695 Rovaniemen sairaala

Diakonissat olivat ensimmäisiä sote-alan ammattilaisia

Helsingin Diakonissalaitoksen museon Diamuksen erikoisnäyttely "Sisaret ja SoTe” kertoo Helsingin Diakonissalaitoksesta palveluntuottajana 1800-luvun lopun kehittyvällä sosiaali- ja terveyspalvelujen kentällä sekä laitoksessa vihityistä diakonissoista, jotka olivat kysyttyä työvoimaa. Näyttely esittelee myös 1800-luvun sote-mallit ja sote-sanaston sekä kuvaa konkreettisesti kolmen esimerkkiperheen kautta saatavilla olevia palveluja.

1800-luvulla vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyi seurakunnilta kunnille. Ihmisten elinehdot turvaava verkko oli harva, jollei olematon. Aktiivisten yksityishenkilöiden hyväntekeväisyydellä oli suuri merkitys.

”Yksityishenkilöiden perustamat yhdistykset ryhtyivät tarjoamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Ne olivat kuntia ja kaupunkeja ketterämpiä toimijoita tilanteessa, jossa apua tarvittiin heti, mutta tilannekuva oli vasta muotoutumassa kunnallisessa päätöksentekokoneistossa tai asenteet palvelujen järjestämiseen olivat nihkeitä”, kertoo intendentti Jaana af Hällström Helsingin Diakonissalaitokselta.

Monet yhdistykset tekivät ostopalvelusopimuksia Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa. Myös seurakuntiin ryhdyttiin palkkaamaan diakonissoja, yksityisin varoin. Kysyntää diakonissojen palveluista oli enemmän kuin laitoksella oli mahdollisuuksia vastata siihen.

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin 1867 kulkutautisairaalaksi. Laitoksessa ryhdyttiin kouluttamaan hoiva-alan ammattilaisia, diakonissoja. Näin aloitettiin sairaanhoitajien koulutus Suomessa. 1800-luvun loppuun mennessä diakonissoja oli vihitty 26.

Vuonna 2017 Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja sen tytäryritykset tuottavat yhdessä monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Diakonissalaitos on erikoistunut vaativiin erityisryhmiin, joita varten kehitetään palveluita ennakkoluulottomasti yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kansalaistoiminta on vahvasti mukana kaikessa toiminnassa. Koulutuspalveluita Helsingin Diakonissalaitos kehittää osakkaana Suomen Diakoniaopistossa ja Diakonia ammattikorkeakoulussa.

Sisaret ja SoTe
16.5. – 29.9.2017

Diamus Helsingin Diakonissalaitoksen museo
Alppikatu 2, Helsinki (päärakennus)
Avoinna ma–pe 9–15. Vapaa pääsy!

Lisätietoja:
Jaana af Hällström, intendentti
p. 040 485 3545
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Rohkeutta välittää – 150 vuotta

Helsingin Diakonissalaitoksen museo Diamus


15.5.2017

695 150vuotta suomi

Kuva vasemmalla: Rovaniemen ensimmäinen sairaala aloitti toimintansa 1895. Potilaspaikkoja sairaalassa oli 20. Potilaina oli paikallisten asukkaiden lisäksi myös uittomiehiä. Ylilääkärinä oli vuoteen 1903 saakka Gustav Snellman, joka toimi myös alueen piirilääkärinä. Snellman oli Helsingin Diakonissalaitoksen johtajattaren Lina Snellmanin nuorempi veli. Ylilääkärin lisäksi henkilökuntaan kuului yli- ja alihoitaja, emäntä, keittäjä ja renki. Koesisar Agatha Lindholm toimi ylihoitajana 1896–1896, jonka jälkeen hän siirtyi seurakuntasisareksi Raumalle. Helsingin Diakonissalaitos tuotti palveluja sairaalaan vuoteen 1898 saakka.