiskellut työn ohessa palvelumuotoilua ja korostaa sitä, että ”viisaus ei lepää vain Diakonissalaitoksella”. Hyvä yhteistyö osallistaa koko ryhmän: nuoret, työnantajat, yritykset ja organisaation. Näin päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

”Lisäksi kyvykkyyttä on tarvittaessa nopea liikkeellelähtö”, sanoo Katri Angeria Diakonissalaitoksen yhteistyövalmiuksista.

Lue lisää Vamoksen toiminnasta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: