Helsingin Diakonissalaitoksen kirkko

Jo 120 vuoden ajan Helsingin Diakonissalaitoksen kirkko on välittänyt laitoksen toiminnan kristillistä sanomaa. Kirkossa järjestetään syys- ja kevätkaudella keskimäärin kerran kuukaudessa kaikille avoin Korttelikirkko. Muista tilaisuuksista ilmoitetaan verkkosivullamme sekä Kirkko ja kaupunki -lehdessä.

Tervetuloa kirkkoomme!

Kirkko on avoinna arkisin klo 9-15 ympäri vuoden lukuun ottamatta heinäkuuta. Kirkon hiljainen huone on varattu hiljaisuudelle, rukoukselle ja keskustelulle.

Paikka perhetilaisuuksille

Kodikasta kirkkoa vuokrataan vihkiäisiin, kastetilaisuuksiin ja hautaan siunaamisiin. Kirkkoon mahtuu 120 henkeä.

 

Ensimmäinen kirkko Pitkänsillan pohjoispuolella

Kirkko valmistui 1897 yhtä aikaa sairaalan, sisarkodin ja talousrakennuksen kanssa. Kokonaisuus vihittiin käyttöön 12.5.1898.  Saman vuoden syyskuussa kirkossa toimitettiin ensimmäinen diakonissavihkimys. Tätä ennen Diakonissalaitos oli toiminut Katajanokalla 20 vuoden ajan.

Uusgoottilainen tyyli

Kirkon on suunnitellut arkkitehti, vapaaherra Karl August Wrede. Tyylillisesti se edustaa uusgotiikkaa. Kirkkoa on korjattu 1950- ja 1970-luvuilla. Perusteellinen restaurointi toteutettiin 2004, jolloin kirkkosali palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä asua arkkitehti Ulla Raholan johdolla.

Kirkon esineistölahjoituksia

Alttariseinällä oleva krusifiksi on italialaista hopeasepän työtä 1800-luvulta.  Alttaria peittää alttarivaate, jonka väri vaihtelee kirkkovuoden aikojen ja eri juhlapyhien mukaan. Suurina juhlapyhinä käytetään valkoista alttarivaatetta, jonka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Dora Jung. Se ja alttaripöytää ympäröivä ristipistoin tehty matto ovat lahjoja laitoksen johtajattarelle Hanna Masalinille hänen täyttäessään 60 vuotta vuonna 1932. Lasimaalaukset ovat lahjoja kirkolle: Antakaa lasten tulla minun tyköni 1923 (taiteilija Greta Hult) ja Laupias samarialainen 1965 (taiteilija Fritz Hilbert). Laitoksen diakonissojen, sisarten lahjoittamat urut on otettu käyttöön 1902. Ne ovat pääkaupunkiseudun vanhimmat paikallaan säilyneet pneumaattiset urut. Sibelius-Akatemian tietokannassa on lisätietoa uruista.

 

Kirkossa tapahtuu