Ajankohtaisia asioita ja tapahtumia

Tältä sivulta löydät uusimmat tiedotteet.

helsingin Diakonissalaitos vamosnuoret sornainen

Nuoret syrjäytyvät Suomessa – yhteistoiminnalla tehokasta apua

Yli 50 000 suomalaisnuorta on jäänyt koulun ja työn ulkopuolelle. Ilman toimivaa tukea he ovat vaarassa syrjäytyä. Tilanteen korjaamiseen tarvitaan kuntien, järjestöjen ja yritysten yhteistoimintaa.

Helsingin Diakonissalaitos korttelijuhla

Korttelijuhla keräsi yhteen narkit ja skrakamiehet  

Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotista taivalta juhlittiin Korttelijuhlassa 24.8.2017. Juhla toi esiin Diakonissalaitoksen työn ytimessä olevan ajatusmallin: ihmisarvoa luodaan ja vahvistetaan toimijuuden avulla.

yleishyodyllinen toiminta Helsingin Diakoinssalaitos

Punaisena lankana toimijuuden vahvistaminen

Helsingin Diakonissalaitos organisoi uudelleen säätiön yleishyödyllistä toimintaa.  Punaisena lankana kaikelle toiminnalle ja palveluille on, että niiden avulla vahvistetaan ihmisten toimijuutta.

600x368 HDL korttelijuhla

Tule kanssamme juhlimaan!

Juhlavuoden päätapahtumamme on Alppikadulla vietettävä korttelijuhla 24.8. klo 11–17. Juhlassa pihallemme levittäytyy iloisesti koko se kirjo ja kaikki ne värit, joita toiminnastamme löytyy. 

HDL HS UUTISKUVA 695x426

Tule mukaan tekemään tulevaisuutta! 

Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotinen taival ei olisi ollut mahdollinen ilman sankkaa tukijajoukkoa. Tule mukaan!

695 tassa menee raja web

Diakonissalaitos kokeilee ja etsii rajoja teatterin avulla

Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta on esitys, joka juhlistaa Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) taivalta heikoimman puolustajana. Valtaa ja rajoja pohtiva yhteisöllinen teatteriprosessi ja -esitys valittiin osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua kulttuurin ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin.

695 turvaph 5

Tukea kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneiden kotiinpaluuseen

Pääkaupunkiseudulla on käynnistynyt hanke kielteisen turvapaikkapäätöksen ja vastaanottopalveluiden päättymisen jälkeen Suomeen maahan jääneille henkilöille. Turvattomat-hankkeessa järjestetään näille henkilöille psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta, päiväkeskustoimintaa ja tietoa vapaaehtoisesta paluusta.

695 korvaushoito

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva toimii vastuullisesti

Tampereen uusi huumehoidon konsepti ja sitä kautta myös Tampereen päihdepalveluyksikkö Breikki on ollut vahvasti otsikoissa kesän aikana. Kritiikki kohdistuu siihen, miten huumehoidot nyt toteutetaan sekä suoraan myös Diakonissalaitoksen Hoivan toimintaan. Liiketoimintajohtaja Tapio Tähtinen vastaa kritiikkiin.

Kitu puu ukkoja2

Kolme keinoa rauhoittaa terassikärhämä

Opettaja Toni Karjala kouluttaa sote-alan ammattilaisia kohtaamaan arvaamattomasti käyttäytyviä tai kiihtyneitä ihmisiä. Pienillä keinoilla voi rauhoittaa tilannetta ja ihmisiä – myös itseään. Samat keinot toimivat missä tahansa arkisessa vuorovaikutustilanteessa. Perjantaina Porin SuomiAreenan torivartissa esiintyvä Toni Karjala kertoo nyt kolme vinkkiään.

695 HDL SuomiAreena 2017

SuomiAreenalla kokataan yhteiskunnallisen luottamuksen lisäämiseksi

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) viettää tänä vuonna 150-juhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi olemme mukana SuomiAreenalla 13.–14.7.2017. Porissa etsimme reseptejä siihen, miten lisätään luottamusta yhteiskunnassa ja varmistetaan, että erilaiset näkemykset kohtaavat rakentavasti.

695 Hirundo vierailu 20170524 3

Euroopan unionin perusoikeusviraston johtaja vieraili Hirundossa

”On häpeällistä, että vuonna 2017 vihapuhe ja romanivastaisuus ovat edelleen laajasti hyväksyttyjä eri puolilla Eurooppaa”, sanoi Euroopan unionin perusoikeusviraston johtaja Michael O’Flaherty Helsingin Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundossa.

695 sisaret sote yleiskuva

Diakonissat olivat ensimmäisiä sote-alan ammattilaisia

Helsingin Diakonissalaitoksen museon Diamuksen erikoisnäyttely "Sisaret ja SoTe” kertoo laitoksesta palveluntuottajana 1800-luvun lopun kehittyvällä sosiaali- ja terveyspalvelujen kentällä sekä laitoksessa vihityistä diakonissoista, jotka olivat kysyttyä työvoimaa. Näyttely on avoinna 29.9.2017 asti.

Mirela verkko

Tee lahjoitus, joka tuo moninkertaista iloa

Tee lahjoitus äitien kunniaksi. Lahjoituksella autat Itä-Euroopan romaniäitejä saamaan koulutusta, tukea ja uusia keinoja perheen elättämiseen.

695 turvaph 5

HDL: Uuspaperittomille tarvitaan omia palveluja

Suomeen on syntynyt uuspaperittomien ryhmä, selviää Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) Suojattomat-hankkeen raportista. Se ei ole yksilöiden eikä yhteiskunnan etu. Diakonissalaitos suosittelee viittä yhteiskunnallista ratkaisua.

695 hdl vuosikertomus kansi

Rakenteet ryskyvät, tehtävä pysyy – ”Heikoimmista on pidettävä huolta”

Suomi on keskellä yhtä historiansa suurinta yhteiskunnallista murrosta eli sote-uudistusta. Siihen valmistautuu myös Helsingin Diakonissalaitos (HDL), jolle vuosi 2016 oli muutosten ja uuteen suuntautumisen aikaa. Siitä huolimatta sen tehtävä on pysynyt samana 150 vuotta. Luomme uusia ratkaisuja yhteiskunnan reunamille, missä ihmisarvo on uhattuna.

695 pami munkkisaari 2

Tilapäistä hätämajoitusta jatketaan Helsingissä

Helsingin Diakonissalaitoksen ja Helsingin seurakuntien viime marraskuussa käynnistämää talviöiden hätämajoitusta päätettiin jatkaa 25.4.2017 saakka. 

695 150vuotta warsta tunnus

Valinnanvapaus tulee toteuttaa osana sote-uudistusta

Helsingin Diakonissalaitos on työskennellyt jo 150 vuotta heikommassa asemassa olevien väestönryhmien kanssa. Toimintamme ytimessä on rohkea diakonia, joka tarkoittaa työtä ihmisen kanssa, ei hänen puolestaan. Siksi pidämme lähtökohtaisesti valinnanvapauden vahvistamista hyvänä asiana. Hyvin toteutettuna se lisää kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Näin se siirtää päätäntävaltaa viranomaisilta ihmisille itselleen. On luotettava, että myös paljon tukea tarvitsevat asiakkaat tuntevat itse tilanteensa ja tarpeensa parhaiten.

695 Potter logo3 1

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Terveystalon ja Diacorin yhdistymisen

Terveystalo ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr sopivat marraskuun 2016 lopussa Diacor terveyspalvelut Oy:n yhdistymisestä Terveystaloon. Yhdistyminen on saanut tänään 23.3.2017 Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnän. Yhdistymisen myötä Helsingin Diakonissalaitoksesta tulee Terveystalon merkittävä omistaja ja yrityksen suomalainen omistusosuus vahvistuu.

peruskoulu Sovinto

Markus palasi peruskouluun ja yhteiskuntaan 

Markus jätti nuorena koulun kesken, käytti päihteitä ja teki rikoksia. Nyt hän on päättänyt saada itselleen ammatin. Sitä ennen on kuitenkin suoritettava loppuun sekä peruskoulu että vankeusrangaistus. 

695 Aurora Karamzin1867

HDL 150 vuotta: Naisten voimin, naisten hyväksi

Aikansa vahvan naisen perustama, teollistuvaan Suomeen vuonna 1867 syntynyt Helsingin Diakonissalaitos tarjosi naisille mahdollisuuden astua patriarkaalisen kontrollin ulkopuolelle sekä elää ja toimia oman vakaumuksensa mukaisesti. Nyt 150 vuotta täyttävä Diakonissalaitos luottaa edelleen vahvoihin naisiin..

695 presidentti Halonen

Ihmisen arvo muuttuvassa maailmassa 

Presidentti Tarja Halonen puhui Auroran päivänä 10.3. Helsingin Diakonissalaitoksen yhteyspäivien juhlatilaisuudessa. Presidentin puhe käsitteli ihmisen arvoa muuttuvassa maailmassa. Julkaisemme puheen kokonaisuudessaan presidentin suostumuksella. 

695 sisapiha talvi 1

Kannanotto: Unkarin turvapaikkapolitiikka on epäinhimillistä ja tuomittavaa

Suomen uskontojohtajat sekä ihmisoikeustoimijat ovat syvästi huolissaan Unkarin parlamentin turvapaikanhakijoita koskevista päätöksistä. Yhteisen kannanoton mukaan päätökset loukkaavat selkeästi ihmisoikeuksia ja ovat näin eettisesti tuomittavia. 

peruskoulu poika

Peruskoulustartti auttaa opinnoissa ja elämässä 

Kun peruskoulu jää kesken, tilanne on hankala. Ilman päättötodistusta on vaikeaa päästä töihin tai saada jatko-opiskelupaikkaa. Helsingin Diakonissalaitoksen aikuisten perusopetuksessa kesken jääneet opinnot voi saattaa loppuun – tai jos kouluun ei ole koskaan päässyt, tehdä koko paketin. 

kaitsu 940x425

#Rohkeutta-kampanja käynnistyi 

Helsingin Diakonissalaitos käynnistää 27.2.2017 koko 150-juhlavuoden kestävän #Rohkeutta-kampanjan. Kampanjan tuo kuuluviin niiden ihmisten tarinoita, jotka arjessa ja mediassa jäävät liian usein kertomatta. Entiset asunnottomat, korvaushoidon asiakkaat, päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät kertovat nyt oman tarinansa siitä, miten rohkea ja aito välittäminen, yhteisön tuki ja järkevä tekeminen auttavat takaisin merkitykselliseen elämään.

helsinki 695x426

Nuorille yhä vaikuttavampaa tukea 

Nuoria tuetaan jatkossa yhä vaikuttavammin. STM on myöntänyt reilun 2,5 miljoonan euron avustuksen Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön hankkeelle, joka vahvistaa koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten toiminta- ja työkykyä sekä osallistumismahdollisuuksia. Hankkeen toteuttaa Vamos-palvelut.

695 Hoiva peli

Etsivä vanhustyö löytää näkymättömät

Etsivän ja löytävän vanhustyön tarkoituksena on nimensä mukaisesti etsiä ja löytää yksinäisyydestä kärsiviä, yksineläviä tai syrjäytyneitä vanhuksia. Työn tueksi on julkaistu video, joka on tuotettu osana STEAn rahoittamaa Eloisa Ikä -ohjelmaa Vanhustyön keskusliitossa. Se on toteutettu yhteistyössä HDL:n Seniori-Vamos -hankkeen ja Fingerroosin säätiön Löytävä-hankkeen kanssa

HDL150 omakuva

Omakuva - sata vuotta suomalaisena 2017 -näyttely esillä Alppikadulla

Omakuva - sata vuotta suomalaisena 2017 -näyttely on syntynyt Kotikallion palvelukeskuksessa. Näyttelyyn on koottu 17 vanhuksen elämän tärkeät kuvat. Kuvakokonaisuudet ovat syntyneet valokuvaaja Leena Louhivaaran vetämissä työpajoissa vuoden 2016 aikana. 

Kerjlinen

Hätämajoitus jatkuu Hermannissa ja Munkkisaaressa

Helsingin Diakonissalaitos ja Helsingin seurakuntayhtymä jatkavat asunnottomille tarkoitettua hätämajoitusta Helsingin Hermannissa ja Munkkisaaressa. Toiminnalle on selkeä tarve, sillä majoitukseen hakeutuu joka yö jopa yli sata ihmistä.

VKD2017 logo

Vastuullinen kesätyö Diakonissalaitokselta – haku alkaa

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön ja Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n kesätyöhaku alkaa 24.1.2017. Tarjoamme kesätyötä noin 120 yli 18-vuotiaalle sosiaali- ja terveysalan opiskelijalle ja ammattilaiselle. 

Kesätyöhakemuksen voi jättää Diakonissalaitoksen verkkosivulla 24.2.2017 mennessä.

695 FF FI juhlan aikaan

125 mahdollisuutta työelämään -hanke onnistuneesti alulle

Syksyllä käynnistyneen 125 mahdollisuutta työelämään -rekrytointikoulutushankkeen ensimmäiset opiskelijat valmistuivat joulukuussa. Hanke on kohdistettu niille, jotka ovat kohdanneet vaikeuksia työllistymisessään. Hankkeen toteuttaa Fazer yhteistyössä HDL:n ja ELY-keskuksen kanssa.

lyhtyjuhla695

150 lyhtyä toivat valoa pimeään

Helsingin Diakonissalaitoksen juhlavuosi käynnistyi Lyhtyjuhlassa 5.1. Yli sata ihmistä oli tuomassa valoa pimeään paikan päällä, ja vielä useampi oli paikalla sydämessään. Kuten johtava diakonissa Karin Strandberg totesi juhlapuheessa: "Yksi valo on muita väkevämpi. Se on valo, joka on yhdessä rakennettu."

lyhty 695

Tule tuomaan valoa pimeään - Lyhtyjuhla 5.1. klo 16

Helsingin Diakonissalaitoksen juhlavuosi käynnistyy tunnelmallisessa Lyhtyjuhlassa 5.1. klo 16 alkaen. Sytytämme yhdessä vähintään 150 kynttilälyhtyä, jotka valaisevat Alppikadun korttelia ja tammikuuta.

695 Diacor Alppikatu

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös Terveystalon ja Diacorin yhdistymisestä siirtyy 

Terveystalo ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ovat sopineet marraskuussa Diacor terveyspalvelut Oy:n yhdistymisestä Terveystaloon. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tänään 23.12.2016 ilmoittanut, että Terveystaloa ja Diacoria koskevan yrityskaupan läpikäyminen on viranomaisilla kesken.

695 150vuotta warsta tunnus

Rohkeutta välittää – HDL 150 vuotta

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) on Suomen vanhimpia, yhtäjaksoisesti toimineita yhteisöjä. Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867 kulkutautisairaalaksi ja paikaksi, jossa nuorista naisista koulutettiin diakonissoja hätääkärsivien auttajiksi. 150 vuoden ajan HDL on ollut luomassa uusia ratkaisuja niillä yhteiskunnan alueilla, joilla ihmisarvo on uhattuna.

695 turvaph 5

Paperittomien määrä on pysynyt maltillisena

Paperittomien ihmisten määrä Helsingin seudulla on tällä hetkellä vielä maltillinen. Tilannekuva kuitenkin muuttuu koko ajan, ja kielteisten turvapaikkapäätösten myötä paperittomien määrä mahdollisesti kasvaa. Uhkakuvat tuhansista paperittomista eivät toistaiseksi ole toteutuneet. Näkemys perustuu Diakonissalaitoksen käynnistämän paperittomien tilanteen kartoitustyön havaintoihin.

695 Diacor Alppikatu

Diacor ja Terveystalo yhdistyvät

Suomen Terveystalo Oy ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr ovat sopineet Diacor terveyspalvelut Oy:n yhdistymisestä Terveystaloon. Yhdistymisen myötä Helsingin Diakonissalaitoksesta tulee Terveystalon merkittävä omistaja. Yhdistyminen vahvistaa Terveystalon valtakunnallista kasvustrategiaa ja suomalaista omistusta. Yritysjärjestely vaatii Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnän.

695 2viesti palkinto

Viesti on sarjansa paras

Viesti-lehti ylsi ykkössijalle viestinnän ammattilaisten ProComin vuosittaisessa Lehtikatsauksessa 2016. Asiakas- ja sidosryhmäsarjan parhaan palkinnon vastaanotti lehden päätoimittaja Riku Siivonen.

 

695 Hoivakoti 7

Diakonissalaitoksen Hoiva ostaa kotihoitoyrityksen Vanhustyön keskusliitolta

Asumis-, päihde- ja hoivapalveluja tuottava Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy vahvistaa kasvuaan ostamalla kotihoitoyritys VTKL-palvelut Oy:n koko osakekannan Vanhustyön keskusliitto ry:ltä. Näin Hoiva jatkaa strategiansa mukaista palvelutuotantonsa laajentamista pääkaupunkiseudulla.

695 paihdeneuvonta logo

Päihdeneuvontapuhelin auttaa myös ammattilaisia

EHYT ry:n ja Helsingin Diakonissalaitoksen yhteinen Päihdeneuvontapuhelin vastaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kysymyksiin. Puhelin tunnetaan päihteidenkäyttäjien sekä heidän omaistensa ja läheistensä auttavana kanavana koko maassa.

695 talvi toolonlahti

Liikkuvan väestön hätämajoitus avattiin

Liikkuvalle väestölle tarkoitettu hätämajoitus avattiin pe 4.11. Hermannissa ja ke 9.11. Munkkisaaressa. Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on myöntänyt Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle lisäavustuksen käytettäväksi liikkuvan väestön hätämajoitukseen. Tilapäistä majoitusta järjestetään tarvittaessa yhteistyössä Seurakuntayhtymän erityisdiakonian kanssa.

695 turvaph 6

Alaikäiset pakolaisnuoret saavat kodin Kauniaisista

Helsingin Diakonissalaitos avaa Kauniaisissa perheryhmäkodin alaikäisille turvapaikanhakijoille. Kauniaisten kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa antaa kuntapaikan 12:lle oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle.

sanervailma2

Opiskelija-asuntoja Sanervakodissa

Sanervakoti tarjoaa opiskelijoille yhteisöllistä asumista edullisesti. Opiskelijat asuvat omissa yksiöissä, joissa on pieni keittiö, suihku ja vessa. Opiskelijoiden kerroksen yhteistilat, keittiö, sauna, pyykinpesukone ja langaton netti ovat käytössä. Vuokraan kuuluu myös aamupala. 

695 FF FI juhlan aikaan

Fazer ja HDL tarjoavat 125 mahdollisuutta työelämään

Fazer käynnistää syksyllä kaksivuotisen työllistämishankkeen yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa. 125 mahdollisuutta työelämään -hanke on tarkoitettu vaikeasti työllistyville ja siihen sisältyy sekä lähiopetusta että työssäoppimista. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni osallistujista työllistyy Fazerille pysyvästi. Hanke on Fazerin lahja satavuotiaalle Suomelle.

695 todellisuuskupla

Pelotonta keskustelua maahanmuutosta – Tule Poriin puhkaisemaan kuplasi!

Jokaisella meillä on oma todellisuuskuplamme, jonka sisältä yritämme ymmärtää, mitä ihmettä maailmassa tapahtuu. Maahanmuuttoon liittyvä keskustelu on osoittanut, että oman kuplan ulkopuolelle on pirullisen vaikea nähdä. Se on kuitenkin välttämätöntä, jotta pystymme käymään arvokeskustelua, joka on syvempää kuin hurkasteleva väpätys tai ponteva kantasuomalaisuus. 

695 turvaph 1

Liikunta tukee nuoria turvapaikanhakijoita 

Nuoria, yksin maahan tulleita turvapaikanhakijoita tuetaan kiinni arkeen liikunnan avulla. Helsingin Diakonissalaitoksen VOK-liikunta-hanke kannustaa nuoria liikkumaan ja edistää samalla sopeutumista uuteen maahan. Tällä viikolla turvapaikanhakijanuoret osallistuvat Hesa Cupiin yhdessä Helsingin Viikinkien kanssa.

695 turvaph 12

Nuorille turvapaikanhakijoille kokemus työelämästä on tärkeää

Tänä kesänä joukko yksin Suomeen tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita tekee kesätöitä Espoon Lakistossa. Kesätöitä on järjestynyt muun muassa ikkunan- ja autonpesun parista, osa nuorista on töissä myös Rinnekoti-Säätiön hoitoyksiköissä. Kokemuksen saaminen suomalaisesta työelämästä tuo nuorille selvyyttä jatkosuunnitelmiin ja edistää nuorten integroitumista yhteiskuntaan.

695 iStock 000062321

Kiintiöpakolaislasten ja -nuorten palveluita vahvistetaan

HDL:n Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa on käynnistynyt lasten ja nuorten toiminta, jonka kohderyhmänä ovat kiintiöpakolaisina Suomeen tulleet alle 24-vuotiaat kidutetut ja vaikeasti traumatisoituneet lapset ja nuoret perheineen. Toiminnalla halutaan muun muassa vahvistaa osaamista ja asiantuntijuutta kiintiöpakolaisia vastaanottavissa kunnissa.

Jukka Hampunen

Jukka Hampunen kesyttää ennakkoluuloja - ”Nimbystä on menty kohti Yimbyä”

Jukka Hampunen on viettänyt koko elämänsä erityisryhmien keskellä – siis niiden ihmisten parissa, joita suurin osa suomalaisista ei arjessaan näe tai halua nähdä. Hänet tunnetaan uraauurtavasta ympäristötyöstä. 

hyva testamentti uutinen

​Tee hyvä testamentti - perinnöksi ihmisarvoinen huominen 

Helsingin Diakonissalaitos on mukana Hyvä testamentti -kampanjassa yhdessä 23:n suomalaisen järjestön kanssa. Kampanjan tavoitteena on tehdä testamentin teko ja testamenttilahjoittaminen tutummaksi. 

695 SDO Juha Petri Niiranen

Juha-Petri Niiranen Suomen Diakoniaopiston johtoon

Suomen Diakoniaopisto Oy:n toimitusjohtajaksi ja rehtoriksi on nimitetty KM Juha-Petri Niiranen. Hän siirtyy toimeen Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan toimialarehtorin tehtävästä. Työnsä Niiranen aloittaa 23.8.2016.