Kolme keinoa

Kolme keinoa rauhoittaa terassikärhämä

Opettaja Toni Karjala kouluttaa sote-alan ammattilaisia kohtaamaan arvaamattomasti käyttäytyviä tai kiihtyneitä ihmisiä. Pienillä keinoilla voi rauhoittaa tilannetta ja ihmisiä – myös itseään. Samat keinot toimivat missä tahansa arkisessa vuorovaikutustilanteessa. Perjantaina Porin SuomiAreenan torivartissa esiintyvä Toni Karjala kertoo nyt kolme vinkkiään.

Rauhoittavassa vuorovaikutuksessa ei yllättäen olekaan kyse siitä, kuinka rauhoitamme ”sen toisen”, vaan päinvastaisesta.
”Ajatus on yksinkertainen: kun tiedostamme oman tunteemme, meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen tapaan, jolla itse viestimme”, Toni Karjala sanoo.

Hän työskentelee opettajana Suomen Diakoniaopistossa. Sieltä valmistuvia sote-alan ammattilaisia työskentelee myös Helsingin Diakonissalaitoksella, joka auttaa kaikkein hädänalaisimpia, muun muassa narkomaaneja ja asunnottomia. Osa asiakkaista voi käyttäytyä arvaamattomasti, siksi tällaiset konstit ovat joskus tarpeen.

”Samat perussäännöt pätevät kuitenkin myös kaikenlaisessa arkisessa kohtaamisessa”, Karjala muistuttaa.

Oli siis kyse pienestä parisuhdepuuskahduksesta tai tiukasta tilanteesta kesäterassilla, itse voi vaikuttaa paljon siihen mihin suuntaan tilanne kehittyy. Itsestään selviä ovat esimerkiksi äänen sävy sekä korkeus. Mutta varsinkin sanaton viestintä on alue, jota emme usein itse tiedosta. Mutta sitäkin voi harjoitella kiinnittämällä siihen huomiota.

Karjalalla on aiheesta yksinkertainen harjoitekin: Lähesty toista ihmistä edestäpäin, yhä lähemmäksi. Seurauksena toinen vetäytyy, varsinkin jos kosketat häntä. Mutta tapahtuu pieni ihme, jos teetkin saman lähestymisen sivultapäin, rinnakkain, olkapää olkapäätä vasten. Yhtäkkiä toista ei lähestyminen häiritsekään enää ollenkaan niin paljon.

Kunnioittava kohtaaminen on osa sitä keinovalikoimaa, jolla Helsingin Diakonissalaitos pyrkii lisäämään asiakkaiden luottamusta muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan.


”Tutkitusti tiedetään, että luottamuksen tunteen lisääntyminen vähentää esimerkiksi yksinäisyyttä”, HDL:n kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen selittää.

Kolme nopeaa vinkkiä kärhämän rauhoittamiseksi:

1.Asetu viereen
Edessäpäin oleva ihminen on aina uhkaavampi kuin rinnalle asettuva. Se on konkreettinen viesti: olemme samalla puolella.

2.Tunnista omat tunteesi
”Tämä on kaiken pihvi. Vain oman käyttäytymisemme ja tunteemme tiedostamalla voimme muuttaa sitä tapaa, jolla itse viestimme. Se taas on kaiken lähtökohta tilanteen kuin tilanteen rauhoittamisessa”, Toni Karjala sanoo.

3.Älä unohda perusasioita
”Asiakkaamme voivat joskus olla arvaamattomia, mutta siihenkin tepsii useimmiten ennaltaehkäisy. Tärkein keino siihen on sama kuin muutenkin ihmisten kanssa: jo pelkällä iloisuudella ja positiivisuudella voi vaikuttaa siihen, millainen kohtaamisesta tulee”, HDL:n Annina Laaksonen sanoo.

Torivartti perjantaina 14.7. klo 14, MTV-lava - Niskalenkki raivosta – vinkkejä parempaan vuorovaikutukseen.

Suomen Diakoniaopiston kouluttaja Toni Karjala antaa konkreettisia vinkkejä siitä, miten voit rauhoittaa kiihtyneen tai vihaisen ihmisen ja pysyä itse rauhallisena. Toni valmentaa työkseen ammattilaisia selviämään haastavista vuorovaikutustilanteista. Lavalla tilanteita on demonstroimassa myös kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen. Torivartin juontaa toimittaja Riku Siivonen.

Luottamuksesta keskustellaan perjantaina myös kaupungintalon pihalla, kun kolme joukkuetta kisaa leikkimielisessä kilpailussa siitä, kuka keksii parhaan reseptin luottamuksen lisäämiseksi Suomessa.

MasterChef Social – Yhteiskunnallinen kokkikisa luottamuksen lisäämiseksi

perjantaina 14.7. klo 11.45–13 Kaupungintalon piha

Ylimmäinen makutuomari ja taikinan alustaja
Juho Saari, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, Tampereen yliopisto
Pääkokit
Antero Vartia, kansanedustaja, Vihreät
Susanna Pettersson, museonjohtaja, Ateneumin taidemuseo
Suldaan Said Ahmed, yhteisötyöntekijä, Helsingin Diakonissalaitos

Joukkueissa kisaavat myös Vamosnuoret sekä Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström, kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs sekä kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen. Juontajina toimivat toimittaja Taneli Heikka ja Viesti-lehden päätoimittaja Riku Siivonen.

Tervetuloa paikan päälle tai katso kokkikisa verkosta online. Yleisö voi osallistua somessa oman reseptin keksimiseen #luottamus.

Lisätietoja
Viestintäjohtaja Laura Niemi, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 050 3738602

 

leipäteksti tähän lorem ipsum dolor sit amet...